Deze iPhone-oordopjes ontvangen ook FM-radio

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Streamingdiensten en internetradio zijn niet meer weg te denken, maar muziek zit ook gewoon gratis in de lucht. De iPhone heeft echter geen mogelijkheid om FM-radio te ontvangen, tot vandaag.

De Amerikaanse fabrikant Blackloud heeft een bijzonder setjes oordopjes gemaakt. Ze hebben namelijk een ingebouwde FM-chip, zodat je naar de ouderwets radio kunst luisteren. Je sluit ze gewoon via de Lightning-poort op je iPhone aan en zijn door Apple goedgekeurd.

Kabel dient als antenne

Om precies te zijn gaat het om de Soundot AF1 FM Sports. De FM-chip zit verwerkt in het afstandsbediening en de kabel dient als antenne. Het is dus niet nodig om een losse antenne toe te voegen, al zal de ontvangst niet altijd optimaal zijn. Een speciale iOS-app laat je van zender veranderen en voorkeurszenders opslaan. Je kunt daar ook de RDS-naam van de zenders bekijken. Die functionaliteit zit niet standaard in iOS.

Oordopjes FM
Klik/tap voor groter.

Omdat in-ear oordropjes via Lightning werken, krijgt de FM-chip stroom van de iPhone. Er is ook een equalizer geïntegreerd die op alle audio werkt en niet van een instelling in iOS afhankelijk is. Naast de afstandbediening is ook een microfoon in de kabel geïntegreerd, maar noise cancelling ontbreekt. De fabrikant zegt dat er gepatenteerde psycho-akoestische technologie gebruikt wordt, maar dat zegt eigenlijk niets.

Levering vanaf mei

De oortjes zijn MFI-gecertificeerd beschikbaar voor pre-order op de website van hun fabrikant. De prijs is 60 dollar (omgerekend 49 euro) en daar komt 5 dollar aan verzendkosten bij naar Nederland. De verzending is gepland voor mei en voor Android-bezitters is er ook een versie met USB-C.

soundest fm oordopjes app iPhone
Zenders zoeken via de bijbehorende app – Klik/tap voor groter.

Dit idee is overigens niet heel erg nieuw, want Apple deed het al met iPod Radio Remote in 2006. Het is echter wel de eerst keer dat Lightning-oordopjes voorzien van een FM-ontvanger.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  iGuy

  Dan was een DAB+ ontvanger toch wat toekomstbestendiger zijn geweest.

 • Profielfoto
  queenfan

  FM radio???? Gebruik met veel plezier TuneIn radio.

 • Profielfoto
  KR1275

  Niks mis met FM.

  TuneIn kost data. FM is gratis. DAB+ komt totaal niet van de grond, net als voorloper DAB.

 • Profielfoto
  queenfan

  Data valt mee, na twee week Italië was ik nog geen 10GB kwijt. TuneIn, navigeren en socialmedia in het buitenland.

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  Heb je een idee hoeveel verschil er in batterij verbruik tussen deze fm oordopjes en online radio met Bluetooth oortjes

 • Profielfoto
  csteelooper

  KR1275 op 9 april 2018 16:33
  Niks mis met FM.

  TuneIn kost data. FM is gratis. DAB+ komt totaal niet van de grond, net als voorloper DAB.

  Valt nogal mee hoor, dat DAB+ niet van de grond komt… Zélfs hier in Nederland. DAB was slecht; slechter dan FM, mar bij DAB+ kun je dat niet zonder meer zeggen. Als er bijvoorbeeld gebruik gemaakt wordt van een realistische bitrate, kun je behoorlijk goede kwaliteit halen. Beter dan FM in zijn huidige vorm, want van radio zonder dynamische compressie is al sinds de late jaren ’80 geen sprake meer als het op Nederlandse zenders aankomt.

  Ik had deze discussie laatst ook ergens anders. FM zou beter zijn van kwaliteit want geen compressie. Nou, dat kun je dus mooi op je (l)aars schrijven. Het enige land waar nog daadwerkelijk zonder (of althans met alleen de technisch vereiste) compressie wordt uitgezonden is Duitsland. Dus nu dynamische compressie niet echt meer een factor van belang is voor radio, kun je gerust stellen dat als de bandbreedte voldoende is, je best goede kwaliteit kunt behalen. Het enige wat écht dóm is als het aankomt op hoe DAB+ in de markt wordt gezet, is dat bijna alle te veroorloven toestellen maar één luidspreker hebben (gelukkig is de hoofdtelefooningang dan weer wél stereo). Wil je een toestel met twee luidsprekers (die dan ook nog eens echt goed klinken) dan zit je al gauw boven de €150…

   

  Nu even on-topic: Tegen de tijd dat ik oordopjes met een lightning-connector móet hebben (lees: als ik ooit mijn volgende iPhone ga aanschaffen) hou ik deze in m’n achterhoofd. Ik hoop dan wel dat er toch (ook) een versie met DAB+ is…

  queenfan op 9 april 2018 16:41
  Data valt mee, na twee week Italië was ik nog geen 10GB kwijt. TuneIn, navigeren en socialmedia in het buitenland.

  hmm… “Nog geen 10GB” vind je dus meevallen… Daar verschillen we toch enigszins van mening ?