Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 22 april 2018

De OMT-etiquettegids: 11 regels voor smartphonegebruik

Met de smartphone in de hand kom je door het ganse land, zeggen de wijzen. Maar je kunt het ook overdrijven. In een restaurant bijvoorbeeld. Tijd voor wat ongeschreven regels omtrent smartphonegebruik.

Aan de hand van de grootste ergernissen over smartphonegebruik hebben we deze etiquettegids samengesteld. Hang ‘m boven je bed, gooi ‘m door de papierversnipperaar, doe ermee wat je wilt. Feit is dat het behoorlijk rustgevend is om je aan deze ongeschreven regels te houden.

1) In een restaurant

Niets zo lomp als je smartphone op tafel leggen tijdens een etentje. Gewoon niet doen, behalve als je bij de vrijwillige brandweer zit. Bellen en appen doe je sowieso niet in een restaurant en als de nood écht hoog is, loop je even naar het toilet. Het allerergste: jij en je partner tegenover elkaar in een restaurant, beide in je smartphone. Nooit. Meer. Doen.

Dan nog even een ongeschreven regel over het maken van foodporn. In New York verbieden een aantal restaurants dit tegenwoordig, maar dat vinden we een beetje overdreven. Culinaire hoogstandjes zijn een vorm van kunst, daar kun je gerust even snel een foto van nemen. Na het etentje pas delen op Insta.

2) Tijdens plechtigheden

Of je nou op een bruiloft bent of op een begrafenis, laat je telefoon in je jas of tas. Vooral bellen is uit den boze, maar appen is ook asociaal. Geloof ons, dit gebeurt echt. Appen tijdens plechtigheden is een van de grootste ergernissen rondom het gebruik van een smartphone.

Eventueel zou je op een bruiloft nog wat foto’s kunnen nemen, maar gezien er altijd een fotograaf aanwezig is, is dit het uitgelezen moment om een keer onbereikbaar te zijn. Dat je op een begrafenis geen selfies neemt, hoeven we hopelijk niet uit te leggen.

3) Berichten sturen tijdens een gesprek

Appen of bellen terwijl je met iemand aan het praten bent; klinkt belachelijk, maar het is de dagelijkse praktijk. Voor alle duidelijkheid: dit is totale minachting naar de persoon tegenover je. Gewoon even geduld hebben en interesse tonen in je gesprekspartner. Als je een Apple Watch hebt, kun je afhankelijk van de persoon met wie je praat even op je horloge spieken, maar antwoorden pas na het gesprek.

Klik/tap voor groter.

4) In het openbaar vervoer

Reizen in het openbaar vervoer is saai, vooral als je iedere dag dezelfde route aflegt. Zinloze dingen doen op je smartphone doodt de tijd. Effectieve bezigheden als je mail doornemen trouwens ook. Prima dus.

Bellen daarentegen is bloedirritant voor medereizigers. Niet doen. Eén uitzondering: als een medepassagier in de stiltecoupé klaagt over het geluid van je zakje chips, dan bel je direct je een vriend of vriendin met de luidste stem die je kunt opzetten #badass.

5) Voor het slapen

Voor het slapen gaan, na het wakker worden en ‘s nachts tussendoor nog even. Daarvoor is je telefoon niet bedoeld. Dat ‘laatste appje’ leidt tot slaapproblemen, blijkt uit onderzoek.

Maar belangrijker: een smartphone in bed is killing voor je relatie. Simpele regel: koop een ouderwetse wekker en verban de telefoon uit je slaapkamer. Dit leidt tot een boost op heel veel verschillende (?) gebieden.

Klik/tap voor groter.

6) Bij de kassa

Tot voor kort was het nog een ongeschreven regel dat je niet belt of appt tijdens die ene minuut dat je aan de kassa staat. Maar sinds de komst van contactloos pinnen, is het hek van de dam. Heel simpel: telefoneren of appen is een no-go. Respect voor de kassamedewerker aub!

7) Tijdens het fietsen

Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld: door rood rijden terwijl je met een koptelefoon op je hoofd aan het iMessagen bent. Dit is niet alleen contactgestoord, maar ook gewoon hartstikke gevaarlijk. Hetzelfde geldt voor bellen.

Hoogste tijd dat je hier net als in de auto een boete voor krijgt. Tot dat moment zul je het moeten doen met onze ongeschreven regel: eerst afstappen, dan pas je telefoon gebruiken.

8) Bij het lopen

Natuurlijk moet je af en toe de weg even opzoeken in Google Maps (stiekem nog altijd beter dan Apple Maps). Maar als je lopend aan het WhatsAppen bent, dan ben je medeverantwoordelijk voor de debilisering van het straatbeeld. Bovendien loop je het risico tegen een paaltje te lopen of zo maar de weg over te steken.

Gebruik je smartphone lopend alleen als het nodig is. Dus om de weg op te zoeken of om iemand met spoed te bellen of appen. Kijk voor de rest vooral om je heen. Kun je lachen om al die andere mensen die verstopt zitten in hun telefoon.

9) Op je werk

Rokers werken gemiddeld een half uur per dag minder dan niet-rokers. Maar dat is geen excuus voor niet-rokers om die tijd te spenderen aan Facebook en Instagram. Wat betreft het smartphonegebruik op je werk: bel, slack of app alleen zakelijk. De rest doe je maar op je laptop thuis.

10) Smartphonegebruik in de bioscoop

Ondanks dat hier geschreven regels voor zijn, kunnen veel mensen zelfs in de bioscoop niet eens van hun telefoon afblijven. Lees de nummer drie uit de tien bioscoopgeboden van Cineville maar eens. Uit dat ding!

11) In de auto

De meeste auto-ongelukken hebben te maken het gebruik van een smartphone achter het stuur. Misschien maar gewoon een keer mee stoppen? Appen of bellen achter het stuur is crimineel gedrag waar als het aan ons ligt een gevangenisstraf op komt te staan. Daar wordt overigens al aan gewerkt.

? Eens of oneens met een punt? Mist er iets? Laat het weten in de reacties. 

Reageer op artikel:
De OMT-etiquettegids: 11 regels voor smartphonegebruik
Sluiten