De OMT-etiquettegids: 11 regels voor smartphonegebruik

Door: Raymon Mens - 46 reacties

Met de smartphone in de hand kom je door het ganse land, zeggen de wijzen. Maar je kunt het ook overdrijven. In een restaurant bijvoorbeeld. Tijd voor wat ongeschreven regels omtrent smartphonegebruik.

Aan de hand van de grootste ergernissen over smartphonegebruik hebben we deze etiquettegids samengesteld. Hang ‘m boven je bed, gooi ‘m door de papierversnipperaar, doe ermee wat je wilt. Feit is dat het behoorlijk rustgevend is om je aan deze ongeschreven regels te houden.

1) In een restaurant

Niets zo lomp als je smartphone op tafel leggen tijdens een etentje. Gewoon niet doen, behalve als je bij de vrijwillige brandweer zit. Bellen en appen doe je sowieso niet in een restaurant en als de nood écht hoog is, loop je even naar het toilet. Het allerergste: jij en je partner tegenover elkaar in een restaurant, beide in je smartphone. Nooit. Meer. Doen.

Dan nog even een ongeschreven regel over het maken van foodporn. In New York verbieden een aantal restaurants dit tegenwoordig, maar dat vinden we een beetje overdreven. Culinaire hoogstandjes zijn een vorm van kunst, daar kun je gerust even snel een foto van nemen. Na het etentje pas delen op Insta.

2) Tijdens plechtigheden

Of je nou op een bruiloft bent of op een begrafenis, laat je telefoon in je jas of tas. Vooral bellen is uit den boze, maar appen is ook asociaal. Geloof ons, dit gebeurt echt. Appen tijdens plechtigheden is een van de grootste ergernissen rondom het gebruik van een smartphone.

Eventueel zou je op een bruiloft nog wat foto’s kunnen nemen, maar gezien er altijd een fotograaf aanwezig is, is dit het uitgelezen moment om een keer onbereikbaar te zijn. Dat je op een begrafenis geen selfies neemt, hoeven we hopelijk niet uit te leggen.

3) Berichten sturen tijdens een gesprek

Appen of bellen terwijl je met iemand aan het praten bent; klinkt belachelijk, maar het is de dagelijkse praktijk. Voor alle duidelijkheid: dit is totale minachting naar de persoon tegenover je. Gewoon even geduld hebben en interesse tonen in je gesprekspartner. Als je een Apple Watch hebt, kun je afhankelijk van de persoon met wie je praat even op je horloge spieken, maar antwoorden pas na het gesprek.

Smartphonegebruik
Klik/tap voor groter.

4) In het openbaar vervoer

Reizen in het openbaar vervoer is saai, vooral als je iedere dag dezelfde route aflegt. Zinloze dingen doen op je smartphone doodt de tijd. Effectieve bezigheden als je mail doornemen trouwens ook. Prima dus.

Bellen daarentegen is bloedirritant voor medereizigers. Niet doen. Eén uitzondering: als een medepassagier in de stiltecoupé klaagt over het geluid van je zakje chips, dan bel je direct je een vriend of vriendin met de luidste stem die je kunt opzetten #badass.

5) Voor het slapen

Voor het slapen gaan, na het wakker worden en ‘s nachts tussendoor nog even. Daarvoor is je telefoon niet bedoeld. Dat ‘laatste appje’ leidt tot slaapproblemen, blijkt uit onderzoek.

Maar belangrijker: een smartphone in bed is killing voor je relatie. Simpele regel: koop een ouderwetse wekker en verban de telefoon uit je slaapkamer. Dit leidt tot een boost op heel veel verschillende (😏) gebieden.

smartphone in bed
Klik/tap voor groter.

6) Bij de kassa

Tot voor kort was het nog een ongeschreven regel dat je niet belt of appt tijdens die ene minuut dat je aan de kassa staat. Maar sinds de komst van contactloos pinnen, is het hek van de dam. Heel simpel: telefoneren of appen is een no-go. Respect voor de kassamedewerker aub!

7) Tijdens het fietsen

Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld: door rood rijden terwijl je met een koptelefoon op je hoofd aan het iMessagen bent. Dit is niet alleen contactgestoord, maar ook gewoon hartstikke gevaarlijk. Hetzelfde geldt voor bellen.

Hoogste tijd dat je hier net als in de auto een boete voor krijgt. Tot dat moment zul je het moeten doen met onze ongeschreven regel: eerst afstappen, dan pas je telefoon gebruiken.

8) Bij het lopen

Natuurlijk moet je af en toe de weg even opzoeken in Google Maps (stiekem nog altijd beter dan Apple Maps). Maar als je lopend aan het WhatsAppen bent, dan ben je medeverantwoordelijk voor de debilisering van het straatbeeld. Bovendien loop je het risico tegen een paaltje te lopen of zo maar de weg over te steken.

Gebruik je smartphone lopend alleen als het nodig is. Dus om de weg op te zoeken of om iemand met spoed te bellen of appen. Kijk voor de rest vooral om je heen. Kun je lachen om al die andere mensen die verstopt zitten in hun telefoon.

9) Op je werk

Rokers werken gemiddeld een half uur per dag minder dan niet-rokers. Maar dat is geen excuus voor niet-rokers om die tijd te spenderen aan Facebook en Instagram. Wat betreft het smartphonegebruik op je werk: bel, slack of app alleen zakelijk. De rest doe je maar op je laptop thuis.

10) Smartphonegebruik in de bioscoop

Ondanks dat hier geschreven regels voor zijn, kunnen veel mensen zelfs in de bioscoop niet eens van hun telefoon afblijven. Lees de nummer drie uit de tien bioscoopgeboden van Cineville maar eens. Uit dat ding!

11) In de auto

De meeste auto-ongelukken hebben te maken het gebruik van een smartphone achter het stuur. Misschien maar gewoon een keer mee stoppen? Appen of bellen achter het stuur is crimineel gedrag waar als het aan ons ligt een gevangenisstraf op komt te staan. Daar wordt overigens al aan gewerkt.

📲 Eens of oneens met een punt? Mist er iets? Laat het weten in de reacties. 

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  Ik ben het zeer zeker met de punten eens. Wat ik alleen jammer vind van de mensen is dat ze een mobiel misbruiken waarvoor het eigenlijke doel bedoeld is: bereikbaarheid.

  Waar ik het niet mee eens ben is dat veel mensen zeggen dat een mobiel verslavend is. Dit werd ook gezegd over internet en er werd op een gegeven moment zelfs gezegd dat internet gevaarlijk is (omdat je bominstructies kon vinden) maar het is niet internet wat gevaarlijk is, de mensen zijn dat. De gebruikers. Ik vind dat mensen een eigen keuze hebben om een mobiel te gebruiken. Als jij het niet kan laten om direct te reageren op een app en nieuwsgierig bent, dan is dat jou keuze en heb je dus niet jezelf in de hand.

   

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Het gebeurt wel een dat je met iemand zit te praten terwijl diegene een, blijkbaar belangrijk, app-je binnenkrijgt. Even snel beantwoorden en daarna de telefoon weer weg vind ik geen probleem. Kijk ik ook even snel.

  Wat dat betreft is er ook nog zoiets als de 90% regel; ff 2 minuten snel iets regelen en daarna weer weg kan ik goed mee leven.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld: door rood rijden terwijl je met een koptelefoon op je hoofd aan het Instagrammen bent. Dit is niet alleen contactgestoord, maar ook gewoon hartstikke gevaarlijk.

  Ergens denk ik dat het wel eens goed zou zijn dat er méér (bijna-)ongelukken zouden gebeuren vanwege dit soort gedrag. Je leert niks van een ongeluk dat door volledig voorkomen is door een ander zonder dat jij het doorhad, maar wel van dat je met je fiets op iets of iemand gebotst bent (hoop ik dan toch … maar vermoedelijk is de les die veel mensen zullen trekken, dat anderen beter op zouden moeten letten).

  Natuurlijk moet je af en toe de weg even opzoeken in Google Maps (stiekem nog altijd beter dan Apple Maps). Maar als je lopend aan het WhatsAppen bent, dan ben je medeverantwoordelijk voor de debilisering van het straatbeeld. Bovendien loop je het risico tegen een paaltje te lopen of zo maar de weg over te steken.

  Vorig jaar fietste ik door de stad, gewoon netjes rechts, en stak er iemand heel erg schuin de weg over, kijkend op een smartphone en niet naar het verkeer. Ik schatte in dat, als ik gewoon doorfietste en zij gewoon doorliep, ze precies tegen m’n fiets aan zou knallen, en dat niet door zou hebben tot het gebeurde. Ik heb daarom bewust niet ingehouden maar m’n hand aan de bel gedaan, en toen ze nog altijd verdiept in de telefoon ongeveer één stap van de botsing vandaan was, hard gebeld.

  Resultaat: één smartphonegebruiker die verschrikt zeker een meter achteruit sprong en zich zo te zien goed realiseerde dat ze net aan een ongeluk ontkomen was.

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik ben het zo eens met niet bellen bij de kassa. Ik werk in een supermarkt en er is niets zo respectloos als bellen bij de kassa. Ik heb collega’s gehad die weigerenden bellende personen te helpen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Niets zo lomp als je smartphone op tafel leggen tijdens een etentje.

  Dat 5.7″ ding zit in mijn broekzak. En dat zit gewoon niet zo lekker. Waar leg ik hem dan tijdens een etentje? Ik heb over het algemeen geen handtas bij me.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Leuk en relevant artikel! Het is inderdaad een groot probleem aan het worden. Ergste voorbeeld: appen op je brommer of scooter! Die kunnen niet eens remmen al zouden ze het willen!

 • Profielfoto
  RJG

  Ik erger mij vooral aan mensen die zich overal aan ergeren 😂

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De meeste auto-ongelukken hebben te maken het gebruik van een smartphone achter het stuur.

  Net nog een review zitten kijken van een Range Rover. Weet je hoeveel en hoevaak je in zo’n moderne auto onderweg op een scherm zit te pielen/kan zitten pielen? Dat is als het bedienen van drie smartphones tegelijkertijd.

  Even de massage aan zetten, climate control rechts op 19°C, muziekje opzoeken, sunroof sluiten, drive-mode aanpassen, etc.

  Vergelijk dat met het smartphone gebruik in de auto zoals ik dat doe (en iedereen dat kan doen): Internet-radio start automatisch bij omdraaien contact, ‘Oké Google, navigeer thuis.’

  In welke auto is men dan gevaarlijker bezig?

 • Profielfoto
  Oortjes

  @KarelWillem iPhone gebruikers weigeren “oké Google” uit te spreken…..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Stelletje moraalridders… 😈

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Helemaal met het bovenstaande artikel eens.

  @RJG @KarelWillem Ik zie dat het moeilijk is voor jullie, dat er eindelijk een artikel op OMT wordt geschreven, dat gaat over het asociale belgedrag van veel forum bezoekers. Ik erger mij er dagelijks aan, niet alleen aan de kassa maar ook in restaurants. Ik was de eerste persoon in mijn woonplaats die in het midden van de jaren tachtig een mobieltje kreeg via mijn werkgever PTT telecom. Ik werkte bij PTT telecom, en moest toentertijd een contract tekenen over geheimhouding wat ik hoorde tijdens mijn werkzaamheden in telefonie systemen.

  Anno de 21e eeuw moet ik hele dagen, die onzin verhalen aanhoren, die cellphone gebruikers rondstrooien in restaurants, op het terras en aan de kassa’s in supermarkten. Het mag een beetje minder van mij.

  gr.

 • Profielfoto
  koen

  Kunnen we dan gelijk het verschrikkelijke woord ‘appen’ verbieden?

 • Profielfoto
  Furbz

  Heel graag! Verschrikkelijk die mobieltjes.

   

  ps: 1 op 1 kopieren van een artikel van een andere website en dan
  OMT bijzetten is ook niet netjes @OMT @Raymon

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Furbz: Dit is zogenaamde ‘titelneutrale’ content die binnen onze uitgever gemaakt wordt. Vooral handig in de weekends. Die kan idd op meerdere sites verschijnen. Wel wat voorzien van relevante verwijzingen naar een doelgroep. Zo zou het, als dit ook op Manners.nl zou verschijnen, geen verwijzing naar ‘Apple Watch’ of ‘iMessage’ bevatten, maar ‘smartwatch’ en ‘WhatsApp’.

  Een ander voorbeeld. Mijn stuk over de sleepwet is vorige maand ook op andere sites binnen ons cluster zoals Manners en Want verschenen.

  Op deze manier kan een redacteur de tijd nemen om wat meer te maken dan een snel nieuwtje, en bereikt het op 3 verschillende sites een boel mensen waardoor het de moeite van het maken is:)

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Ik vind het een goed artikel. Het wordt tijd dat we wat gedragsregels afspreken.

 • Profielfoto
  ZCase

  Nog een tip: berichten komen ook op je telefoon binnen als je het bijbehorende carrillon uitzet.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Hoe kom je van onemorething af? op 22 april 2018 15:22

  Nog een tip: berichten komen ook op je telefoon binnen als je het bijbehorende carrillon uitzet.

  Ik had dit artikel vanochtend met mijn slaperige hoofd in de categorie ‘Nieuws’ geplaatst. Waardoor iedereen die meldingen over opinie heeft uitgezet in de app er ook een push van heeft gehad. De segmentatie werkt dus wel, maar was een klikfout van mij. Excuus.

 • Profielfoto
  MacRay

  Niet zijken mensen. Is gewoon een leuk artikel!

  .. en inderdaad hopelijk zware straffen voor gebruik achter het stuur… TIP telefoon niet in het zicht leggen en voor navigatie een LOSSE TOMTOM aanschaften.

  (En ja, ik deed het laatst zelf ook en zat met mn zijkant bijna tegen de vangrail, ik ben er klaar mee en bel ook niet meer handfree dat leid ook af)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  “Waarom?” dacht ik bij dit artikel. Maar goed … bedankt, denk ik?

 • Profielfoto
  Furbz

  Raymon op 22 april 2018 13:30
  @Furbz: Dit is zogenaamde ‘titelneutrale’ content die binnen onze uitgever gemaakt wordt. Vooral handig in de weekends. Die kan idd op meerdere sites verschijnen. Wel wat voorzien van relevante verwijzingen naar een doelgroep. Zo zou het, als dit ook op Manners.nl zou verschijnen, geen verwijzing naar ‘Apple Watch’ of ‘iMessage’ bevatten, maar ‘smartwatch’ en ‘WhatsApp’.

  Een ander voorbeeld. Mijn stuk over de sleepwet is vorige maand ook op andere sites binnen ons cluster zoals Manners en Want verschenen.

  Op deze manier kan een redacteur de tijd nemen om wat meer te maken dan een snel nieuwtje, en bereikt het op 3 verschillende sites een boel mensen waardoor het de moeite van het maken is:)

  Aaaah! Dan hou je extra weekend over dus ;).
  Thanks voor de uitleg, maakt het inderdaad duidelijker

 • Profielfoto
  SvS

  KarelWillem op 22 april 2018 11:56

  Niets zo lomp als je smartphone op tafel leggen tijdens een etentje.

  Dat 5.7″ ding zit in mijn broekzak. En dat zit gewoon niet zo lekker. Waar leg ik hem dan tijdens een etentje? Ik heb over het algemeen geen handtas bij me.

  Op vliegtuigstand zetten en met de rug naar boven toe op tafel leggen. Dat je dan niet gelijk het gaat oppakken, zodra een appje met slechts ’n emoji binnenbliept. Of gewoon in binnenzak van je jas?

  Verder goede punten die mensen helaas nog eens zich eraan moeten worden herinnerd. Voeg er nog eentje toe: Wanneer je langskomt bij een vriend(in) of familie voor een koffieleut, biertje of zelfs op verjaardag, dat je dan helemaal voor dat persoon bent en niet ook smartphone bij gaat pakken voor iets wat totaal niet relevant is tijdens dat bezoekje.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik laat dat ding meer en meer lekker thuis, ben de eerste 30 jaar van mijn leven ook niet continue bereikbaar geweest,  en het bevalt me maar matig dat mensen tegenwoordig van je verwachten dat wel te zijn. Restaurant en kroeg bezoek ik steeds vaker zonder telefoon, heerlijk rustig.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Niet meer tijdens het werk, reizen, eten, lopen, en in de slaapkamer? Kennelijk mag je dat ding alleen nog maar even tijdens het schijten gebruiken?

 • Profielfoto
  JdV

  Ik kom dagelijks op Utrecht Centraal. Het is gewoon verschrikkelijk om te zien hoe men verslaafd is geraakt aan een smartphone en hoe de smartphone verworden is tot lifestyle. Vroeger een peuk in de hand, nu de smartphone. Erger: met peuk en smartphone (en vrouwen met een tas in de arm).

  Eigenlijk gaat het om respect voor de ander. Hopelijk geeft deze etiquette een positieve bijdrage hieraan !

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iMac Lover op 22 april 2018 12:38
  [email protected] @KarelWillem Ik zie dat het moeilijk is voor jullie, dat er eindelijk een artikel op OMT wordt geschreven, dat gaat over het asociale belgedrag van veel forum bezoekers.  … … Anno de 21e eeuw moet ik hele dagen, die onzin verhalen aanhoren, die cellphone gebruikers rondstrooien in restaurants, op het terras en aan de kassa’s in supermarkten…

  Ik kan me niet echt herinneren wanneer er iemand in mijn buurt met zijn of haar mobiel hele verhalen stond rond te blaten. Laat staan dat ik dat in een restaurant wel eens meemaak. Maar wellicht kom ik op de betere locaties?

   

 • Profielfoto
  Spinozo

  Respect voor die kassarobot die altijd dezelfde vragen stel. Ik wil geen bonnetje!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MacRay op 22 april 2018 17:20
  …TIP telefoon niet in het zicht leggen en voor navigatie een LOSSE TOMTOM aanschaften…

  Een tip die nergens over gaat. Zorg dat op je telefoon de berichten niet doorkomen – en uiteraard geef je daar onder het rijden NOOIT antwoord op toch?! – en gebruik gewoon de navigatie op je telefoon. Die is vaker nog beter ingericht op het gebruik met de stem als je TomTom of Navigon ook.

 • Profielfoto
  SvS

  Mobiel zelf is niet verslavend, het zijn de apps die het verslavend maakt. Zoals dat beruchte Facebook.;-) Men mòet likes volgen en bereikbaar zijn voor appjes. Goed om mensen daar op te wijzen.

 • Profielfoto
  SvS

  … en apps als Navi (maps) zijn echt verdomd handig! Niks losse TomTom of Kompas;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  SvS op 23 april 2018 08:36
  Mobiel zelf is niet verslavend, het zijn de apps die het verslavend maakt…

  Ach, het zijn periodes. Voordat er apps waren, was het overal waar het maar kon tegen elkaar lullen en eindeloos SMS-jes sturen. Nu is het vooral social media. En straks is het weer wat anders.

  Toch zie ik om me heen al een kentering in het smartphone gebruik. Gisteren met vijf man in de auto voor een ritje van anderhalf uur. Drie jongens van 15, 16 en 17 jaar op de achterbank die hun smartphone nauwelijks hebben aangeraakt. Voorin een dame van 70 die dat wel deed, en een man van 55 (ik, zei de gek) die hem voor navigatie gebruikte.

   

 • Profielfoto
  Maikelw

  Waar komen die conclusie van dat roken vandaan? 8 uur per dag is toch gewoon 8 uur per dag? Rooktijd hoort daar gewoon bij opgeteld te worden hoor :S

 • Profielfoto
  SvS

  Maikelw op 23 april 2018 10:53
  Waar komen die conclusie van dat roken vandaan? 8 uur per dag is toch gewoon 8 uur per dag? Rooktijd hoort daar gewoon bij opgeteld te worden hoor :S

  De werkelijkheid is anders. Mensen mochten onder werktijd roken, tot grote ergenis van niet-rokers die gewoon door moeten werken. En aan einde werkdag gaat iedereen uitklokken, ook de rokers, die werken heus niet half uur langer door…

 • Profielfoto
  RJG

  @iMac Lover Kan mij niet herinneren dat ik een waarde oordeel gegeven heb over het artikel. Ik kom ook geen forumleden in het dagelijks leven tegen, geen idee of ze asociaal bel gedrag vertonen. Volgens mij valt het allemaal wel mee. Kan zijn dat ik dan in andere kringen kom en/of er minder op let c.q. aan erger. Ik wens iedereen veel plezier met zijn smartphone toe. 😉

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wat mij opvalt is hoe verslaafd je aan je telefoon kunt geraken zonder het je zelf te realiseren:-D

  Wij nemen dus ook steeds vaker onze telefoon niet mee naar een uitje/etentje e.d. en dan merk je pas hoe vaak je:

  een foto wil maken
  een liedje wil shazammen
  een wijntje wil opzoeken
  een onderwerp van een gesprek wil Googelen
  een appje wil sturen
  iets in je agenda wil zetten
  etc.

  Dus ik heb toch de neiging om het ding wel mee te nemen, maar het wel zo weinig mogelijk tevoorschijn te halen. Het kan gewoon erg makkelijk zijn om bij te hebben. Even snel een winkel of restaurant opzoeken op Maps of zo.

 • Profielfoto
  MacEs

  Dat “bereikbaar zijn” is sinds de komst van de mobiel een volksziekte geworden…
  Overigens wat betreft de kassamedewerk(st)ers: ik zie bij de AH voornamelijk kassières die onderling hun weekendplannen doornemen terwijl ze een klant helpen. Ik geloof niet dat dat in de richtlijnen staat voor supermarkt- (of andere winkel-)personeel…

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Dan nog even een ongeschreven regel over het maken van foodporn. In New York verbieden een aantal restaurants dit tegenwoordig

  Noem me één menselijke activiteit die niet op enig punt door een restaurant in New York is verboden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als ik een dikke prijs voor een happie eten betaal, en ze daarnaast ook nog verwachten dat ik de kosten van hun personeel ophoest, omdat ze daar zelf te beroerd voor zijn, maak ik zelf wel uit of ik een fotootje van dat bord voer mag maken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MacEs op 23 april 2018 11:46
  …ik zie bij de AH voornamelijk kassières die onderling hun weekendplannen doornemen terwijl ze een klant helpen…

  Ik neem het dan toch hier voor die kassa-medewerkers (m/v) op. Want die ervaring heb ik zeker niet.

 • Profielfoto
  SvS

  KarelWillem op 23 april 2018 13:00
  Als ik een dikke prijs voor een happie eten betaal, en ze daarnaast ook nog verwachten dat ik de kosten van hun personeel ophoest, omdat ze daar zelf te beroerd voor zijn, maak ik zelf wel uit of ik een fotootje van dat bord voer mag maken.

  Oefen maar gerust vast dit in het Amerikaanse spreektaal voor je erheen gaat;-) Dat zal ze leren. Amazing!

  KarelWillem op 23 april 2018 13:02

  MacEs op 23 april 2018 11:46
  …ik zie bij de AH voornamelijk kassières die onderling hun weekendplannen doornemen terwijl ze een klant helpen…

  Ik neem het dan toch hier voor die kassa-medewerkers (m/v) op. Want die ervaring heb ik zeker niet.

  Ik ook niet. Allemaal steevast: wilt u spaarpunten? Wilt u een bon? Spaart u ook voor onze zilveren bestek? Nee nee en nog eens nee, maar niks te merken over hun privé leven.

 • Profielfoto
  Maikelw

  SvS op 23 april 2018 10:57

  Maikelw op 23 april 2018 10:53
  Waar komen die conclusie van dat roken vandaan? 8 uur per dag is toch gewoon 8 uur per dag? Rooktijd hoort daar gewoon bij opgeteld te worden hoor :S

  De werkelijkheid is anders. Mensen mochten onder werktijd roken, tot grote ergenis van niet-rokers die gewoon door moeten werken. En aan einde werkdag gaat iedereen uitklokken, ook de rokers, die werken heus niet half uur langer door…

  Hmm, ik rook zelf ook, maar vindt dat toch echt niet netjes

 • Profielfoto
  Cursor

  Dat je op een begrafenis geen selfies neemt, hoeven we hopelijk niet uit te leggen.

  Jammer, maar mag je wel iemand anders vragen om een foto van je te maken naast de overledene?

 • Profielfoto
  Unlock32

  MacRay op 22 april 2018 17:20
  (En ja, ik deed het laatst zelf ook en zat met mn zijkant bijna tegen de vangrail, ik ben er klaar mee en bel ook niet meer handfree dat leid ook af)

  Je praat ook niet meer met een passagier?

 • Profielfoto
  SvS

  Cursor op 23 april 2018 16:51
  Dat je op een begrafenis geen selfies neemt, hoeven we hopelijk niet uit te leggen.

  Jammer, maar mag je wel iemand anders vragen om een foto van je te maken naast de overledene?

  Lastige kwestie. Het is een laatste kans om samen op foto te staan, maar is het fatsoenlijk? Zelf zou ik mezelf met overledene veel liever op een andere foto terug willen zien, “springlevend” in plaats van opgebaard.

 • Profielfoto
  joffrie

  Hoogste tijd dat je hier net als in de auto een boete voor krijgt.

  In België kan je tegenwoordig beboet worden voor het gebruik van je telefoon tijdens het fietsen, tenzij handsfree.
  Dit kost je €116. Net als in de auto.

 • Profielfoto
  Brombeer

  bechris60 op 22 april 2018 11:40
  Ik ben het zo eens met niet bellen bij de kassa. Ik werk in een supermarkt en er is niets zo respectloos als bellen bij de kassa. Ik heb collega’s gehad die weigerden bellende personen te helpen.

  Bij een Maastrichtse winkel in keukenbenodigdheden hangt er een mededeling bij de kassa:

   

  Uit oogpunt van privacy kunnen we u niet helpen als u telefoneert.

  En dan inderdaad zo’n lul laten stikken, al staat hij met een magimix of Kitchenaid in zijn klauwen.

   

  Overigens zet ik bezoek dat zijn telefoon interessanter vindt dan mij ook meteen buiten. Enige uitzondering zijn handwerkers die bellen voor hun brood.

   

  Verder zouden er alleen nog maar smartfoons verkocht mogen worden die zichzelf uitzetten wanneer ze sneller dan pak’m beet 15kmh bewegen. Voor bestaande toestellen is dat een kwestie van een volgende bindende OS-update.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Of auto’s die niet willen starten cq uitgaan wanneer er een smartfoon te dicht (± armlengte) bij het stuur wordt gedetecteerd.