Raymon Mens
Raymon Mens App Store 10 april 2018

NS test zitplaatszoeker in Reisplanner-app

De strategie van treinreizigers is fascinerend. Soms moet men met zijn allen staan in een volgepropte coupé, terwijl de volgende coupé halfleeg is. Verder kijken dan je neus lang is, zou je zeggen, maar dat is in de spits lang niet altijd even makkelijk. Gelukkig test de NS nu een oplossing in zijn Reisplanner-app.

Je kunt op bepaalde trajecten nu zien waar in de trein de meeste zitplaatsen vrij zijn. Zo kun je op het station al bepalen welke coupé je moet pakken, terwijl je staat te wachten.

Zitplaatszoeker in NS-app

Vooral voorin de treinen is het vaak raak. Dan zit het propvol, terwijl er aan de achterkant nog volop ruimte is. Voortaan kun je dat checken in de Reisplanner Xtra-app, met de zitplaatszoeker. Kleine domper: het werkt momenteel alleen in sprinters tussen Den Bosch, Arnhem en Nijmegen. Overigens toont de NS al langer welke treinen extra druk zijn, maar dat is gebaseerd op gemiddelden. Nu kun je dat per treinstel zien.

Hier was het in alle coupés rustig – Klik/tap voor groter.

Bij het plannen van een reis kun je op de trein tussen je bestemming klikken.De kleuren groen, geel en oranje geven aan hoe druk het is. De informatie wordt verzameld middels sensoren in het spoor. Die meten het gewicht van elk rijtuig. Daardoor kan er redelijk accuraat bepaald worden hoe vol de trein is. Later wil de NS zelfs CO2-sensoren in de treinen gaan inzetten om de precisie van de nieuwe functie nog verder op te schroeven.

Traject Arnhem – Den Bosch

En waarom het traject Arnhem – Den Bosch? Het antwoord is simpel: statistieken. Uit onderzoek onder hoofdconducteurs werd duidelijk dat het daar vaak voorkomt dat reizigers massaal gaan staan in de ene helft, terwijl de andere helft zo goed als leeg is. Ideaal voer voor dit experiment dus.

Het is een redelijk goedkope maatregel. De gewichtssensoren in het spoor zitten er namelijk al, om goederenvervoerders te kunnen belasten op basis van gewicht en de kwaliteit van wielen te bepalen. Nu worden die gegevens simpelweg op een extra manier ingezet. De komende maanden moet blijken of de functie een succes is. Voorlopig blijft het dus op de overige trajecten een kwestie van ouderwets een plekje zoeken.

Reageer op artikel:
NS test zitplaatszoeker in Reisplanner-app
Sluiten