Apple bevestigt: nieuwe Mac Pro komt in 2019

Door: Raymon Mens - 22 reacties
Mac Pro Apple Pro Display

Het was lang stil rondom de Mac Pro, totdat Apple vorig jaar aankondigde bezig te zijn aan een compleet nieuw model. Toen was het weer bijna een jaar stil, maar nu is er weer nieuws. De nieuwe Mac Pro komt in 2019.

Dat heeft Apple’s hardware-chef John Ternus gezegd tegen een verslaggever van TechCrunch. In 2018 gaat het dus niet meer gebeuren en het is ook zeer onwaarschijnlijk dat we tijdens bijvoorbeeld WWDC 2018 een preview van de nieuwe Mac voor professionals zien.

Apple speelt open kaart

Apple zegt open te willen communieren met zijn pro-community. “We weten dat er veel klanten zijn die nu aankoopbeslissing moeten nemen en moeten kiezen tussen de iMac Pro of wachten op de Mac Pro”, zegt Tom Boger. Hij is verantwoordelijk voor de marketing rondom de Mac.

Mac Pro concept
Dit is een concept – Klik/tap voor groter.

Het basisprincipe is nog steeds onveranderd. Er wordt aan een modulaire computer gewerkt die naast de iMac Pro kan bestaan. Er komt ook een nieuw, los scherm voor bij de Mac Pro. Apple deelde verder geen details over het precieze tijdspad of het ontwerp van de nieuwe Mac Pro, maar vertelde wel een nieuw team op te hebben gericht dat zich helemaal op professionals richt.

Pro Workflow Team

Het Pro Workflow Team is een nieuw team binnen Apple dat zich bezighoudt met het in kaart brengen van de wensen van professionals. Het team houdt zich niet alleen met hardware, maar ook software. Denk aan Final Cut Pro X voor video en Logic Pro X voor audio. Apple heeft de laatste jaren behoorlijk geïnvesteerd in zijn professionele software. Zo werd Tim Dashwood aangenomen. Deze ontwikkelaar had al een VR-plugin voor Final Cut en Motion gemaakt (360VR Toolbox). Door zijn inspanningen heeft Final Cut nu ondersteuning voor VR.

Naast eigen software houdt het Pro Workflow Team zich ook bezig met het testen van veelgebruikte professionele software die niet door Apple is gemaakt. Zo wil men compatibiliteit met de Mac garanderen en ontwikkelaars ondersteunen. Dit zeldzame stukje openheid is een goed begin en het klinkt op papier ook allemaal meer dan prima. Nu is het wachten op het eindresultaat in 2019.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Joid

  Er komt ook een nieuw, los scherm voor bij de Mac Pro.

  Oh?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Zie het kopje over het scherm in dit artikel uit 2017: https://www.onemorething.nl/2017/04/apple-werkt-aan-compleet-nieuwe-mac-pro/

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Eerst zien, dan pas geloven! ?

 • Profielfoto
  BlueSky

  …. communieren…. c’eetje vergeten;-)

 • Profielfoto
  Ief

  Toch jammer dat ze ooit de stekker uit Aperture hebben getrokken als pro software voor fotografen.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik mis het niet, ik gebruikte het ook, maar omdat de stekker er uit ging moest ik over naar Lightroom.
  Achteraf ben ik er blij om.

 • Profielfoto
  wensink

  Dat moet een mooi apparaat worden. Dual CPU met 18 cores per stuk minstens!
  256GB ram, 8TB SSD, 4 slots voor PCI kaarten en 10 Thunderbolt 3 poorten..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kunnen jullie nu alvast beginnen met het bedenken van smoesjes waarom uitgerekend die Pro machine niet geschikt is voor wat jullie als professionals doen. ☝️

 • Profielfoto
  xaddict

  “We weten dat er veel klanten zijn die nu aankoopbeslissing moeten nemen en moeten kiezen tussen de iMac Pro of wachten op de Mac Pro”

  Haha. Twee jaar geleden hadden bedrijven als Greyscale Gorilla en andere fervente Mac gebruikers het al over overstappen en die zijn ondertussen al allemaal over.

  Dus de keuze is echt niet een iMac Pro óf wachten op de Mac Pro.
  Het is een iMac Pro, een supersterke Windows computer voor minder geld (maar wel met Windows ??), óf gewoon een sterke iMac met eGPU.

  Ook qua schermen denk ik dat Apple echt niet heel veel toe te voegen heeft. Bijna elk merk heeft tegenwoordig een 4K, P3 monitor met USB-C, DisplayPort, HDMI 2.1 en een ingebouwde hub. Dan moet Apple het volledig van de prijs (gaat niet gebeuren) en het design (alleen voor de echte Apple fanboys) hebben.

 • Profielfoto
  Afroman

  Het is een iMac Pro, een supersterke Windows computer voor minder geld (maar wel met Windows ??), óf gewoon een sterke iMac met eGPU

   

  Ik weet niet hoor. Maar ook als je kijkt naar vergelijkingen van Linus Tech Tips en MKBHD kom je echt niet onder de 5000 euro met een vergelijkbare setup van Windows tegenover de iMac pro.

 • Profielfoto
  xaddict

  Daarin zeggen zij echter wel dat Apple’s keuzes tot zo’n duur totaalbeeld leiden. Een Nvidia GeForce 1080 GTX krijg je bij Apple b

 • Profielfoto
  xaddict

  (Kut versturen knop vlák boven het toetsenbord)
  … bijvoorbeeld niet en hoewel de kwaliteit van een iMac Pro misschien heel hoog ligt is de stap van een goede iMac naar een iMac Pro absurd. En bij Linus Tech Tips hebben ze vaak genoeg monitoren die beter zijn dan het gemiddelde Apple scherm (die al een hele tijd niet meer gemaakt worden) én de LG UltraFine’s die Apple (exclusief?) verkoopt.

 • Profielfoto
  html-junky

  Geniaal dat Apple dit tijdig aangeeft, kan je al beginnen met sparen

 • Profielfoto
  Melle

  Hpfff. Ze zeggen vooral: het komt niet meer dit jaar. We gingen er al allemaal vanuit dat het 2019 zou worden. Ik hoop nu op early 2019. Ik heb vooral grote dromen bij nieuwe Apple cinema displays. En ik hoop ook dat er midden dit jaar toch al een Sneak preview komt – zodat we ons kunnen voorbereiden.

 • Profielfoto
  imathijs

  Mooi. Erg blij dat er weer focus is op de professionals.

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ik werk nog 5.1 mac pro. Het werkt nog steeds goed. Maar ik hou mijn hart vast als dezelfde toer opgaan als de nieuwe Macbook waar alles vast wordt gelijmd

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ok, als we kijken naar de aankondiging van AirPlay 2 en iMessage in iCloud, dan zet ik in op een 2020 release van de nieuwe Mac Pro.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Eindelijk openheid op dit onderwerp, maar nog wel behoorlijk karige openheid.

 • Profielfoto
  dolfke

  En het blijft oorverdovend stil hierover aan de vooravond van 2019 …

 • Profielfoto
  dolfke

  Blijven we echt geloven in een modulaire Mac, dan wel met vastgesoldeerde Ssd en Ram !?

  Misschien zal de GC verwisselbaar zijn …

 • Profielfoto
  Oldy

  Apple is met modulaire desktops al vele jaren volledig de weg kwijt.

  Oldy
  (Appelaar sinds 1985; ‘k heb ze allemaal onder m’n handen gehad)

 • Profielfoto
  fabian

  Upgraden met insteekkaarten?Zou gemakkelijk ziin.