Robert
Robert Nieuws 4 april 2018

Gefeliciteerd, de mobiele telefoon is 45!

Het eerste autonome gesprek met een mobiele telefoon vond exact 45 jaar geleden plaats toen Martin Cooper, directeur van het ontwikkelteam van de mobiele telefoon bij Motorola mobiel belde met Joel Engel.

Engel had dezelfde functie bij concurrent AT&T en Cooper belde om te vertellen dat Motorola hen de loef had afgestoken. Beide mannen konden toen niet vermoeden dat met hun telefoontje de wereld voor goed zou veranderen.

Lange opmars naar dominantie

Als je het de kinderen van nu vraagt kunnen ze zich niet voorstellen dat er ooit een tijd was dat we geen mobiele telefoons hadden. Toch zal menig volwassene niet beseffen dat de mobiele telefoon al 45 jaar oud is. Dit komt door een aantal factoren. Allereerst was de draagbare telefoon destijds ontzagwekkend duur. De aanschafprijs lag namelijk rond de $ 10.000,-. Bovendien was het begrip ‘mobiel’ toen nauwelijks serieus te nemen. Het apparaat woog namelijk meer dan een kilo. Ter vergelijking: de iPhone X weegt 174 gram.

Klik/tap voor groter.

Het zou overigens na het eerste belletje nog 10 jaar duren voor de mobiele telefoon commercieel beschikbaar kwam. Echt populair werd de mobiele telefoon pas na de uitvinding van SMS in 1992.

iPhone kwam pas in 2007

De eerste iPhone werd in 2007 geïntroduceerd. Deze maakte toen gebruik van het in die tijd razendsnelle 2G netwerk. Via dit netwerk kon je 0,2 MB per seconde verzenden. Vanaf de tweede iPhone werd al overgeschakeld op het snellere 3G netwerk. Inmiddels is de introductie van het 5G netwerk aanstaande en vliegen de gigabits door de lucht.

Zou Martin Cooper zich gerealiseerd hebben dat ruim 45 jaar na zijn eerste belletje met de mobiele telefoon maar liefst 60% van de wereldbevolking in het bezit van een mobiele telefoon zou zijn?

foto: Duncan Davidson

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gefeliciteerd, de mobiele telefoon is 45!
Sluiten