Gefeliciteerd, de mobiele telefoon is 45!

Door: Robert - 8 reacties

Het eerste autonome gesprek met een mobiele telefoon vond exact 45 jaar geleden plaats toen Martin Cooper, directeur van het ontwikkelteam van de mobiele telefoon bij Motorola mobiel belde met Joel Engel.

Engel had dezelfde functie bij concurrent AT&T en Cooper belde om te vertellen dat Motorola hen de loef had afgestoken. Beide mannen konden toen niet vermoeden dat met hun telefoontje de wereld voor goed zou veranderen.

Lange opmars naar dominantie

Als je het de kinderen van nu vraagt kunnen ze zich niet voorstellen dat er ooit een tijd was dat we geen mobiele telefoons hadden. Toch zal menig volwassene niet beseffen dat de mobiele telefoon al 45 jaar oud is. Dit komt door een aantal factoren. Allereerst was de draagbare telefoon destijds ontzagwekkend duur. De aanschafprijs lag namelijk rond de $ 10.000,-. Bovendien was het begrip ‘mobiel’ toen nauwelijks serieus te nemen. Het apparaat woog namelijk meer dan een kilo. Ter vergelijking: de iPhone X weegt 174 gram.

Dr. Martin Cooper
Klik/tap voor groter.

Het zou overigens na het eerste belletje nog 10 jaar duren voor de mobiele telefoon commercieel beschikbaar kwam. Echt populair werd de mobiele telefoon pas na de uitvinding van SMS in 1992.

iPhone kwam pas in 2007

De eerste iPhone werd in 2007 geïntroduceerd. Deze maakte toen gebruik van het in die tijd razendsnelle 2G netwerk. Via dit netwerk kon je 0,2 MB per seconde verzenden. Vanaf de tweede iPhone werd al overgeschakeld op het snellere 3G netwerk. Inmiddels is de introductie van het 5G netwerk aanstaande en vliegen de gigabits door de lucht.

Zou Martin Cooper zich gerealiseerd hebben dat ruim 45 jaar na zijn eerste belletje met de mobiele telefoon maar liefst 60% van de wereldbevolking in het bezit van een mobiele telefoon zou zijn?

foto: Duncan Davidson

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Bovendien was het begrip ‘mobiel’ toen nauwelijks serieus te nemen.

  Dat gaat voorbij aan de echte betekenis van de term „mobiele telefoon”: Telefoon die je (in principe) overal kunt gebruiken zonder een stopcontact in de muur nodig te hebben.

  Ik heb geen idee hoe oud de schrijver is, maar ik vermoed niet oud genoeg om te herinneren dat dat de énige soort telefoon was die normale mensen hadden. Een autotelefoon, dat hadden alleen hele rijke mensen, en eentje die je in een tas kunt stoppen had nog nooit iemand gezien.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Hè, geen mogelijkheid om je bericht te bewerken na plaatsing, want ik bedoelde natuurlijk te zeggen: … om te herinneren dat een vaste telefoon de énige soort was …

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Kijk nou, de telefoon van Gordon Gekko.

 • Profielfoto
  JP

  Motorola autotelefoon bestond begin tachtiger jaren en er was ook een mobiele uitvoering van, een bakbeest. Je kon alleen bellen van/naar Nederland, Zwitserland en Zweden.

   

 • Profielfoto
  wacon

  Begin steeds meer de knoppen/buttons te missen. Langzaam maar zeker app/swipe/screen moe aan het worden

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  De eerste iPhone werd in 2007 geïntroduceerd. Deze maakte toen gebruik van het in die tijd razendsnelle 2G netwerk.

  toen de iPhone uitkwam was 3g al beschikbaar, maar niet op de iPhone.

  2g was dus verre van ‘destijds razendsnel’

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/3G

   

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik genruikte rond 1988 zo’n draagbare Motorola als een paar posts hierboven, met gigantische accu. Het hele wagenpark was daar van voorzien, we hadden een werkgever die van gadgets hield, en niet op een paar centen keek……wee diegene die het lef had de wagen te verlaten zonder dat kreng, want er werd toen al verwacht dat je bereikbaar was, met je mobiele telefoon…….

 • Profielfoto
  JP

  Pete.Z Bij mij idem. Toen de eerste GSM van Motorola kwam 1e dag al abonnement direct op vakantie naar Frankrijk en Italië en het werkte allemaal perfect. Daarna via de Black Berry naar de iPhone. Werkgever was gek op gadgets, hoop voor hem dat waar hij nu ergens zweeft ook gadgets te koop zijn.