MacBook Pro 2018 krijgt Intel-chip met 6 cores

Door: Raymon Mens - 4 reacties
MacBook Pro 14.3 benchmark

Hoewel de MacBook Pro sinds 2016 niet erg veel is veranderd, kunnen nieuwe Intel-chips dit jaar voor een serieuze boost zorgen. De achtste generatie Intel-chip, ook wel Coffee Lake genoemd, brengt namelijk extra cores naar de MacBook.

De 13-inch MacBook Pro krijgt vier in plaats van twee cores, terwijl de 15-inch MacBook Pro van vier naar zes cores gaat. De kloksnelheid van iedere core wordt iets verlaagd, maar netto zou dit voor een serieuze boost moeten zorgen.

13-inch MacBook Pro wordt quad core

Momenteel heeft de 13-inch MacBook Pro twee cores, maar dat worden er vier. Apple kiest voor deze laptops altijd voor Intel-chips uit de U-serie. Onderstaande modellen zijn bruikbaar in de 13-inch MacBook Pro met Touch Bar. Het gaat vooral om de Core i5 en Core i7. Apple gebruikt de Core i3 doorgaans niet.

MacBook Pro 2018 Intel 6 core
Klik/tap voor groter.

De snelheid per core gaat iets omlaag en varieert van 2,3GHz tot 2,7GHz. Bij de huidige dual core-chips is dit 3,1GHz tot 3,3GHz.

15-inch MacBook Pro wordt hexacore

De 15-inch MacBook Pro gaat van vier naar zes cores. Dat wil zeggen dat het een hexacore laptop wordt. Apple gebruikt voor de grootste MacBook Pro doorgaans alleen i7-chips. De snelheid per core gaat ook hier iets achteruit. Momenteel is die 2,8GHz tot 3,3GHz. De nieuwe chips werken op 2,2GHz tot 2,6GHz. Dus ook hier iets minder snelheid per core, maar wel meer cores.

Intel Chips MacBook Pro 15-inch 2018
Klik/tap voor groter.

Er komt ook voor het eerst een Core i9-chip die geschikt is voor laptops. Of Apple die in de MacBook Pro gaat integreren is nog alles behalve duidelijk. Deze chip heeft om zijn maximale pieksnelheid te halen aanzienlijk meer koeling nodig en Apple is altijd spaarzaam met ventilatoren in zijn MacBooks.

Concrete snelheidswinst van 29 procent

Volgens Intel zorgen de nieuwe chips voor concrete snelheidswinst van ongeveer 29 procent tegenover de zevende generatie chips. Ook de geïntegreerde GPU is verbeterd en heet nu Iris Plus. Volgens Intel zorgt dat voornamelijk bij het bewerken van video’s en afbeeldingen voor een snelheidswinst van meer dan 50 procent. Het bewerken van een 4K-video zou in Adobe Premiere Pro ongeveer 59 procent sneller gaan.

MacBook Pro adobe
Klik/tap voor groter.

De MacBook Pro 2018 wordt mogelijk tijdens WWDC 2018 onthuld. Apple’s ontwikkelaarsconferentie vindt dit jaar van 4 tot en met 8 juni plaats in San José.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  /dev/enschede

  En nog steeds 16GB?

 • Profielfoto
  pannekoek

  Het is verdrietig maar waar. Dual channel 16GB voor een 6-core processor.

 • Profielfoto
  Kevin Boer

  Hopen dat er dan ook geen grafische kaart problemen meer zijn op de MacBook pro ik moet de hele tijd op de AMD kaart zitten anders heb ik mijn beeld vol zitten met strepen

 • Profielfoto
  JLnl

  Kevin Boer op 4 april 2018 13:20
  Hopen dat er dan ook geen grafische kaart problemen meer zijn op de MacBook pro ik moet de hele tijd op de AMD kaart zitten anders heb ik mijn beeld vol zitten met strepen

  Kan je die Macbook dan niet terugbrengen ter reparatie?