Robert
Robert OMT Specials 14 april 2018
Leestijd: 3 minuten

10 essentiële sneltoetsen voor de Mac

Sneltoetsen zijn combinaties van toetsen waarmee je snel bepaalde acties op je Mac uitvoert. Veel functies die normaal in menu’s verborgen zitten, kunnen zo een stuk sneller werken. Hier zijn de 10 essentiële shortcuts die iedere Mac-gebruiker moet kennen.

Om de hierna volgende sneltoetsen te kunnen gebruiken heb je een Mac-compatible toetsenbord nodig. Dat wordt bij iedere Mac geleverd en zit standaard op een MacBook. Deze toetsenborden zijn te herkennen aan de command-toets (met het symbool ), de function-toets (met symbool fn) en tot slot de control-toets (met het woord ‘control’ erop).

Sneltoetsen Mac

command-q: met deze shortcut sluit je niet alleen het scherm, maar direct de hele app. Als je het ‘app-menu’ opent en vervolgens ‘stop’ kiest, bereik je hetzelfde resultaat.

command-w en option-command-w: met deze sneltoetsen sluit je vensters. De eerste shortcut sluit alleen het actieve venster terwijl de tweede toetsencombinatie alle openstaande vensters sluit. Let er wel op dat de app waarin de vensters open stonden gewoon actief blijft.

command-t en command-shift-t: deze sneltoetsen kun je gebruiken voor het (her)openen van tabs in bijvoorbeeld Safari, Chrome of Finder. Met de eerste open je een nieuw tabblad. Met de tweede shortcut kun je in Chrome of Safari het tabblad dat je als laatste sloot heropenen. Wil je meerdere tabs (her)openen? Dan kun je deze toetsencombinaties herhalen.

Klik/tap voor groter.

command-tab en command- ~ (tilde): Deze sneltoetsen gebruik je om snel tussen openstaande apps te switchen. Met de eerste shortcut switch je van links naar rechts. Switch je liever van rechts naar links? Dan gebruik je de tweede toetsencombinatie nadat je de eerste hebt geactiveerd.

command-X, command-C en command-V: cut – copy – paste. Simpeler kunnen we het niet uitleggen.

Geavanceerde shortcuts

Zie je hoe makkelijk deze sneltoetsen je leven kunnen maken en heb je de smaak te pakken? Dan gaan we snel verder met nog vijf makkelijke shortcuts.

command-f: ben je in de Finder op zoek naar een verloren document of dat handige lijstje met slimme shortcuts? Met deze toetsencombinatie verschijnt een klein zoekvenster. Vervolgens hoef je alleen nog de zoekterm in te typen en… gevonden!

command-shift-3 en command-shift-4: deze twee sneltoetsen zijn ook bijzonder handig. Met command-shift-3 neem je een screenshot van je hele scherm. Om een deel van het scherm te selecteren gebruik je command-shift-4. Als je hierbij kort de spatiebalk indrukt krijg je een snapshot van het geselecteerde venster. Als je de spatiebalk ingedrukt houdt, kun je het geselecteerde deel verslepen zonder de verhoudingen te verliezen.

command-shift-A, command-shift-U, command-shift-D, command-shift-H: deze shortcuts brengen je in de Finder direct naar de map ‘programma’s’ (applicaties), ‘utillities’ (hulpprogramma’s), ‘desktop’ (bureaublad) en ‘home’ (thuismap).

command-option-esc. en command-shift-option-esc: als een app vastloopt kun je die met deze toetsencombinatie geforceerd sluiten. Met de eerste sneltoetsen open je een dialoogvenster om te selecteren welke app geforceerd beëindigd moet worden. Als de app in je actieve venster vastloopt, gebruik je de tweede shortcut om de actieve app direct geforceerd te beëindigen zonder dialoogvenster.

command-h en command-option-h: deze sneltoetsen zijn om de zichtbare app te bepalen. De eerste shortcut verbergt jouw actieve app (handig als de baas langskomt terwijl je aan het gamen bent) en de tweede toetsencombinatie verbergt alle niet-actieve vensters zodat je jezelf kunt focussen.

Funbonus  (na alle serieuze shortcuts)

Omdat je een Apple-gebruiker bent wil je vast wel eens het Apple logo gebruiken; option-shift-k.

Klik/tap voor groter.

? Meer Mac-tips? Bekijk ons dossier met alle tips!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.