Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 april 2018

iCloud opnieuw bron gelekte privéfoto’s BN’ers

De politie heeft een VVD-politicus uit Almere gearresteerd voor computervredebreuk. Hij wordt verdacht van het binnendringen van iCloud-accounts van bekende Nederlanders en collega’s. Daarbij zou hij naaktfoto’s hebben buitgemaakt en verspreid.

Volgens De Telegraaf gaat het om Mitchell van der K., die zich acuut heeft teruggetrokken uit de politiek. Hij brak onder andere in op de accounts van vlogster Laura Ponticorvo. Van haar werden tientallen foto’s en filmpjes verspreid. Hockeyspeelster Fatima Moreira de Melo was ook een doelwit.

iCloud vaker betrokken bij dit soort hacks

De politie heeft Van der K. gearresteerd en beslag gelegd op een groot aantal gegevensdragers. Hoe de man op de iCloud-accounts inbrak is onbekend. Mogelijk heeft hij databases met wachtwoorden die buit zijn gemaakt bij eerdere hacks gebruikt. Op internet circuleert een groot aantal van dit soort databases en wachtwoorden worden vaak hergebruikt.

Hij zou ook de beveiligingsvragen kunnen hebben gebruikt om wachtwoorden te resetten, maar dit zou de slachtoffers opgevallen moeten zijn. Brute force-aanvallen, waarbij het wachtwoord door geautomatiseerde software wordt geraden, werken niet meer. Na teveel foute inlogpogingen, wordt een iCloud-account geblokkeerd.


Het is niet de eerste keer dat iCloud de bron is van een groot lek waarbij privefoto’s buit worden gemaakt. In 2014 werden de foto’s van diverse celebrities gestolen en op fora geplaatst. Dit ging de geschiedenis in als The Fappening. Voor Apple wordt iCloud steeds belangrijker. Het is al lang niet meer een dienst voor e-mail alleen. Foto’s en video’s die met een iPhone gemaakt zijn, worden standaard in Apple’s cloud opgeslagen.

Het nut van twee-factor-authenticatie

De slachtoffers hadden hun accounts kunnen beschermen met twee-factor-authenticatie. Hierbij wordt steeds een code naar een bekend apparaat gestuurd wanneer iemand probeert in te loggen. Iedere inlogpoging moet goedgekeurd worden en daarnaast bevestigd met een code. Apple biedt dit sinds enkele jaren aan en twee-factor-authenticatie is erg gemakkelijk in te stellen met deze instructies.

Klik/tap voor groter.

Mitchell van der K. werkte voor een online uitgeverij in Amsterdam en was hoofdredacteur van een online magazine voor mannen. One More Thing is ook onderdeel van deze uitgeverij, maar hij was niet betrokken bij de dagelijkse gang van zaken rondom deze site.

Reageer op artikel:
iCloud opnieuw bron gelekte privéfoto’s BN’ers
Sluiten