Rise of the Tomb Raider is nu beschikbaar op de Mac

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Eindelijk weer een goede Lara Croft-game op de Mac. Rise of the Tomb Raider is beschikbaar in de Mac App Store en in de online winkel van uitgever Feral. De Mac is aan de late kant, want de game werd oorspronkelijk in 2015 op uitgebracht Xbox.

De game werd ter ere van de twintigste verjaardag van de Tomb Raider-franchise gelanceerd. Het allereerste spel met Lara Croft kwam namelijk in 1996 uit. Hoewel de Mac-release laat is, is het wel een complete release. Alle extra’s zoals een nieuwe verhaallijn, gameplay-modus en outfits en wapens voor Lara zijn inbegrepen bij de download.

Lara Croft in Siberië

Rise of the Tomb Raider brengt Lara Croft naar Siberië. Daar moet ze het in de legendarische stad Kitezj opnemen tegen een sterke, militaire organisatie. Gelukkig heeft Lara de afgelopen 20 jaar ook steeds meer geleerd en heeft ze naast een primitieve pijl en boog steeds meer wapens. De explosieve speeltjes zijn misschien wel het leukst.

Rise of the Tomb Raider Mac
Klik/tap voor groter.

Rise of the Tomb Raider is maar liefst 31,6GB groot. Een goede internetverbinding is aan te raden bij het downloaden van de game uit de Mac App Store. Een voordeel: nadat de game eenmaal gedownload is, hoef je niet online te zijn om te spelen. Rise of the Tomb Raider is naar de Mac geport met behulp van Metal vereist een vrij nieuwe machine. Dit zijn de Macs die Feral aanbeveelt te gebruiken:

 • 13-inch MacBook Pro uit 2016 of nieuwer.
 • 15-inch MacBook Pro uit 2013 of nieuwer, met een processor van 2,3 GHz of beter.
 • 21,5 inch iMac uit 2017 of nieuwer.
 • 27-inch iMac uit 2013 of nieuwer (iMac met NVIDIA GT 755M wordt niet officieel ondersteund).
 • Alle Mac Pro’s die zijn uitgebracht sinds eind 2013.

De game is vertaald in het Nederlands en vereist minimaal macOS High Sierra 10.13.4. Op moment van schrijven is de prijs € 32,99 in de Mac App Store (waarschijnlijk een lanceringsaanbieding) en € 49,99 in de winkel van Feral.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  html-junky

  Wat lekker dat ze deze game native support hebben gegeven

 • Profielfoto
  whaha

  Ja, alleen die systeem eisen. Een beetje een Apple dingetje denk ik.

 • Profielfoto
  Shmoo

  40+ euro voor een spelletje dat nooit meer een update zal krijgen.

   

  Ik begrijp niet zo goed dat OMT dit soort onzin promoot. Feral en ook Aspyr Media zijn van dit soort bedrijven, ze doen niets anders dan PC games porten naar het Mac platform waarvan de originele eigenaar helemaal geen interesse heeft om hun game uit te geven op Mac omdat ze daar gewoon geen ervaring mee hebben en ze ook heel goed weten dat Macs niet gemaakt zijn om te gamen. De meeste tenminste, omdat ze een Intel chip als grafische processor bevatten.

   

  Zo’n game krijgt enkel een update wanneer er iets breekt door een macOS update. Feral gaat zich echt niet met de game-play bemoeien, dat is hun taak niet. Hun taak is alleen een stabiele PC versie overzetten op Mac en zorgen dat de officiële uitgever van het spelletje nog wat extra’s kan verdienen aan hun spel terwijl zij een provisie krijgen voor het doorgeven van het spel.

   

 • Profielfoto
  Spinozo

  @Shmoo: prima toch?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Fijn dit item. Dank voor het plaatsen.

  Heeft iemand een idee wat nou maakt dat die spec’s zo zijn? Of een iMac uit 2017 of een uit 2013 (maar dan wel 27 inch). Het zal niet aan de beeldscherm liggen. Wat in de hardware maakt dat die van 2013 27 inch wel kan en die 2015 21 inch niet?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Spinozo op 13 april 2018 08:52
  @Shmoo: prima toch?

  Geen idee als jij dat prima vindt moet je dat zeker kopen. Ik zou geen 30 of 40 euro betalen voor een game van 3 jaar oud die niet meer in ontwikkeling is.

   

 • Profielfoto
  whaha

  Pjotr op 13 april 2018 09:29
  Fijn dit item. Dank voor het plaatsen.

  Heeft iemand een idee wat nou maakt dat die spec’s zo zijn? Of een iMac uit 2017 of een uit 2013 (maar dan wel 27 inch). Het zal niet aan de beeldscherm liggen. Wat in de hardware maakt dat die van 2013 27 inch wel kan en die 2015 21 inch niet?

  Dat ligt voornamelijk aan de GPU / grafische kaart. Bij de meeste macs en vooral de ‘gewone’ (iMac) is die ontzettend ondermaats.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Absurde specificaties voor zo’n oud spelletje!

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Gamers die dit spel kennen van de Xbox one (X) weten wel beter. Ondanks dat dit een ‘oud’ spel is liegen de graphics er niet om, en die vragen om goede hardware.

  De game is echt adembenemend mooi en ook eentje die je niet in een paar uurtjes uitspeelt dus is het die 40 euro echt wel waard.

 • Profielfoto
  Melle

  Whatever dingske – 40 euro – allemaal oké – het is er dankzij die mannen en nu kan je het kopen. Dus whatever dingske.

  Maar waarom ik reageer: 31,5GB!!!

  Straf dat niemand daarop reageert – ik speel natuurlijk al 15jaar geen spelletjes meer (die toen effectief 50euro per stuk kosten) maar een groot spel was toen 1GB….

  Daar sta je dan met een Mac van 128gb SSD… ?

 • Profielfoto
  apple-man

  40 euro voor een game van 3 jaar oud is inderdaad zeer prijzig. Terwijl de game voor de PS4 xbox one of PC voor nog geen 28 euro te koop is in webshops. Daarbij is de vraag of de seizoenpass die 27.99 kost ook te koop is in de mac store. Aangezien de game best interessante DLC heeft. Overigens vind ik Rise of the Tomb Raider een van de beste avonturen games. Dus heb je geen PC PS4 of xbox one en kan je mac kan deze game draaien dan is deze game evengoed de moeite waard als je het mij vraagt. Dat gezegd hebbende ben ik wel van mening dat deze game zich niet echt leent om met een toetsenbord en muis te spelen. Dus heb je geen controller dan zul je er goed aan doen om er een te kopen. De ps4 controllers werken gewoon op de mac wel bekabeld. Als je ze toch draadloos wilt hebben kun je daar de USB Wireless Adaptor voor kopen. 

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  PS4 controller werkt via Bluetooth, heb je geen adapter voor nodig.

 • Profielfoto
  joris_h

  Gijs Raggers op 14 april 2018 10:02
  PS4 controller werkt via Bluetooth, heb je geen adapter voor nodig.

  Nee dus, niet op de mac, check je feiten.

 • Profielfoto
  joris_h

  Rise is een leuke game. Ik heb hem op de PS4 al gespeeld, nadat de game het eerste jaar een XBOX exclusieve game was. Helaas voor de PS4 spelers.

  Maar dat de game nu naar de Mac komt is natuurlijk een lachertje, net als gamen op de mac een lachertje is. Te duur, geen support, oude game. Die system specs getuigen niet echt van een goede port. Overslaan dus.

  Geef mij God of War maar (nog een paar dagen wachten…)