KPN test 5G-netwerk op vier Nederlandse locaties

Door: Robert - 9 reacties

Momenteel verloopt het Nederlandse mobiele dataverkeer over een 4G-netwerk, maar 5G komt eraan. Dit zorgt voor aanzienlijk snellere verbindingen en de 5G-standaard staat al enige tijd vast. KPN start nu een proef op vier Nederlandse locaties.

De proef vindt op kleine schaal plaats, dat komt omdat er veel nieuwe investeringen nodig zijn. Daar staat tegenover dat 5G enorme mogelijkheden biedt. Naast mobiel verkeer kan het netwerk ook ingezet worden voor het verzenden van data van drones of zelfrijdende auto’s. Er is echter nog één grote hobbel te nemen.

Uiteenlopende proeven

Een van de tests die plaats gaat vinden wordt gehouden in Drenthe (de exacte locatie is niet bekend). Hier wil KPN een drone koppelen aan een mobiel netwerk ten behoeve van precisielandbouw. Door de landbouwgewassen met sensoren uit te rusten, kan doorlopend gemeten worden of de condities optimaal zijn. Via een mobiel netwerk kunnen  met een drone om heel precies te bewateren of voedingsstoffen aan te passen.

Drone 5G Landbouw
Klik/tap voor groter.

Een andere proef wordt gehouden op de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en de A270 in de buurt van Helmond. Hier test men de toepassing van het 5G-netwerk met lage latency. De uitdaging is het versturen van grote hoeveelheden data met zo min mogelijk vertraging. Technieken die hierop gebaseerd zijn kunnen worden toegepast om (zelfrijdende) auto’s met elkaar, met verkeersborden, matrixborden en/of verkeerslichten te laten communiceren.

Een derde proef begint in Amsterdam Zuid-Oost. Hier test men het netwerk als toepassing voor ‘massive mimo’ en ‘beamforming’. Hier kan een telefoon eerst gelokaliseerd wordt, waarna er een extra sterk signaal naartoe gestuurd kan worden. Dit kan echter ook gebruikt worden woningen van snel internet te voorzien.

Haven Rotterdam 5G
Klik/tap voor groter.

De laatste test wordt gehouden in de Rotterdamse haven. Hier wil men de capaciteit van het 5G-netwerk benutten om een deel van het netwerk af te schermen voor hulpdiensten. Zo kunnen zij ongehinderd en gescheiden van de reguliere gebruikers met elkaar communiceren.

Laatste hobbel voor 5G-netwerk

Aan de hand van de uitkomst van deze testen wordt bepaald voor welke toepassingen het 5G-netwerk landelijk wordt ingevoerd en binnen welke termijn dat gebeurt. Overigens is er nog wel één grote uitdaging. Om 5G uit te kunnen rollen is de 3,5GHz-frequentie nodig. Laat dit nu net de frequentie zijn die inlichtingendiensten gebruiken voor afluisteroperaties… ?️‍♀️

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  hagar2008

  Het had wel handig geweest om op deze Apple site te lezen welke Apple toestellen 5G ondersteunen. Of wat verwachtingen zijn.

 • Profielfoto
  Niels

  hagar2008 op 13 april 2018 16:51
  Het had wel handig geweest om op deze Apple site te lezen welke Apple toestellen 5G ondersteunen. Of wat verwachtingen zijn.

  Geen van de huidige toestellen ondersteunt 5G. Het gaat om testen met speciale apparatuur. Schat dat we als gebruiker rond 2020/21 5G gaan zien.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  5G draagt ook veel minder ver. Dat betekent dat er 4x zoveel masten nodig zijn als nu met 4G.

 • Profielfoto
  smacdab

  ik wacht op ‘voice over wifi’ en niet op marketinggeleuter als vlucht vooruit;-)

 • Profielfoto
  HushMac14

  smacdab op 13 april 2018 20:14
  ik wacht op ‘voice over wifi’ en niet op marketinggeleuter als vlucht vooruit;-)

  Tele2 ondersteund Voice over WiFi al. Werkt best aardig kan ik je vertellen.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik ben meer schieuwnierig met wat voor apparaten de AIVD werkt die dus de frequentie van 5G gebruiken?

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vind het wel jammer dat we 1 wall street reclame op OMT krijgen. Ik krijg een hele misleidende tekst na het bericht, alsof het bij het artikel hoort. Zijkanten volgepropt met banners en aan de bovenkant. Dat is wel heel zonde van de site.

 • Profielfoto
  Night

  Men heeft ‘as we speak’ de eerste mobiele telefoon-waardige 5G antenne ontwikkeld, maar het zal nog wel even duren voordat deze ook echt geïmplemeneerd gaan zien:

  https://semiaccurate.com/2018/04/04/qualcomm-shows-off-working-5g-28ghz-radios/

 • Profielfoto
  TandMac

  …als het maar geen Chinese speler is die de installatie mag doen.

  Ooit eisen die jongens nog geld, of trekken ze er koudweg de (softwarematige) Plug uit.

  Is goedkoper dan bombarderen of een invasie op poten te zetten.