iPhone X is winstgevender dan alle Android smartphones bij elkaar

Door: Jelle van Es - 40 reacties
iPhone X

Toen de iPhone X uitkwam, was niet iedereen te spreken over de nieuwste flagship-telefoon van Apple. De telefoon is meer dan eens bestempeld als een flop, omdat hij niet het aantal verkochte exemplaren opleverde die men wel had verwacht. Ook voor Apple zelf bleven de verkoopaantallen achter op de verwachtingen en werd de productie na een paar maanden teruggeschroefd. Maar dat betekent niet dat de iPhone X een flop is. In tegendeel zelfs.

iPhone X is de meest winstgevende telefoon van dit moment

De iPhone X heeft in het laatste kwartaal van 2017 gezorgd voor de meeste winst. Voor Apple, maar ook in de smartphonemarkt in totaal. Maar liefst 35 procent van het totale winstplaatje in de smartphone-markt komt op naam van de iPhone X, waarmee het toestel de iPhone 8 achter zich laat. Deze was goed voor 19,1 procent. Vervolgens heb je de iPhone 8 Plus, de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus met respectievelijk 15, 6 en 5 procent van de winst. Dat blijkt uit onderzoek van Counterpoint.

iPhone X winst
De complete top tien – klik/tap voor groter

De eerste telefoon die voor de meeste winst zorgde na een iOS-device? De Samsung Galaxy Note 8 met 3,9 procent. De enige andere telefoon in de top 10 die op Android draait naast deze is de Galaxy S8 Plus. In totaal pakt Apple 86 procent van alle winst die in de markt zit. De overigen 14 procent is voor Android-devices. Als je dan bedenkt dat de iPhone X goed is voor zo’n 35 procent van de winst, dan is die telefoon alleen al bijna drie keer winstgevender dan alle Android-telefoons bij elkaar.

De iPhone X- klik/tap voor groter

De totale markt van smartphones is overigens wel met 1 procent gedaald, terwijl Apple juist met 1 procent in winst is gegroeid ten op zichte van dezelfde periode vorig jaar. En tot slot moeten we ook nog de kanttekening maken dat de iPhone X pas in de laatste twee maanden van vorig jaar beschikbaar was en dus wellicht nog succesvoller had kunnen zijn.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Niet verwonderlijk met zo’n verkoopprijs…

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik heb de indruk dat OMT dit goed nieuws vindt.

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik betwijfel of dit wel zo’n goed nieuws is…

 • Profielfoto
  macpeto76

  Apple fans zijn blind voor de tekortkomingen van het merk en zijn strategieen om die immense berg cash alleen maar groter te laten worden alleen maar voor de aandeelhouders. Nee jongens en meisjes Apple is er echt niet voor ons! Wake up! Bovenstaande artikel is te bizar voor woorden in vele opzichten

 • Profielfoto
  wensink

  Ook bijna 2x zo duur als bijna alle android telefoons

 • Profielfoto
  Koezel

  @ Macpeto

  Apple is een bedrijf zoals vele andere. Zij willen producten verkopen met een zo hoog mogelijke winstmarge.

  Apple fans zijn blind voor de tekortkomingen van het merk en zijn strategieen om die immense berg cash alleen maar groter te laten worden alleen maar voor de aandeelhouders. 

  Hiermee doe je veel Applegebruikers te kort. Voor de meesten is het een bewuste keuze, ook voor mij. Net zo goed als iemand zijn spijkerbroeken bij de C&A haalt en de ander bij een speciaalzaak. We hebben nog steeds de keuze.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik zou me eerder schamen als niet iPhone smartfoon maker + Apple is duur, maar ik vind prijs kwaliteit altijd wel heel. Behalve voor de iPhone x en die laatste generaties laptops. iPhone x die ik wel heb gekocht, desondanks ik hem te duur vind. Het is wel de beste smartfoon die beschikbaar is. Anyway – blijkbaar zijn die niet iPhone zo goedkoop dat het niet anders kan dat de meeste ook echt brol zijn en niet lang meegaan.

 • Profielfoto
  Hugaer

  Wat is duur? Een Tesla kost meer dan een simpele Toyota.
  Ik rij met een Toyota en gebruik een iPhoneX. Ik ben er fier op.
  Ooit kocht ik een MacIntosch SE30. Zeker duur vergeleken met de PC op MSDOS. Maar het ding werkte perfect en werkt nog met Word en Excel!
  En ik ben bij Apple gebleven!Van al mijn Mac’s is er nooit één stuk gegaan. Duur???

 • Profielfoto
  Q-collective

  Wat een zeur reacties weer. De Samsung toestellen in het lijstje zijn zeker niet de helft van de prijs. Desalniettemin weet Samsung geen grote winsten te behalen. De vraag is dus wat Apple anders doet waarom zij zulke mooie cijfers halen. En ik vermoed dat het antwoord ligt in het gegeven dat Android nu eenmaal een veel gefragmenteerder landschap heeft.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Je kunt ook 5 androids kopen voor een iPhone X. En dan heb je geen prut.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Typisch Nederlands weer om winst als iets negatiefs te zien. ?

 • Profielfoto
  serum

  research led by Maurice de hond?

  Geloof er niet veel van, ik ken niemand met een iphone x, 8+, ja, diversen.. Heb best een uitgebreide vriendengroep met techfans.

  Voordeel van sceptisch zijn. Of je hebt gelijk, of het valt mee.

 • Profielfoto
  serum

  Ik zei sceptisch, maar bedoelde pessimistisch. Weer een grap naar de kloten.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik zie hier het goede nieuws niet zo….

  Het is leuk voor Apple, maar de consument is met dergelijke winstpercentages uiteraard helemaal niet gebaat.

 • Profielfoto
  polansky

  Polonium-210 op 18 april 2018 13:05
  Typisch Nederlands weer om winst als iets negatiefs te zien. ?

  Hoe zou jij dat voor jouw situatie dan als positief kunnen ervaren?
  Als consument wordt je uiteindelijk gewoon genaaid door een te hoge prijs. Daar is niets positiefs aan.

  Dat die telefoon het gewoon goed voor je doet is natuurlijk een heel andere zaak, maar dan had hij nog steeds goedkoper kunnen zijn.

  De enige die hier iets positiefs in kan zien is Apple en de aandeelhouder.

 • Profielfoto
  SvS

  Tja, we kunnen voor Rolls Royce gaan of voor een Dacia.

  Dat is hier niet anders. Inderdaad, we hebben de keus.

  macpeto76 op 18 april 2018 11:33
  Apple fans zijn blind voor de tekortkomingen van het merk en zijn strategieen om die immense berg cash alleen maar groter te laten worden alleen maar voor de aandeelhouders. Nee jongens en meisjes Apple is er echt niet voor ons!

 • Profielfoto
  SvS

  Tja, we kunnen voor Rolls Royce gaan of voor een Dacia.

  Dat is hier niet anders. Inderdaad, we hebben de keus.

  macpeto76 op 18 april 2018 11:33
  Apple fans zijn blind voor de tekortkomingen van het merk en zijn strategieen om die immense berg cash alleen maar groter te laten worden alleen maar voor de aandeelhouders. Nee jongens en meisjes Apple is er echt niet voor ons!

  Welk merk is dan wel voor òns? Wake up self! En we hebben keuzevrijheid. We hoeven die iPhone niet te kopen en toch doet een groep dat. Niks mis mee. Zure reacties hier zie ik als enig vorm van jaloezie. Heb zelf een oudere iPhone, gewoon, omdat het lang goed mee gaat!

 • Profielfoto
  SvS

  Kan de redactie mijn 1e bericht hierboven verwijderen en deze? Dank alvast… Ik heb per ongeluk op [enter] gedrukt bij de 1e en krijg het met geen mogelijkheid verwijderd. (bij de oude OMT kon dat wel!) Ongewild is deze voorbarig geplaatst. Mijn excuses. 

 • Profielfoto
  yellow

  @polansky Hoe hoog zijn die winstpercentages bij Apple dan wel niet? En bij Samsung? Geef mij de bill of materials van de iPhone X en Samsung S8…

 • Profielfoto
  yellow

  /Ik bedoel bruto winstmarge op de iPhone X.

  Ze maken zoveel winst omdat ze zoveel verkopen en niet omdat ze een extreem hoge bruto winstmarge hebben op een product.

 • Profielfoto
  SvS

  yellow op 18 april 2018 14:01
  /Ik bedoel bruto winstmarge op de iPhone X.

  Ze maken zoveel winst omdat ze zoveel verkopen en niet omdat ze een extreem hoge bruto winstmarge hebben op een product.

  Het is eigenlijk beide.

 • Profielfoto
  yellow

  Ze zijn hoog maar niet extreem hoog. Bruto winstmarge 64% volgens IHS Markit. Ter vergelijking: Samsung Galaxy S8 zit op 58%. Alleen maken die niet zo veel winst omdat de verkoopaantallen veel lager zijn.

   

 • Profielfoto
  monty python

  @yellow : dat is tenminste relevante informatie. Altijd gezegd dat Samsung eigenlijk veruit de duurste is. Premium prijs die amper verschilt van Apple maar je zit met een reclamegedreven OS en je privé data liggen nog meer op straat dan bij iOS. De gegeven “korting” daarvoor moet veel groter zijn.

 • Profielfoto
  yellow

  Bovendien: een Android-phone kan wel “2x zo goedkoop zijn” zeg €500; hoe hoog is de kostprijs? Hoeveel kost het om dat apparaat te maken? €250? Dan is de marge 50%. Maar waarschijnlijk hebben ze dus een kleinere marge.

  Waarom nemen ze genoegen met zo’n lage marge? Omdat ze van de klant houden natuurlijk. NOT.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Of het bedrijf nou Apple heet of Samsung of Lexus of Mercedes of Fiat of Blokker: als de consument voor een bepaald product 39 procent betaalt bovenop de werkelijke prijs wat naar de producent gaat, vind ik dat ver boven redelijk. Zeker als die prijs min of meer vast staat (uitzonderingen daargelaten) en niet zakt na verloop van tijd.

  Okay, je hóeft het niet te kopen. Dat is weer de andere kant van de medaille!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Het is wel een smartphone met de laatste techniek, een snelle CPU, een high end OLED scherm, een prima camera en FaceID. Blijkbaar zijn er genoeg mensen bereid om er voor te betalen. Ik niet, ik wacht wel tot deze techniek over twee jaar in goedkopere iPhones zit.

 • Profielfoto
  Bart119

  Tja zolang er mensen zijn die de prijs van een iPhone X willen betalen zal Apple deze prijs ook blijven hanteren.

   

  Of je het er al dan niet voor wil geven moet je zelf uitmaken, er zijn genoeg alternatieven op de markt.

 • Profielfoto
  KR1275

  De boodschap is duidelijk: Apple naait zijn klanten meer dan wie dan ook.

  Maar dat is geen nieuws. De discipelen blijven volgen, hoe hard zo ook door hun leider worden uitgelachen. ‘Hello sir, you my very best friend’.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @KR1275: dat naaien doe je nog altijd zelf. Koop een SE. Dan heb je dat gevoel misschien niet. Het is toch simpel: als het te duur is, dan koop je ‘m toch niet. Er loopt toch ook niemand te zeuren dat BMW zijn klanten naait?

 • Profielfoto
  abbenhui

  KR1275 op 18 april 2018 19:02
  De boodschap is duidelijk: Apple naait zijn klanten meer dan wie dan ook.

  Maar dat is geen nieuws. De discipelen blijven volgen, hoe hard zo ook door hun leider worden uitgelachen. ‘Hello sir, you my very best friend’.

  En je komt speciaal naar een site voor Apple-fans om dit te ventileren?
  Nou, bedankt …

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ach, dat met die discipelen is ook zo afgezaagd, iets origineel verzinnen is er blijkbaar niet bij.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Polonium-210 op 18 april 2018 13:05
  Typisch Nederlands weer om winst als iets negatiefs te zien. ?

  Typisch Nederlands weer om iets als ‘typisch Nederlands’ te zien.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Fijn voor Apple die enorme winst, als dat vooral ligt aan verkochte aantallen vind ik dat een beter verhaal dan als de marge vooral erg groot is. Ik gebruik mijn X met veel plezier. Ik had ook prima met een 8 kunnen werken maar wilde graag de X: omdat het kon.

 • Profielfoto
  queenfan

  macpeto76 op 18 april 2018 11:33
  Apple fans zijn blind voor de tekortkomingen van het merk en zijn strategieen om die immense berg cash alleen maar groter te laten worden alleen maar voor de aandeelhouders. Nee jongens en meisjes Apple is er echt niet voor ons! Wake up! Bovenstaande artikel is te bizar voor woorden in vele opzichten

  Hoezo Apple fans zijn blind, ik heb bewust gekozen voor de X net als ik bewust kies voor een bepaald product. En zo zijn er meer mensen.

  Ik had ook voor eeniPhone 7 of 8 kunnen gaan, immers ben een lifehebber van iOS. Ook dat is een bewuste keuze gebasseerd op werk (telecom) en gebruik.

  Vind het heel kort door de bocht, en hiermee beledig je een hoop die bewust kiezen voor in dit geval Apple. Je kan dit ook reflecteren op Android gebruikers, een hoop kopen dit omdat of het merk (Samsung, LG. Sony enz.) hun aanspreekt, of de prijs. Zijn zij dan blind of maken een bewuste keus?

  Jouw omerking is te bizar voor woorden.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Bovendien is het maken van winst voor Apple wel de manier om deze hoge kwaliteit te leveren.

  Dat is een zin waar een zinnig mens niks van begrijpt.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Vreemd dat sommigen denken dat de onderdelen/fabricatie-kosten de verkoopprijs moet zijn. Research, design, reserves naar 0 ?

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Android = Google. Je betaalt met de data die je gratis aan Google geeft.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Haha, ja dit geloof ik inderdaad meteen…:-D

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Alexander Henket op 18 april 2018 21:29
  Fijn voor Apple die enorme winst, als dat vooral ligt aan verkochte aantallen vind ik dat een beter verhaal dan als de marge vooral erg groot is. Ik gebruik mijn X met veel plezier. Ik had ook prima met een 8 kunnen werken maar wilde graag de X: omdat het kon.

  Nee dus. De verkoopaantallen vallen enorm tegen en de winst is erg goed. Dus trek je conclusie: er wordt gewoon onbeschoft veel winst op een toestel gezet.