Waarom de iPhone X allesbehalve ‘dood’ is

Door: Jelle van Es - 23 reacties
iPhone X

De iPhone X is een populair onderwerp om over te schrijven. En dan met name voor hen die de iPhone X als een project zien dat niet helemaal succesvol is. Apple is wat dat betreft het beste voorbeeld van ‘hoge bomen vangen veel wind’. Het laatste voorbeeld daarvan komt van Neil Campling, die als analist werkt bij Mirabaud Securities en onlangs in een memo heeft geroepen dat de iPhone X dood is.

iPhone X is dood is te kort door de bocht

Campling doet die uitspraak op basis van de winstwaarschuwing die Taiwan Semiconductor Manufacturing heeft gegeven. Dit bedrijf maakt chips die onder andere voor de iPhone X wordt gemaakt. Volgens Taiwan Semiconductor Manufacturing hebben zij een voorraad die groter is dan de vraag naar de chips.

Dit leidt er toe dat er volgens Campling bijna geen nieuwe iPhone X’s meer gemaakt worden en dat Apple momenteel druk bezig is om de huidige voorraad te verkopen om zo verder te gaan met een nieuwe generatie iPhone’s. Daardoor concludeert Campling dat de telefoon dood is. Het helpt daarbij niet dat de laatste iPhone met zijn relatief hoge prijskaartje moeite heeft om een groot publiek te krijgen.

iPhone X

Nu mag Campling uiteraard zeggen wat hij wilt, dat is zijn goed recht, maar wat ons betreft gaat hij iets te kort door de bocht. Ten eerste is het redelijk standaard dat de verkoopcijfers van een iPhone vlak na de lancering wat minder wordt. Daarnaast is de iPhone X altijd gemaakt voor een kleinere doelgroep, de high-end gebruiker. Voor de gemiddelde iPhone-gebruiker heb je namelijk de iPhone 8 of de optie om een ouder model te halen. Momenteel kunnen je voor zo’n 420 euro het goedkoopste model iPhone halen en kun je voor 1300 euro het duurste model scoren.

Daarnaast is Apple niet de enige klant van Taiwan Semiconductor Manufacturing. Zo had het bedrijf naar verluid verwacht meer chips te verkopen voor mensen die cryptocurrency mijnen. Kortom, het is te simpel om te stellen dat een winstwaarschuwing van dit bedrijf betekent dat de iPhone X dood is.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  kasuja

  Dood is wel een erg vreemde term voor een product dat gewoon nog verkocht word en waar gewoon nog support voor is van de leverancier en haar partners.

  Als er alleen voor de iPhone X geen iOS apps meer beschikbaar zouden zijn en het toestel nergens meer in de schappen zou liggen dan zou je aan dood kunnen gaan denken. Dit is niet het geval… toch ?

 • Profielfoto
  RoyB

  De Mac mini die is pas dood

 • Profielfoto
  xaddict

  Dus alles wat Apple nu nog verkoopt zijn ZombiPhones?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Roepen dat de iPhone ‘dood’ en Apple ‘doomed’ is, genereert kennelijk nogal wat clickbaits. Waarom zou zo’n ‘analist’ dat anders doen? Niet om de waarheid te verkondigen in ieder geval.
  Doemscenario’s over Apple doen al de ronde sinds het bedrijf bestaat, en voilá: ziehier het meest waardevolle bedrijf sinds de VOC.
  Onbegrijpelijk dat deze pseudo-analisten betaald krijgen om hun nonsens te spuien. En dat er nog steeds websites zijn die de moeite nemen om het te publiceren.

 • Profielfoto
  Athens56

  Ik heb niets met iPhone X, een SE werkt uitstekend 📱

 • Profielfoto
  Xcode

  De iPhone X is allesbehalve dood. Beschik nu zelf over een 6S en 8, maar wat is die X toch een fantastisch apparaat. De X wordt het voorbeeld van de volgende generaties iPhones. Zijn ze gestopt met de productie? I don’t think so. Productie op een lager pitje? Waarschijnlijk wel, maar dat is heel normaal.

 • Profielfoto
  donut

  RoyB op 23 april 2018 15:15
  De Mac mini die is pas dood

  en de macPro is ook dood sinds 2010…

  vuilnisemmers niet meegerekend.

  Maar gelukkig geldt dat dus niet voor de nog geen 1 jaar oude iPhoneX;)

  ik ben weer een beetje gerustgesteld.

  Nu weer even mijn verloren OSX13 data zoeken…

   

   

   

 • Profielfoto
  Papjes

  Een beetje heeft hij wel gelijk! De X heb ik altijd gezien als een heel dure prototype!

 • Profielfoto
  gipsman

  Geen zegeberichten dit keer over de verkoopcijfers van deze iPhone, wat in het verleden met de niewste iPhone altijd het geval was. Of de prijs terecht is laat ik in het midden. Maar veel potentiële kopers zijn blijkbaar geschrokken van de prijs. Samen met de algemene stagnatie in de smartphonemarkt moet dit Apple toch aan het denken zetten, hoop ik althans, om nog eens terug te keren naar oude stokpaardjes…airport, appletv, mac(mini/pro), iWeb, siri, homepod-voor-iedereen, Friends (hm, wat is dit ook weer?),… Ook Google doet het, bv. ze gaan hun berichtenapp van onder het stof halen om CHAT op ons los te laten.

 • Profielfoto
  farl4web

  iPhone X dood?

  Na een half jaar iPhone X in bezit te hebben, ben ik nog steeds onder de indruk van het apparaat. Wat is hij mooi. Wat is het prettig om full-screen te kijken. En dat scherm, wauw! Zo scherp en helder. #inlove

  Sommige vallen over de hoge prijs en dat is waar. Maar vergeet niet dat iPhones erg waardevast zijn. Je investeert éénmalig meer, maar over 2 jaar verkoop je hem op Marktplaats nog steeds voor € 1000. De afschrijving zal echt minimaal zijn.

 • Profielfoto
  Koezel

  Nog geen seconde spijt van mijn X.

  Dood? Nee! Duur? Ja! Maar daar krijg je ook iets zeer goeds voor terug.

   

   

 • Profielfoto
  Melle

  @farl4web – ik heb ook een iPhoneX en het is inderdaad de toekomst (toch voor paar jaar) van de iphone. En vergeleken met de X kijkt elke oudere iPhone nogal ouderwets en “uit een ander tijdperk”.

  Tegelijkertijd is de X ook te duur. Een juiste prijs zou ik 1000 euro hebben gevonden (voor de 256GB versie) maar ik betaalde met ‘plezie’ 300 euro teveel om vandaag al de techniek van morgen te hebben.

  Want hoe graag jij ook zou willen: geen schijn van kans dat je binnen 2 jaar een iPhone X eerste generatie voor 1000 euro verkoopt. Dat is jezelf echt iets wijsmaken.

 • Profielfoto
  Di May

  Duur ?

  Bij aankoop betaal je inderdaad een belangrijke som.

  Daartegenover staat dan wel een nooit gekend
  comfort en een degelijke, robuuste kwaliteit.

  Als je daarbij in beschouwing neemt dat de X een ‘juweeltje’
  is waarvan je veel langer dan de gebruikelijke 2 jaar
  plezier zult aan hebben, of niet gauw het gevoel
  gaat krijgen dat je met opa’s
  telefoon op zak zit …

  Tja, dan zou ik hem niet echt
  duur durven noemen.

   

   

 • Profielfoto
  Dashter

  Het feit dat dit artikel nodig is zegt eigenlijk al genoeg…

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Heb toch 1 serieus minpunt ontdekt bij mijn X. Waar mijn 5s nog redelijk leesbaar was in volle zon…. zie ik op mijn X NIKS meer!!!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Vreemd, de X is voor mij het helderste scherm in de zon tot nu toe. Ik heb een 6, 5 en 3GS gehad. Hou je hem niet verkeerd om?

 • Profielfoto
  haage

  Voor mij is de Iphone X een teleurstelling. Hij is te duur en hij is te zwaar.

  Een iphone 8 zonder homeknop zou een prima telefoon zijn. Het draadloze opladen voegt niets toe. De telefoon heeft om die reden een glazen achterkant die hem zeer kwetsbaar maakt. Dus dan maar weer een extra hoes als dikmaker. En was dat draadloze opladen ook niet slecht voor de batterij?

  Ook face id hoeft van mij niet. Een code of ander mechanisme zonder homeknop is prima. Je kunt wel aan de gang blijven met “doorontwikkelen” maar dat maakt de telefoon enorm duur voor zaken die je in feite niet nodig hebt.

  Een goede camera, een goed en groot scherm bij een laag gewicht. Dat is eigenlijk al voldoende. Voor mij dan. Zodra Apple met een licht alternatief komt gaat die X de deur uit.

  En hij de “ nog betere “ X van 2018 enz komt er niet meer in.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Een clickbait-verhaal over een clickbait-verhaal. Ik ben blij dat Apple eindelijk weer eens iets semi-exclusiefs maakt. Dat mogen ze vaker doen.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik kan mij wel vinden in de commentaar van Haage. Lichter mag ie zeker.

 • Profielfoto
  Melle

  Maar face ID is wel top. Werkt nu al heeeeel goed en we staan nog maar aan generatie 1. Het is echt nog iedere keer zalig om gewoon ophoog te stoppen en hij is al unlocked. De notch moet en zal op termijn verdwijnen en

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik begrijp de negativiteit niet. Persoonlijk vind ik dit de beste iPhone. Groot scherm zonder te hoeven rondlopen met een + model, super snel, face-id doet wat ie moet doen en de foto’s zijn prachtig. Wat wil je nog meer. Tuurlijk is de prijs fors. Maar je krijgt ook echt wat.

 • Profielfoto
  NapO

  RoyB op 23 april 2018 15:15
  De Mac mini die is pas dood

  dat is niet waar,…ik gebruik ze nog….en ik ken een bedrijf die heeft er ook nog 100 staan…prima dingen…t is niet allemaal imac tegenwoordig.

 • Profielfoto
  donut

  NapO op 24 april 2018 08:56

  RoyB op 23 april 2018 15:15
  De Mac mini die is pas dood

  dat is niet waar,…ik gebruik ze nog….en ik ken een bedrijf die heeft er ook nog 100 staan…prima dingen…t is niet allemaal imac tegenwoordig.

  Natuurlijk!

  maar waar is het 2018 model? en de 2018 MacPro?

  Alle aandacht gaat naar de phones;

  Sta op het punt dan maar een Hackintosh te maken want moet na 10 jaar mijn MacPro te vervangen en wil niet een extra schem erbij.