Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2018
Leestijd: 2 minuten

iPhone 8 ontpopt zich tot reparatie-nachtmerrie

Een iPhone repareren is nooit erg makkelijk geweest, maar reparateurs worden er steeds beter in. Hoewel Apple zijn eigen netwerk van winkels en erkende servicepartners heeft, voeren onafhankelijke reparateurs vaak voor een zacht prijsje reparaties uit.

Dat lijkt met de iPhone 8 echter definitief te veranderen. Het toestel wordt een steeds grotere nachtmerrie voor niet door Apple erkende reparateurs. Onlangs bleek dat onofficiële schermen sinds iOS 11.3 niet meer reageren en nu doet zich opnieuw een probleem voor. Zelfs met officiële Apple-schermen.

Omgevings­licht­sensor werkt niet na reparatie

Onafhankelijke reparateurs hebben ontdekt dat de plaatsing van een nieuw scherm in een iPhone 8 (Plus) leidt tot het uitschakelen van de omgevingslichtsensor. Daardoor werkt de functie die de helderheid en kleurtoon van het scherm automatisch aanpast niet meer. Dit komt zelfs voor bij plaatsing van een officieel door Apple gemaakt scherm.

Het is onduidelijk of het om een bug in iOS gaat, of een bewuste keuze van Apple is. De sensor werkt niet meer sinds iOS 11.2 en ook niet met iOS 11.3. Het kan dus goed een bewuste keuze van Apple zijn om reparaties bij niet-erkende reparateurs te ontmoedigen.

De Omgevings­licht­sensor zit boven de speaker – Klik/tap voor groter.

Speciale machine nodig

In zijn eigen winkels en bij erkende reparateurs gebruikt Apple een speciale machine om schermen te repareren. Dit apparaat heet ‘Horizon’ en kan een scherm kalibreren, maar koppelt ook nieuwe sensoren voor Touch ID en Face ID aan de secure enclave van de iPhone. Dat is gedaan om de veiligheid te garanderen en een begrijpelijk stap.

Een nieuwe omgevings­licht­sensor heeft echter weinig invloed op de veiligheid van een toestel. Sommige reparateurs denken dan ook dat Apple het reparatieproces bewust frustreert. Het bedrijf Cupertino heeft nog niet gereageerd. Een kapot scherm is een van de meest voorkomende redenen voor reparatie, dus waarschijnlijk worden tienduizenden door dit probleem getroffen. Midden in een debat over het right to repair, is dit een “bug” die snel in controverse kan veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 8 ontpopt zich tot reparatie-nachtmerrie
Sluiten