iPhone’s 2018-modellen hebben een revolutionaire A12 chip

Door: Rajno van Wilgenburg - 16 reacties
A12 processor

Over vijf maanden onthult Apple de iPhones van 2018. Er wordt al veel gespeculeerd over de drie nieuwe modellen die hun entree gaan maken, waaronder twee iPhones met OLED-displays. De geruchtenmolen gaat door en het laatste nieuws luidt dat Apple met een nieuwe feature komt die Android niet snel zal kopiëren.

De iPhone 8 en iPhone X werken op een A11 Bionic processor, maar volgens de laatste berichtgeving zal Apple de nieuwe iPhone-modellen uitrusten met een revolutionaire chip. Het gaat om de A12 processor, de eerste mobiele chip geproduceerd op een 7 nanometer prodecé.

TSMC’s 7 nanometer chip

Apple moet elk jaar blijven concurreren met Android-fabrikanten om relevant te blijven, maar het ziet ernaar uit dat de nieuwe A12 processor ongeëvenaard zal zijn op het gebied van snelheid en efficiëntie. De chip zou volgens Digitimes worden ontwikkeld door het Taiwanese Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Deze chips worden geïmplementeerd in de drie nieuwe iPhones die hun opmars gaan maken.

iPhone X A12 chip 7nm
klik/tap voor vergroten

De 7nm A12 chip is volgens kenners vele malen sneller dan de Snapdragon 845 en Exynos 9810 van de Galaxy S9. Op papier was de 10 nanometer A11 Bionic chip dat echter ook, maar bleek het dat de Galaxy S9 in de praktijk toch iets sneller werkte dan de iPhone X. Dit had ook te maken met de limitatie die iOS 11 op de performance legde. Apple tracht met de nieuwe TMSC processoren een optimale iOS 12 ervaring te bieden.

Winstgevend

Digitimes meldt in hun bericht dat de 7nm processor van TSMC winstgevend zou zijn voor het bedrijf. De chipmaker heeft de productie van de processor al opgevoerd om een tweede levering te kunnen realiseren. Hiermee is Apple een grote klant geworden. TSMC heeft echter nog niet gemeld dat al hun chips vanaf nu 7 nanometer groot zullen zijn. Apple concurreert in ieder geval met de nieuwst ontwikkeling op het gebied van mobiele chips, de nieuwe Exynos en Snapdragon processoren verschijnen namelijk pas in 2019.

DigitimesBGR

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Het lijkt er op dat dit de titel snelste iPhone ooit gaat opleveren. Net als alle vorige iPhones.

 • Profielfoto
  StefanV

  Dit artikel zit zo vol met fouten over technische begrippen dat het bijna triest te noemen is. Ik weet dat Raymond weg is, maar “get your fact straight!”

 • Profielfoto
  Vilscon

  het laatste nieuws luidt dat Apple met een nieuwe feature komt die Android niet snel zal kopiëren

  Sorry, maar ik haal uit het artikel niet wat nou die nieuwe feature is die Android snel zal kopiëren..? En anders is dat best een leeg gerucht..

 • Profielfoto
  wensink

  Kom maar op met GTA V voor de iPhone dan!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Om te zorgen dat je nieuwe telefoons in die +1000 categorie kan blijven verkopen zul je hard moeten blijven werken. Snelheid, nieuwe camera, leuke nieuwe feature. Perfecte stemherkenning bijvoorbeeld. Wat dan weer handiger kan zijn dan face recognition.

  Maar al met al zijn we wel een beetje op een punt beland dat het de meeste mensen worst zal wezen. Die kopen gewoon een nieuwe telefoon omdat het een nieuwe telefoon is.

 • Profielfoto
  barelsky

  StefanV op 24 april 2018 16:37
  Dit artikel zit zo vol met fouten over technische begrippen dat het bijna triest te noemen is. Ik weet dat Raymond weg is, maar “get your fact straight!”

  Idd:

  StefanV op 24 april 2018 16:37
  Dit artikel zit zo vol met fouten over technische begrippen dat het bijna triest te noemen is. Ik weet dat Raymond weg is, maar “get your fact straight!”

  Noem het maar gewoon triest ….TSMC processoren?? >>lucrative orders from Apple for fabricating A12 application processors for its 2018 new iPhone models. Apple ontwikkeld deze chips echt wel zelf hoor. TSMC mag ze maken

   

 • Profielfoto
  App69

  wensink op 24 april 2018 17:17
  Kom maar op met GTA V voor de iPhone dan!

  Zou dat niet al mogelijk zijn met de A11 chip?

  Zou voor mij ook instant buy zijn.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @StefanV, kan je wat concrete voorbeelden geven? De stijl verschilt uiteraard een beetje van redacteur tot redacteur, dat hoort zelfs zo.

  Op een klein foutje na waar ‘prodecé’ staat i.p.v. ‘procedé’, lijkt me het een erg goed en correct artikel!

 • Profielfoto
  Niels

  Echt?! Dan zal ik ook nog even in mijn glazen bol kijken… de iPhones in 2019 krijgen een futuristische A13 chip. Die moet er dan ook voor zorgen dat die iPhones de snelste en krachtigste iPhones ooit worden.

  Sorry hoor, maar dit is nieuws schrijven omdat er nieuws moet zijn. Doe eens wat moeite om zelf op onderzoek uit te gaan om een onderwerp dat niet door alle Apple sites wordt uitgebraakt als speculatie. Neem eens een voorbeeld aan de buren van iCulture bijvoorbeeld👍🏻

 • Profielfoto
  KR1275

  Vilscon op 24 april 2018 17:17

  het laatste nieuws luidt dat Apple met een nieuwe feature komt die Android niet snel zal kopiëren

  Sorry, maar ik haal uit het artikel niet wat nou die nieuwe feature is die Android snel zal kopiëren..? En anders is dat best een leeg gerucht..

  Ben ook wel benieuwd. Vooralsnog zijn de Snapdragons 845 in gebruik een stuk sneller dan de A11.

  Overigens mag Apple werk maken van ‘direct openen’ van Apps. Daardoor voelt Android vlotter aan.

 • Profielfoto
  defores

  barelsky op 24 april 2018 17:33

  StefanV op 24 april 2018 16:37
  Dit artikel zit zo vol met fouten over technische begrippen dat het bijna triest te noemen is. Ik weet dat Raymond weg is, maar “get your fact straight!”

  Idd:

  StefanV op 24 april 2018 16:37
  Dit artikel zit zo vol met fouten over technische begrippen dat het bijna triest te noemen is. Ik weet dat Raymond weg is, maar “get your fact straight!”

  Noem het maar gewoon triest ….TSMC processoren?? >>lucrative orders from Apple for fabricating A12 application processors for its 2018 new iPhone models. Apple ontwikkeld deze chips echt wel zelf hoor. TSMC mag ze maken

   

  Dat doet Apple echt niet helemaal alleen daarvoor is de 7nm techniek nog veel te nieuw en ingewikkeld voor.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Is Raymond weg van omt of op vakantie?

 • Profielfoto
  koen

  JohnnyDeBelg op 24 april 2018 21:44
  Is Raymond weg van omt of op vakantie?

  https://www.onemorething.nl/community/topic/weekje-vakantie-eindredactie-in-andere-handen/

   

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @KR1275, ik denk dat het belangrijk is om niet te oppervlakkig te wezen, vele Android-toestellen schijnen een snellere werking te hebben, en bij de meeste zijn de duur van de animaties nagenoeg verwaarloosbaar. Als we dan even op termijn kijken, zal je bij een wat ouder toestel al snel merken dat zo’n toestel met hoge benchmarks beter zal presteren dan de rest, apps worden nu eenmaal complexer en vereisen meer en meer vermogen. Enkele zaakjes openen op toestellen die naast elkaar liggen is voornamelijk recreatief denk ik, zo zal je tussen de iPhone 7 en iPhone X ook geen gigantisch verschil merken ondanks het feit dat de iPhone X toch wat meer in huis heeft. Wanneer de apparaten dus wat ouder worden, neem nu de iPhone 5s tegen de iPhone 6, dan zal je wel al een duidelijk verschil merken in snelheid.

  @defores, het probleem zit hem uiteraard vooral in de productie op hoge schaal, de opbouw en algemene vormgeving ligt volledig in handen van Apple, het probleem is hem gewoon dat zo’n techniek op een gigantische massa dient toegepast te worden.

 • Profielfoto
  Q-collective

  KR1275 op 24 april 2018 19:05Ben ook wel benieuwd. Vooralsnog zijn de Snapdragons 845 in gebruik een stuk sneller dan de A11.

  Waar heb jij het over? De A11 is echt significant sneller.

   

 • Profielfoto
  steveb

  Er staat meer in de titel dan in het artikel.
  Spijtig