iPad 6 is van binnen een mix van oud en nieuw

Door: Raymon Mens - 4 reacties

De nieuwe iPad (6e generatie) die Apple tijdens zijn Education Event onthulde is inmiddels verkrijgbaar. Genoeg reden voor iFixit om de nieuwe tablet grondig van binnen te bekijken.

De iPad 6 deelt een boel onderdelen met zijn voorganger, maar er zijn ook enkele veranderingen.

Scherm makkelijk te vervangen

De nieuwe iPad heeft een vrij oud scherm, namelijk dat van de iPad Air 1 uit 2013. De iPad Air 2 in 2014 kreeg een beter scherm, maar Apple heeft dat niet behouden. De reden is eenvoudig: bij het oudere scherm is de glazen toplaag niet op het scherm gelijmd.

Daardoor is er meer ruimte tussen het glas en het scherm zelf. Dat zit er iets minder mooi uit, maar maakt reparaties volgens iFixit een stuk eenvoudiger en goedkoper. Als een scherm sneuvelt, hoeft alleen het glas vervangen te worden. Vooral in het onderwijs zal dit als een pluspunt gezien worden. De iPad Pro heeft wel een volledig gelamineerd scherm waarbij de glazen toplaag en het scherm aan elkaar zijn bevestigd.

Accu niet groter

Aan de binnenkant is de 6e generatie iPad opvallend weinig veranderd. Zo is de accu exact even groot als die van de iPad 5 uit 2017. De accuduur zal dus grotendeels onveranderd zijn. De nieuwe A10-chip is weliswaar krachtiger, maar ook zuiniger en kan twee van zijn vier cores uitschakelen als er weinig processorkracht nodig is.

De veranderingen die iFixit heeft gevonden, zijn vooral op chipniveau. Zo heeft Apple twee extra touch screen controllers toegevoegd. Die zitten ook in de iPad Pro en dienen waarschijnlijk voor het registreren van de aanrakingen van de Apple Pencil.

‘iPad SE’

Je zou de 9,7-inch haast de ‘iPad SE’ kunnen noemen. De behuizing is sinds 2013 ongewijzigd en Apple heeft slechts een aantal essentiële onderdelen vervangen. Een strategie die Apple ook bij de iPhone SE toepaste. Ondanks het goed repareerbare scherm, krijgt de iPad weinig lof van iFixit. De tablet bevat nog steeds grote hoeveelheden lijm en dat maakt het vervangen van bijvoorbeeld de accu erg lastig.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Bart119

  Helaas nog steeds geen GPS-antenne in de Wi-Fi versie…

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Eerder een mix van oud en heel oud. De iPad (2018) is een kleine upgrade van die van vorig jaar (2017) en die weer van de Air 1.

  De iPad Air 2 was ook dunner (dankzij het gelamineerde scherm). De iPad Pro 9,7″ is eigenlijk de opvolger van de iPad Air 2, en de iPad Pro 10,5″ daar weer van. Door die dunne behuizing en gelamineerde schermen vind k de Air 2, Pro 9,7″, Pro 10,5″ en mini 4 tot nu toe de fijnste iPads.

  Dat Appel bij het oude Air 1 scherm blijft voor de budget iPad heeft natuurlijk meer met de productie kosten te maken dan met repareerbaarheid.

 • Profielfoto
  html-junky

  @bart daarvoor is er een cellular versie die kan je gewoon kopen en dan heb je wifi en gps

 • Profielfoto
  Bart119

  html-junky op 4 april 2018 10:32
  @bart daarvoor is er een cellular versie die kan je gewoon kopen en dan heb je wifi en gps

  Klopt, voor 489€ heb je dergelijke iPad, en je kan er nog een abbo voor mobiele data bijpakken. Met dat prijskaartje begint de concurrentie dan weer veel aantrekkelijker te worden.