‘iOS 12 werkt ook nog op iPhone 5s’

Door: Raymon Mens - 9 reacties
iPhone geplande veroudering

Ieder jaar brengt Apple een nieuwe iOS-versie uit en wordt ondersteuning voor een oud iPhone-model beëindigd. Maar dit jaar zou dat wel eens anders kunnen zijn, want het lijkt erop dat iOS 12 ook nog op de iPhone 5s werkt.

Dat blijkt in ieder geval uit code in WebKit, dat is de achterliggende engine die Safari op iOS en macOS gebruikt. Uit logbestanden blijkt dat iOS 12 op een iPhone 5s wordt wordt getest. Omdat WebKit open source is, kunnen die logbestanden ingezien worden.

Vijf jaar updates voor iPhone 5s

De iPhone 5s kwam in 2013 op de markt en met een update naar iOS 12, heeft het toestel maar liefst vijf jaar volledige software-updates. Dat doen Android-fabrikanten Apple niet na. Het toestel heeft slechts 1GB RAM-geheugen, maar dat heeft de iPhone 6 ook en die zou zeker nog een update krijgen.

iPhone 5s iOS 12
Klik/tap voor groter.

iOS 12: kwaliteit en snelheid eerst

iOS 12 wordt naar verluidt een beetje vreemde eend in de bijt. Tot nu toe focuste Apple zich ieder jaar op het toevoegen van nieuwe functies, maar dit jaar zou de focus liggen op kwaliteit en stabiliteit. De afgelopen tijd was er veel kritiek op de prestaties van iOS 11 op voornamelijk oudere toestellen. Het verbeteren van de prestaties van de iPhone zou in iOS 12 de meeste aandacht krijgen.

Apple heeft een aantal vernieuwingen geschrapt, waaronder een grote vernieuwing van het homescreen. Ook grote verbeteringen aan apps als mail en foto’s zijn naar verluidt uitgesteld tot 2019. Apple zou wel werken aan verbeteringen op het gebied van augmented reality, health en ouderlijk toezicht.

De onthulling van iOS 12 vindt plaats tijdens de WWDC 2018, dat is van 4 tot en met 8 juni 2018. De keynote met vernieuwingen is op 4 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Laten we hopen dat het niet wordt zoals de iPhone 5 en iOS 10.. Dat was nou niet echt een update waar je blij van werd..

 • Profielfoto
  Elduderino

  Ojee, dat is niet best, daar gaat de theorie van alle complot denkers dat Apple elke update bewust trager maakt om mensen te forceren een nieuwe iPhone te kopen. Waar moet men nu over klagen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Post hier alle…

   

  Ik ben nog super tevreden met mijn iPhone 5s. Werkt perfect! Ik zie geen reden om te upgraden.

   

 • Profielfoto
  Q-collective

  @Elduderino wensink was je nét voor;)

 • Profielfoto
  steveb

  Lijkt ideaal om ios12 te testen op een klein scherm.
  Werkt het goed en handig? Dan komt de opvolger van de iPhone SE

 • Profielfoto
  inawt

  Destijds bewust gewacht op de 5s omdat die 64bit zou zijn. Geen enkele spijt van. Hij is nog lang niet aan vervanging toe, terwijl het model toch al ruim 4 jaar oud is.

 • Profielfoto
  xaddict

  Waarom noemen ze het niet gewoon iOS 11.5 of zoiets? Of iOS 11 Snow ( ? )

  Dat hele “élk jaar nieuw en beter” is gewoon niet haalbaar nu alle telefoons en features op elkaar lijken. Een iPhone X was al gewoon een iteratie van wat alle andere telefoons deden en ook Face ID is een verbetering van het idee van een gezichtsscanner.

  Apple zou beter eens zijn pijlen gaan richten op de kleine ergerlijke dingetjes in hun software die samen oplopen tot de reden dat mensen overstappen. Als je dan toch een telefoon hebt die niet perfect is Kun je net zo goed datzelfde gevoel voor minder dan de helft van de prijs kopen…

 • Profielfoto
  xaddict

  Ah Damn. iSnowS had ik moeten zeggen.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  iPhone 5s cultstatus??

  Is zo ook terug te vinden  welke ipad’s ios12 ondersteunen?