Apple’s fout: iOS 11.3 combineert niet met Jamf Pro

Door: Robert - 6 reacties

Veel bedrijven gebruiken de management software Jamf Pro om grote hoeveelheden Apple-apparaten binnen hun netwerk te beheren. Jamf heeft vandaag bekend gemaakt dat er problemen ontstaan bij het updaten naar iOS 11.3. iPhones en iPads lopen vast na het installeren van de update.

Er is nog geen oplossing, maar daar wordt wel aan gewerkt. Jamf komt binnenkort met een maintenance release van zijn software en adviseert zolang alle updates op beheerde iOS-apparaten te blokkeren.

Wat is er aan de hand?

Wanneer Jamf zijn update-workflow uitvoert, moet iOS rapporteren dat deze voltooid is. Dat doet iOS 11.3 wel, maar niet op een door Apple gedocumenteerde manier. Daardoor ontvangt een iOS-apparaat niet het signaal dat aangeeft dat de update succesvol is geïnstalleerd. Het gevolg is dat het apparaat eindeloos blijft proberen en herstarten, maar nooit succesvol door kan starten.

Jamf iOS 11.3
Klik/tap voor groter.

Jamf werkt aan oplossing

Uiteraard wil Jamf ervoor zorgen dat iOS 11.3 zo snel mogelijk geïnstalleerd worden kan worden. Men werkt aan een update (Jamf Pro 10.3) die de komende dagen geïnstalleerd kan worden door zowel cloud-gebruikers als gebruikers met een vaste installatie. Jamf zal de klanten per e-mail informeren wanneer de update gedownload kan worden.

Apple’s fout

Het handmatig installeren van iOS 11.3 is momenteel de enige optie voor gebruikers van een apparaat dat door Jamf Pro beheerd wordt. Mochten je binnen jouw organisatie te veel devices hebben of de update niet handmatig uit kunnen voeren, dan zit er niets anders op dan te wachten. Voor de duidelijkheid: Jamf treft geen blaam, dit is Apple’s fout.

📲 Update: Jamf 10.3.1 met een oplossing voor dit probleem is nu beschikbaar.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  iep

  De conclusie is pertinent onjuist. Van iOS 11.3 zijn diverse beta’s geweest voor zowel ontwikkelaars als het gewone publiek. Jamf had dan ook prima dit soort zaken tijdens die beta fase kunnen testen. Dat het nu niet werkt is dan ook even goed op conto van Jamf toe te schrijven. Apple heeft het niet goed gedocumenteerd, Jamf heeft het niet getest. Dat laatste is echter zorgelijker dan dat eerste want wat werkt er dan nog meer niet omdat ze niet hebben getest?

   

  De link naar de thread in het Jamf forum is ook de moeite van het lezen waard. Een aantal mensen vraagt om een patch van de 9.101 versie naast eentje voor de 10.x versie. Een aantal wil wegens problemen niet naar 10.3 upgraden. Enige vraagtekens bij een goede compatibiliteit van Jamf Pro is hier dus ook wel op z’n plek.

  Hoe dan ook, er komt een fix aan uit de koker van Jamf zelf. Zo groot en erg is de fout kennelijk niet (lees: het vereist geen fix aan de kant van Apple; de fix van Apple zou overigens niet meer hoeven zijn dan het updaten van de documentatie).

 • Profielfoto
  McMeller

  Ik vraag mij inderdaad ook af: hadden ze dit met de beta’s kunnen constateren?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wat ik mij afvraag is enigszins off-topic maar heeft hier wel mee te maken. Waarom is er überhaupt (iets als) Jamf nodig om dit te regelen? lees: waarom heeft Apple zelf niet een tool voor zowel Mac als Windows om device deployment te regelen? Zeker als een organisatie 100% met Apple werkt (hetgeen vaker voorkomt dan je denkt) zou dat minstens zo sierlijk zijn… Er is de Configurator, maar dat biedt láng niet alle features die door bijvoorbeeld Jamf geboden worden.
  En nu hebben ze zoiets wel voor het Onderwijs en de iPad, dus waarom kan het niet ook voor het bedrijfsleven en andere Apple devices? Zelfs families met meerdere devices zouden hier baat bij kunnen hebben…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Arrogantie

 • Profielfoto
  mvdbent

  Hé OMT de kop vind ik misleidend en negatief terwijl dit niet terecht is. Deze had eerder moeten zijn “Apple zorgt voor problemen door aanpassing MDM command”

  Probleem is niet dat iOS 11.3 niet combineert met Jamf Pro maar het probleem is dat de MDM command “Update iOS Version on supervised devices (iOS 9 – 10.2, enrolled via a PreStage enrollment; and/or iOS 10.3 or later)” niet werkt. De MDM command heeft Apple blijkbaar on aangekondigd aangepast, ik vermoed dat ze deze in de final release hebben aangepast want in de Beta versie’s waarmee wij testen werkten de mdm command nabehoren.

  Weet overigens niet of alleen Jamf dit probleem heeft of ook andere MDM vendors, heeft OMT dit ook geverifieerd?

  Dit probleem is door Jamf geadresseerd en werken aan een oplossing
  Vind dit meer dan normaal en heel goed hoe ze dit aanvliegen, dit zouden andere vendors precies het zelfde doen.

  He OMT als jullie vragen hebben betreft MDM, DEP VPP kan je mij altijd een PM sturen 😉

 • Profielfoto
  WillemZ

  Mjah…. ik vind de fout toch echt bij Apple liggen. De software is zo complex geworden dat je van een ontwikkelaar niet kan of mag verwachten dat alles geheel opnieuw getest moet worden, ook de dingen die nergens gedocumenteerd blijken te zijn, zodat je er vanuit mag gaan dat er niets gewijzigd is.

  Alles testen is onbegonnen werk.

  De fout zit hem in de werkwijze bij Apple. Ze hebben de wijzigingen die ze doorvoeren niet compleet in beeld. Ze verliezen wel eens wat, meer dan eens.

  Deze gatenkaas maakt dat Apple niet altijd even betrouwbaar is bij updates. Om maar niet te zeggen dat het bij de Mac zelfs marktaandeel kost.

  Los van het verwijt naar Apple, we zien ook met z’n allen wel hoe complex het geworden is. De collega bedrijven hebben er allemaal moeite mee.