Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 april 2018

Chat: Google’s laatste antwoord op iMessage heeft veel potentieel

Als je voor iedere keer dat Google een nieuwe berichten-app uitbracht een euro kreeg, was je eten vandaag gratis. Na Google Talk, Hangouts, Messenger, Android Messages, Duo en Allo is er nu… Chat! De app die écht een serieus antwoord op iMessage moet zijn.

Google Chat wordt de standaard SMS-app op Android. Net als Apple’s berichten-app komt er veel meer functionaliteit dan alleen het versturen van SMS-berichten. SMS’jes versturen blijft mogelijk, maar het moet ook een volledige chat-app worden.

Google Chat gebruikt de RCS-standaard

De nieuwe Chat-app van Google is in theorie geheel crossplatform. De app gebruikt namelijk de Rich Communication Services (RCS) standaard. Dat is een universeel protocol voor berichten over het internet dat alle telecomproviders kunnen ondersteunen als vervanger van de ouderwetse SMS.

Er is ook ondersteuning voor groepsgesprekken – Klik/tap voor groter.

Zolang een telefoon verbinding met een provider heeft en RCS ondersteunt, kunnen berichten worden verstuurd en ontvangen. De fabrikant van de telefoon en het besturingssysteem doen er niet toe. Als een ontvanger geen RCS-ondersteuning heeft, wordt het bericht als SMS verzonden. Net als bij iMessage dus.

Net niet al het goede van iMessage

Tegenover iMessage heeft RCS echter een aantal nadelen. Zo is er geen end-to-end encryptie, wat bij iMessage en WhatsApp wel zo is. Veel providers hebben nauwe banden met overheden en kunnen de onversleutelde berichten die via Google Chat worden verzonden dus redelijk makkelijk onderscheppen. Niet echt een veilig gevoel.

Daarnaast moeten providers de nieuwe standaard wel ondersteunen. Een Android-toestel is niet genoeg om de Chat-app op basis van RCS te kunnen gebruiken. Google kan dit ook niet naar alle Android-toestellen pushen, omdat fabrikanten het besturingsysteem vrij kunnen aanpassen.

Google Chat krijgt ook een webversie – Klik/tap voor groter.

Vooral veel potentieel

Momenteel heeft nog geen enkele Nederlandse of Belgische provider ondersteuning voor RCS. Vodafone Nederland en Orange België zeggen zeer geïnteresseerd te zijn. In Duitsland ondersteunt T-Mobile de dienst al. Andere providers wachten de ontwikkelingen af. In theorie kan dit dus een erg interessante cross-platform standaard worden die direct via de Berichten-app van Android en iOS werkt. Dan moeten providers en Apple wel aan boord zijn. Apple heeft zich nog niet uitgelaten over RCS.

Google gaat Chat in hoog tempo ontwikkelen en pauzeert daarom de ontwikkelen van zijn chat-app Allo. FaceTime-alternatief Duo wordt wel voortgezet. Of Chat écht een succes wordt, weten we nog niet. Er zijn veel afhankelijkheden en misschien heeft de zoekgigant over een jaar weer een ander plan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chat: Google’s laatste antwoord op iMessage heeft veel potentieel
Sluiten