Chat: Google’s laatste antwoord op iMessage heeft veel potentieel

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Google Chat

Als je voor iedere keer dat Google een nieuwe berichten-app uitbracht een euro kreeg, was je eten vandaag gratis. Na Google Talk, Hangouts, Messenger, Android Messages, Duo en Allo is er nu… Chat! De app die écht een serieus antwoord op iMessage moet zijn.

Google Chat wordt de standaard SMS-app op Android. Net als Apple’s berichten-app komt er veel meer functionaliteit dan alleen het versturen van SMS-berichten. SMS’jes versturen blijft mogelijk, maar het moet ook een volledige chat-app worden.

Google Chat gebruikt de RCS-standaard

De nieuwe Chat-app van Google is in theorie geheel crossplatform. De app gebruikt namelijk de Rich Communication Services (RCS) standaard. Dat is een universeel protocol voor berichten over het internet dat alle telecomproviders kunnen ondersteunen als vervanger van de ouderwetse SMS.

Google Chat Messages
Er is ook ondersteuning voor groepsgesprekken – Klik/tap voor groter.

Zolang een telefoon verbinding met een provider heeft en RCS ondersteunt, kunnen berichten worden verstuurd en ontvangen. De fabrikant van de telefoon en het besturingssysteem doen er niet toe. Als een ontvanger geen RCS-ondersteuning heeft, wordt het bericht als SMS verzonden. Net als bij iMessage dus.

Net niet al het goede van iMessage

Tegenover iMessage heeft RCS echter een aantal nadelen. Zo is er geen end-to-end encryptie, wat bij iMessage en WhatsApp wel zo is. Veel providers hebben nauwe banden met overheden en kunnen de onversleutelde berichten die via Google Chat worden verzonden dus redelijk makkelijk onderscheppen. Niet echt een veilig gevoel.

Daarnaast moeten providers de nieuwe standaard wel ondersteunen. Een Android-toestel is niet genoeg om de Chat-app op basis van RCS te kunnen gebruiken. Google kan dit ook niet naar alle Android-toestellen pushen, omdat fabrikanten het besturingsysteem vrij kunnen aanpassen.

Google Chat web
Google Chat krijgt ook een webversie – Klik/tap voor groter.

Vooral veel potentieel

Momenteel heeft nog geen enkele Nederlandse of Belgische provider ondersteuning voor RCS. Vodafone Nederland en Orange België zeggen zeer geïnteresseerd te zijn. In Duitsland ondersteunt T-Mobile de dienst al. Andere providers wachten de ontwikkelingen af. In theorie kan dit dus een erg interessante cross-platform standaard worden die direct via de Berichten-app van Android en iOS werkt. Dan moeten providers en Apple wel aan boord zijn. Apple heeft zich nog niet uitgelaten over RCS.

Google gaat Chat in hoog tempo ontwikkelen en pauzeert daarom de ontwikkelen van zijn chat-app Allo. FaceTime-alternatief Duo wordt wel voortgezet. Of Chat écht een succes wordt, weten we nog niet. Er zijn veel afhankelijkheden en misschien heeft de zoekgigant over een jaar weer een ander plan.

The Verge

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Geen encryptie, carrier controlled en dan wel een kop met “ultieme antwoord op iMessage”

  Dan ben je flexibel van geest

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Je moet het woord ‘ultiem’ vooral zien als ‘laatste poging’ of ‘uiterste poging’. Niet ‘beste poging’. Om dit wat te verduidelijken heb ik de kop van het woordje ‘laatste’ voorzien ipv ‘ultiem’.

 • Profielfoto
  SvS

  Hmm, deze wordt het net niet. iMessage is echt niet perfect, maar geeft toch meer betrouwbaar gevoel.

  Sorry Google, wat betreft chatten en G+ is het niks met Google, maar wel goed en sterk in maps, translate en zoekmachine.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Only at Apple in 2018

  Laten we gewoon eerst eens bij de eigen voordeur gaan vegen voordat we gaan kijken naar andere. Of oordelen over apps die nog in ontwikkeling zijn.

   

  Ik geloof namelijk niet dat een bedrijf als Google – dat zichzelf aan extreem hoge standaarden houdt een berichten app in 2018/2019 gaat lanceren zonder encryptie. Nee jongens, ik geloof niet dat ze bij Google dat soort voorzetjes weg gaan geven.

  Google is in mijn ogen hét ultieme bedrijf dat zijn eigen apps als eerste afschrijft wanneer ze niet meer voldoen. Nog veel eerder voordat iemand er iets lelijks over kan zeggen omdat het niet meer van deze tijd is.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hopelijk niet zo waardeloos geintegreerd als in Messenger, waar je soms echt niet meer weet of je nu SMS’t of Message’t;-)

   

 • Profielfoto
  sciletto

  iMessage vind ik echt super fijn en een alternatief van whatsapp zou fijn zijn.

  Ik vind ze bij Microsoft eerlijk gezegd al jaren dom bezig, net als nu. Je weet dat Facebook onder vuur ligt, daarmee ook whatsapp en weer blijft het stil. Als Microsoft nou eens inspeelt op de huidige trends, dan wordt het misschien nog wat met ze.

  Als MSN des tijds een chat app kreeg, dan waren zij de whatsapp geweest. Nu ligt er eigenlijk een 2e kans.

 • Profielfoto
  maxtje

  sciletto op 20 april 2018 15:45
  Als MSN des tijds een chat app kreeg, dan waren zij de whatsapp geweest. Nu ligt er eigenlijk een 2e kans.

  Er was wel degelijk een MSN chat app hoor.

 • Profielfoto
  KR1275

  Microsoft heeft Skype en dat is binnen het bedrijfsleven een grote speler.

   

  Ik vermoed dat het marktaandeel van iMessage te verwaarlozen is met dat van WhatsApp en Line. En ik vermoed ook dat Google daarop uit is. Apple Messenger zal ze een worst wezen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  https://youtu.be/PCh-qRYMAKk

   

  Je moet dit filmpje eigenlijk bekijken van The Verge om het te kunnen begrijpen. Komen in aantal interessante dingen in voor die ik ook niet wist. Waarom Google bijv. geen iMessage kloon kan bouwen in Android terwijl dat zo logisch lijkt. En waarom deze dienst niet encrypted is.