Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 april 2018

Geoblocking streamingdiensten binnen EU verleden tijd

Netflixen in het buitenland is sinds kort een stuk leuker, want je hebt geen last meer van geoblocking. In Duitsland met je Nederlandse Neflix-account inloggen, gaf je nog steeds niet de series die je in Nederland wel kon kijken.

Gelukkig maakt nieuwe Europese wetgeving die op 1 april in is gegaan daar een einde aan. Voorheen was het niet mogelijk om bepaalde content bij verblijf in een ander EU-land te bekijken. Rechten en andere juridische constructies waren de oorzaak. Die barrières zijn nu opgeheven. Providers hebben geen aparte vergunningen meer nodig voor andere EU-landen.

Bye bye Geoblocking

Leuk en aardig, maar voor welke streamingdiensten geldt het eigenlijk? De wetgeving geldt voor alle online diensten waarvoor in eigen land een abonnement is afgesloten. Diensten zoals Netflix, HBO, Spotify, Videoland, NLziet, Ziggo GO en de KPN Interactie tv-app vallen daar allemaal onder.

Voor bepaalde programma’s van publieke omroepen geldt de nieuwe wet helaas (nog) niet. Het blijft dus nog steeds niet mogelijk om NPO-programma’s in het buitenland te kijken.

Klik/tap voor groter.

Stream like at home

Met de opheffing neem je dus je Nederlandse aanbod gewoon mee de grens over. Jean-Marie Cavada, de Franse Europarlementariër die verantwoordelijk is voor het doorvoeren van de regels door het Parlement, legt uit: “Als je bijvoorbeeld in Duitsland woont, maar naar Spanje gaat voor familie of werk, heb je toegang tot de diensten die je in Duitsland of een ander land in de Unie had.”

Volgens het Parlement zou deze nieuwe wetgeving niet alleen mensen de mogelijkheid geven gebruik te maken van de services waar zij voor betalen, maar er ook voor zorgen dat piraterij wordt tegengegaan.

Reageer op artikel:
Geoblocking streamingdiensten binnen EU verleden tijd
Sluiten