Geoblocking streamingdiensten binnen EU verleden tijd

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Netflix

Netflixen in het buitenland is sinds kort een stuk leuker, want je hebt geen last meer van geoblocking. In Duitsland met je Nederlandse Neflix-account inloggen, gaf je nog steeds niet de series die je in Nederland wel kon kijken.

Gelukkig maakt nieuwe Europese wetgeving die op 1 april in is gegaan daar een einde aan. Voorheen was het niet mogelijk om bepaalde content bij verblijf in een ander EU-land te bekijken. Rechten en andere juridische constructies waren de oorzaak. Die barrières zijn nu opgeheven. Providers hebben geen aparte vergunningen meer nodig voor andere EU-landen.

Bye bye Geoblocking

Leuk en aardig, maar voor welke streamingdiensten geldt het eigenlijk? De wetgeving geldt voor alle online diensten waarvoor in eigen land een abonnement is afgesloten. Diensten zoals Netflix, HBO, Spotify, Videoland, NLziet, Ziggo GO en de KPN Interactie tv-app vallen daar allemaal onder.

Voor bepaalde programma’s van publieke omroepen geldt de nieuwe wet helaas (nog) niet. Het blijft dus nog steeds niet mogelijk om NPO-programma’s in het buitenland te kijken.

Streaming TV set
Klik/tap voor groter.

Stream like at home

Met de opheffing neem je dus je Nederlandse aanbod gewoon mee de grens over. Jean-Marie Cavada, de Franse Europarlementariër die verantwoordelijk is voor het doorvoeren van de regels door het Parlement, legt uit: “Als je bijvoorbeeld in Duitsland woont, maar naar Spanje gaat voor familie of werk, heb je toegang tot de diensten die je in Duitsland of een ander land in de Unie had.”

Volgens het Parlement zou deze nieuwe wetgeving niet alleen mensen de mogelijkheid geven gebruik te maken van de services waar zij voor betalen, maar er ook voor zorgen dat piraterij wordt tegengegaan.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  imathijs

  Goed zo. Weer een goede toevoeging na de afschaffing van roamingkosten.

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  1 april.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Eh, ik heb altijd andere content als ik in het buitenland Netflix start? Zou dat zijn omdat ik nog een Amerikaans account heb van voordat Netflix naar Nederland kwam?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hmm… Als ze piraterij écht tegen willen gaan, moeten ze geoblocking overal voor opheffen. Dus ook voor de (Nederlandse) publieke omroep. Je wil niet weten hoeveel mensen series proberen te verkrijgen die bijvoorbeeld worden uitgezonden door de BBC. En de BBC is lang niet de enige; alle (publieke) omroepen hebben er last van.  Uit onderzoeken aangaande piraterij is al vaker gebleken: een beter legaal aanbod, al dan niet betaald, is een van de weinige maatregelen die écht werkt om piraterij tegen te gaan. Nu zijn (betaalde) VoD-diensten al vrij van geoblocking, maar ik denk dat het pas écht tot het verleden gaat behoren als álle streamingdiensten onder het besluit gaan vallen. Dan zijn we meteen een heel stuk dichter bij één Europese markt; een van de pijlers van de Europese Unie.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Mooi, voortaan Ziggo sport en F1 waar ik ook ben!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee iedereen had altijd de content in het land waar je met Netflix contact maakt.

   

  Als je een Nederlands account had en je ging naar Frankrijk op vakantie dan kreeg je ook de Franse content. Dat is nu dus voorbij. Nu krijg je waarschijnlijk content op basis van je factuuradres. En ja er zal vast wel iets op de achtergrond gebeuren om te verifiëren of jij ook het meeste verbinding maakt met Netflix via dit land.

   

 • Profielfoto
  gipsman

  @csteelooper

  De BBC valt weldra weer af, want niet meer EU.

 • Profielfoto
  Kippewit

  gipsman op 3 april 2018 11:22
  @csteelooper

  De BBC valt weldra weer af, want niet meer EU.

  De BBC iPlayer doet het nog steeds niet (maar ik vermoed dat dat is omdat het hier enkel geldt voor betaalde services) net zomin als de player van itv. Jammer, want er zijn heel wat reeksen van BBC die ik makkelijk zou willen herbekijken, en voor de detectives van itv heb ik ook geen zin om te wachten tot de vrt over 2 jaar eindelijk het seizoen van 2018 gaat uitzenden.

 • Profielfoto
  SvS

  zepkleiker op 3 april 2018 10:15
  Eh, ik heb altijd andere content als ik in het buitenland Netflix start? Zou dat zijn omdat ik nog een Amerikaans account heb van voordat Netflix naar Nederland kwam?

  Probeer het nu eens, want dit is pas per 1 april 2018 ingegaan. Helpt het niet, dan Netflix contacteren en USA account omzetten naar NL account? Of nieuwe NL-account aanmaken.

 • Profielfoto
  R_M

  Het is prachtig dat deze blokkade is opgeheven.
  Maar het is pas echt groot nieuws als de content van Netflix die er in het buitenland (EU) wel is, ook beschikbaar zou zijn in Nederland (en omgekeerd).

  Dus dat Netflix niet meer per land hoeft te onderhandelen, dan wordt het pas één geheel.

 • Profielfoto
  vincentvega

  hoe zit het met NPO content via Ziggo Go? kan ik die wel via de app zien?

 • Profielfoto
  Jor1

  En onze vrienden van  dan?

  kan ik al mijn TV meenemen naar het buitenland voor films uit de iTunesStore?

 • Profielfoto
  Niels

  Allemaal leuk en aardig, maar zolang je een Nederlands account hebt van bijvoorbeeld Netflix, blijf je met het beperkte Buma/Stemra aanbod zitten.

  Zo biedt Netflix in Duitsland een veel breder en recenter aanbod. Maar een Duits account aanmaken zal wel geblokt worden.

 • Profielfoto
  Het Forumlid

  vincentvega op 3 april 2018 15:37
  hoe zit het met NPO content via Ziggo Go? kan ik die wel via de app zien?

  Terechte vraag. Artikel spreekt zichzelf tegen op dit punt. Bovendien is onduidelijk wat “bepaalde programma’s van publieke omroepen” zijn.