Raymon Mens
Raymon Mens App Store 13 april 2018
Leestijd: 2 minuten

Firefox voor iOS blokkeert nu standaard tracking én advertenties

In een tijd waar privacy en tracking in hot topic is, heeft Mozilla een radicale beslissing genomen. De nieuwste versie van Firefox voor iOS beschermt je nu standaard tegen tracking. Als gevolg daarvan worden ook de meeste advertenties geblokkeerd.

Deze functie zat al langer in Firefox voor iOS, maar staat nu standaard aan. Mozilla past standaard een basisfilter toe dat nog enkele bekende trackers toelaat, maar je kunt ook een streng filter activeren. Er bestaat dan wel een risico dat websites slecht werken.

Tien blacklists gecombineerd

Mozilla gebruikt eigen technologie voor het blokkeren van trackers en advertenties. Deze zat voorheen alleen in de Firefox Focus-browser, maar is nu naar Firefox op iOS uitgerold. Ook op de desktop en Android is dit in te schakelen, maar het staat standaard uitgeschakeld. Mozilla gebruikt standaard data van tien blacklists.

Klik/tap voor groter.

Natuurlijk kun je de bescherming tegen tracking en advertenties per site uitschakelen. Het is ook mogelijk om per site te bekijken hoeveel trackers geblokkeerd worden. De instelling voor het verhogen van het beschermingsniveau is te vinden onder de menu-knop rechtsonder, vervolgens ga je naar Instellingen en tik je op Bescherming tegen volgen.

Enorm verschil

Firefox voor iOS liet lang op zich wachten, maar heeft met de focus op privacy nu een unieke positie te pakken. Bescherming tegen tracking is niet alleen fijn voor je privacy, websites laden ook aanzienlijk sneller zonder de honderden kilobytes javascript voor advertenties en tracking. Dat is ook nog eens goed voor je mobiele datagebruik.

Op iOS is de browser echter lastig te gebruiken. Dat komt vooral omdat Apple niet toestaat om een andere browser als standaard in te stellen. Alle links waar je in bijvoorbeeld de Mail-app of Berichten op klikt, blijven in Safari geopend worden.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Firefox voor iOS blokkeert nu standaard tracking én advertenties
Sluiten