Firefox voor iOS blokkeert nu standaard tracking én advertenties

Door: Raymon Mens - 13 reacties

In een tijd waar privacy en tracking in hot topic is, heeft Mozilla een radicale beslissing genomen. De nieuwste versie van Firefox voor iOS beschermt je nu standaard tegen tracking. Als gevolg daarvan worden ook de meeste advertenties geblokkeerd.

Deze functie zat al langer in Firefox voor iOS, maar staat nu standaard aan. Mozilla past standaard een basisfilter toe dat nog enkele bekende trackers toelaat, maar je kunt ook een streng filter activeren. Er bestaat dan wel een risico dat websites slecht werken.

Tien blacklists gecombineerd

Mozilla gebruikt eigen technologie voor het blokkeren van trackers en advertenties. Deze zat voorheen alleen in de Firefox Focus-browser, maar is nu naar Firefox op iOS uitgerold. Ook op de desktop en Android is dit in te schakelen, maar het staat standaard uitgeschakeld. Mozilla gebruikt standaard data van tien blacklists.

mozilla firefox tracking protection
Klik/tap voor groter.

Natuurlijk kun je de bescherming tegen tracking en advertenties per site uitschakelen. Het is ook mogelijk om per site te bekijken hoeveel trackers geblokkeerd worden. De instelling voor het verhogen van het beschermingsniveau is te vinden onder de menu-knop rechtsonder, vervolgens ga je naar Instellingen en tik je op Bescherming tegen volgen.

Enorm verschil

Firefox voor iOS liet lang op zich wachten, maar heeft met de focus op privacy nu een unieke positie te pakken. Bescherming tegen tracking is niet alleen fijn voor je privacy, websites laden ook aanzienlijk sneller zonder de honderden kilobytes javascript voor advertenties en tracking. Dat is ook nog eens goed voor je mobiele datagebruik.

Op iOS is de browser echter lastig te gebruiken. Dat komt vooral omdat Apple niet toestaat om een andere browser als standaard in te stellen. Alle links waar je in bijvoorbeeld de Mail-app of Berichten op klikt, blijven in Safari geopend worden.

Firefox blokkeerlijsten
Klik/tap voor groter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  koolenboer

  Vraagje: kan safari op iOS dit ook standaard? Browse nu over het web via DuckDuckGo. Maar zou toch liever safari gebruiken.

 • Profielfoto
  xaddict

  @koolenboer: Firefox Focus voor iOS is wat je zoekt. Je kunt deze instellen als filter voor safari.

  1. Installeer Firefox Focus
  2. Doorloop de stappen om deze als content blocker te gebruiken.
  3. Klaar

  Een andere optie is 1Blocker. Naar mijn idee veel beter maar wel betaald.
  Bedenk dat elke browser op iOS achter de schermen safari is.

  Mocht je ooit op een site komen die slecht lijkt te werken door de blokkering dan Kun je het “refresh” icoontje inhouden om de keuze te krijgen of je content blockers tijdelijk uit wilt schakelen. Ook heeft bijvoorbeeld 1Blocker acties in Safari om een site te whitelisten (als je bijvoorbeeld een blog volgt die je de ad-inkomsten wél gunt)

 • Profielfoto
  xaddict

  Firefox Focus: Privacy browser by Mozillahttps://itunes.apple.com/nl/app/firefox-focus-privacy-browser/id1055677337?l=en&mt=8

 • Profielfoto
  JLnl

  xaddict op 13 april 2018 12:06
  Mocht je ooit op een site komen die slecht lijkt te werken door de blokkering dan Kun je het “refresh” icoontje inhouden om de keuze te krijgen of je content blockers tijdelijk uit wilt schakelen. Ook heeft bijvoorbeeld 1Blocker acties in Safari om een site te whitelisten (als je bijvoorbeeld een blog volgt die je de ad-inkomsten wél gunt)

  Dat is een hele goeie tip, thanks!

 • Profielfoto
  App69

  En wat hebben we geleerd vandaag?

  ”Mocht je ooit op een site komen die slecht lijkt te werken door de blokkering dan Kun je het “refresh” icoontje inhouden om de keuze te krijgen of je content blockers tijdelijk uit wilt schakelen.”

  tx, xaddict. Supertip.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Kan je op je telefoon firefox als standaard browser instellen?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ziegler op 13 april 2018 17:55

  Kan je op je telefoon firefox als standaard browser instellen?

  Het antwoord is in de laatste alinea van het artikel te vinden.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ah, nu zie ik het. Dank je.

 • Profielfoto
  SvS

  Op iOS is de browser echter lastig te gebruiken. Dat komt vooral omdat Apple niet toestaat om een andere browser als standaard in te stellen. Alle links waar je in bijvoorbeeld de Mail-app of Berichten op klikt, blijven in Safari geopend worden.

  Ik ben er laat mee, maar dit is wettelijk toch eigenlijk niet toegestaan? Ik meen me te herinneren dat MS een paar jaar geleden hun IE niet prompt als standaardbrowser mogen pushen bij PC-gebruikers, maar dat ze andere browsers ook kans moeten geven bij installatie van Windows (keuzemogelijkheid). Dit geval van iOS (Safari) is toch ook ongeveer gelijk aan dat van toen?

 • Profielfoto
  xaddict

  @SvS: ik denk dat Apple technisch gezien een omweg heeft gevonden aangezien dus elke browser ‘under the hood’ Safari is. Dus er bestaan gewoon geen andere browsers op iOS. Dan hoef je waarschijnlijk ook niet de keuze te geven welke je standaard wil.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Het zou anders kunnen liggen. Apple heeft geen monopoliepositie op deze markt. Dat had MS wel. MS drukte iedereen uit de markt. Dat zal met safari niet zo’n vaart lopen.

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Nu nog mogelijkheid om Firefox als default browser in te stellen:-|

 • Profielfoto
  sedikit

  De iOS 9.3.5 gebruikers tellen kennelijk niet meer mee  (“dan koop je maar een nieuwere iPad, kosten niks”) 😞