Apple verwent filmers met Final Cut Pro 10.4.1

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Final Cut Pro X Logic Pro X
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Apple heeft Final Cut Pro X 10.4.1 uitgebracht. Dat klinkt als een kleine update, maar vergis je niet. Apple introduceert twee nieuwe functies die video-professionals laten watertanden. De interessantste is de nieuwe codec ProRes RAW.

ProRes RAW biedt alle voordelen van RAW (ongecomprimeerde video) in het formaat van ProRes (gecomprimeerde video). Je hoeft nu niet langer te kiezen tussen ultieme kwaliteit of grootte en performance. Je kunt het zien als de PNG voor video. Dat is ook aanzienlijk kleiner dan ongecomprimeerde bitmap-bestanden, maar de kwaliteit blijft gelijk.

Final Cut Pro X: RAW voor iedereen

RAW-video stelt normaal zware eisen aan hardware en de bestanden zijn astronomisch groot. Dit verandert nu Apple er ProRes RAW van heeft gemaakt en geïmplementeerd heeft in Final Cut Pro. Apple belooft dat 4K ProRes RAW als onderdeel van Final Cut Pro zonder haperen kan worden bewerkt op iMac en MacBook. De app maakt optimaal gebruik van het beschikbare werkgeheugen. Schaduwen, vervorming en andere visuele effecten kunnen zo direct in de ruwe beelden aangepakt worden.

ProRes RAW

Door nieuwe firmware te installeren is het nieuwe RAW-formaat ook bruikbaar op de DJI Inspire 2 drone. Atomos recorders van het type Shogun Inferno en Sumo 19 krijgen ook een update. Om de echte vidioot helemaal te verwennen, hebben Panasonic, Sony en Canon al upgrades voor hun professionele camera’s aangekondigd.

Beter tools voor ondertiteling

Ook nieuw in Final Cut Pro X 10.4.1: verbeterde tools voor ondertiteling. Apple maakt het nu makkelijker dan ooit om ondertiteling in verschillende talen toe te voegen. Ze verschijnen nu direct in het preview-venster en blijven in de timeline verbonden met de bijbehorende audio- of videofragmenten. Het is ook makkelijker om ondertiteling in meerdere talen toe te voegen en dit direct naar bijvoorbeeld YouTube te exporteren.

Final Cut Pro X 10.4.1

De update is uiteraard gratis voor bestaande gebruikers. Nieuwe gebruikers betalen € 329,99. Er zijn veder geen abonnementskosten. Studenten kunnen een volledig pakket met Apple’s pro-apps aanschaffen voor € 230,-

Bugfixes voor iMovie

Apple heeft ook een update uitgebracht voor iMovie. In versie 10.1.9 worden veel bugs opgelost. Ook is iMovie nu compatibel met iPhone X en de nieuwste iPad-modellen bij het maken van voorvertoningen voor apps. Hoewel deze nieuwe versie van iMovie op Mac eindelijk het iPhone X-formaat ondersteunt voor het maken van video’s voor de App Store. De iOS-versie van iMovie is op moment van schrijven nog steeds niet voor het hoge scherm van de iPhone X geoptimaliseerd.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Dit is echt goed nieuws

 • Profielfoto
  sciletto

  Echt heel vet! Updaten maar!!!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oh ja, wel even hier op letten…

 • Profielfoto
  Groentenboer

  KarelWillem op 10 april 2018 12:16
  Oh ja, wel even hier op letten…

  Dat was volgens mij al zo bij 10.4.0.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  En zag ik nu delta-updates? In de appstore hoefde ik maar 500 mb ofzo te downloaden.

 • Profielfoto
  Milt

  Het wordt wel tijd dat ze bij Apple voor al hun software eindelijk ook eens Semantic Versioning gaan gebruiken. Voor iOS lijken ze dat overigens min of meer wel te doen.