Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 12 april 2018
Leestijd: 2 minuten

macOS binnenkort volledig 64-bits, dit gaat er veranderen

Steeds meer Apple-apparaten worden volledig 64-bits. In 2017 maakte de iPhone met iOS 11 de overstap en in 2018 is de Mac aan de beurt. Apple sorteert vanaf nu met macOS High Sierra 10.13.4 alvast voor op een toekomst die alleen maar bestaat uit 64-bits-apps.

macOS gaat waarschuwen voor 32-bits apps, maar de omslag zal niet zo radicaal zijn als bij iOS. Dit moet je weten over de 64-bits apps op de Mac.

Het begint bij macOS 10.13.4

De Mac gaat gefaseerd naar 64-bits. De Intel-chips die Apple gebruikt zijn natuurlijk al lang 64-bits, maar het is nog steeds mogelijk om 32-bits apps uit te voeren. In macOS 10.13.4 is begonnen met het waarschuwen voor apps die nog niet bijgewerkt zijn. Dat zijn er een boel, want Mac-apps worden over het algemeen minder frequent geüpdatet dan iOS-versies. Je kunt apps nog wel uitvoeren, maar krijgt deze waarschuwing te zien.

De app zal daarna gewoon opstarten en werken, maar Apple waarschuwt dat de comptabiliteit verbeterd moet worden.

Klik/tap voor groter.

Werk aan de winkel voor grote ontwikkelaars

Hoewel steeds meer Mac-apps 64-bits zijn, loopt een aantal grote ontwikkelaars opvallend achter. Apps als BBEdit, Dropbox en Steam tonen een waarschuwing, maar ook Adobe-applicaties zijn nog niet helemaal klaar voor de toekomst. Dit komt voornamelijk door de Creative Cloud-updater die nog 32-bits is. Soms krijg je zelfs waarschuwingen bij Safari. Natuurlijk is Apple’s browser volledig 64-bits, maar plug-ins vaak nog niet.

Ontwikkelaars kunnen al geen nieuwe 32-bits apps meer in de Mac App Store plaatsen en vanaf juni moeten ook alle updates 64-bits zijn. Applicaties die buiten de Mac App Store gedistribueerd worden, hoeven natuurlijk nog niet aan deze eisen te voldoen.

Klik/tap voor groter.

Check simpel of je 32-bits apps hebt

Je kunt op verschillende manieren checken of je 32-bits hebt. De meest makkelijke manier is via het systeemoverzicht. Dit doe je als volgt:

  • Klik op Over deze Mac in het Apple-menu linksboven.
  • Ga naar het tabblad ‘Overzicht’.
  • Klik op Systeemoverzicht → Software → Programma’s.
  • Nu zie je een lijst met alle applicaties en je kunt per app kijken of deze 64-bits is of niet.
64 bits check macos mojave
Klik/tap voor groter.

Geen radicale omslag in macOS

Met iOS 11 maakte Apple een radicale omslag naar 64-bits, want 32-bits apps kunnen op de nieuwste iOS-versie simpelweg niet meer gebruikt worden. Op de Mac gaat de omslag een stuk minder radicaal. Apple zegt dat 32-bits apps in macOS 10.14, dat in september van 2018 verwacht wordt, niet meer “zonder compromissen” zullen werken. Het compleet uitfaseren van 32-bits apps lijkt voorlopig niet te gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS binnenkort volledig 64-bits, dit gaat er veranderen
Sluiten