Robert
Robert Nieuws 17 april 2018

‘Facebook had wél toegang tot WhatsApp-berichten’

Na de controverse rondom Facebook en Cambridge Analytica legde Mark Zuckerberg voor het Amerikaanse Congres een verklaring af. Hij kreeg daar de vraag of Facebook de WhatsApp-berichten van gebruikers kon inzien. Zijn antwoord was dat dit door de end-to-end encryptie onmogelijk is.

Die verklaring is volgens de Duitse expert Gregorio Zanon onjuist. Hij benadrukt dat hij geen aanwijzingen heeft dat Facebook WhatsApp-gegevens heeft gebruikt, maar weerlegt het antwoord van Zuckerberg wel. De oorzaak? Apple-technologie.

Facebook en WhatsApp delen een iOS-sandbox

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg nam WhatsApp in 2014 over voor een miljard dollar. In datzelfde jaar versoepelde Apple zijn Sandbox-systeem dat ervoor zorgt dat apps niet bij elkaars data kunnen. Apple introduceerde de shared container die apps van dezelfde ontwikkelaar gegevens uit laat wisselen.

Toen Facebook in 2016 zijn eigen Messenger-app verplicht maakte om privéberichten via het sociale netwerk te versturen, plaatst het Messenger, Facebook zelf en WhatsApp in dezelfde app group. Hierdoor kunnen de apps de shared container van iOS gebruiken om data uit te wisselen, buiten de iOS-sandbox om.

WhatsApp behoort sinds 2016 tot de gedeelde Facebook app-groep – Klik/tap voor groter.

De end-to-end encryptie, die Zuckerberg als argument gebruikt, is dan geen argument meer. Deze encryptie beschermt namelijk allen het dataverkeer tussen WhatsApp en het internet. Ontvangen berichten worden door WhatsApp ook op een iPhone in onversleutelde vorm opgeslagen. Dat is handig, want je kunt berichten die reeds ontvangen zijn toch blijven lezen als je offline bent.

Omdat je WhatsApp-berichten deels onversleuteld op je iPhone staan en Facebook Messenger en de Facebook-app een gedeelde container gebruiken, kunnen deze apps elkaars data uitlezen. Nogmaals, het woord ‘kunnen’ mag volgens de Duitse expert in hoofdletters geschreven worden, want er is geen bewijs dat het sociale netwerk die mogelijkheid daadwerkelijk heeft gebruikt. Maar het is technisch mogelijk.

Schijnbeweging Zuckerberg?

Ondanks het feit dat voor gebruik geen aanwijzingen zijn is het antwoord van Zuckerberg dus feitelijk onjuist en redelijk opmerkelijk. De nuchtere buitenstaander zal wellicht aanvoeren dat iedereen weleens een fout maakt, zo’n verhoor spanningen met zich meebrengt en dat de topman binnen de beperkte tijd niet altijd in detail kon treden. De privacylobby zal echter een andere mening hebben. De toekomst zal uitwijzen wie gelijk heeft.

iPhone X Facebook? Dacht het niet
Klik/tap voor groter
Reageer op artikel:
‘Facebook had wél toegang tot WhatsApp-berichten’
Sluiten