Binnenkort externe wijzerplaten voor de Apple Watch?

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Apple Watch Face 16x9

De Apple Watch krijgt in de toekomst mogelijk ondersteuning voor wijzerplaten van derden. Dat blijkt uit code die in de eerste bètaversie van watchOS 4.3.1 zit. Het lijkt slechts om een beginnetje te gaan en het is onbekend wanneer de functie komt.

In de nieuwste versie van watchOS zit een nieuw framework genaamd NanoTimeKit. Dit lijkt gemaakt voor het ontwikkelen van wijzerplaten met Xcode. Apple verwijst in de broncode nadrukkelijk naar watchfaces van derden.

Van complicatie naar wijzerplaat

Op dit moment ondersteunt de Apple Watch alleen wijzerplaten die door Apple zelf zijn gemaakt. Bij iedere grote watchOS-update komen er weer meer watchfaces bij, maar ontwikkelaars kunnen alleen complicaties (kleine widgets) voor op de wijzerplaten maken. Bij Google Wear OS en Samsung Tizen is het ontwikkelen van eigen wijzerplaten al wel mogelijk.

Apple Watch wijzerplaten
Klik/tap voor groter.

In de code van NanoTimeKit is te zien dat Apple rekening houdt met wijzerplaten van derden, maar dat de implementatie nog niet rond is. Er wordt slechts verwezen naar het genereren van configuratie voor externe watchfaces, maar de configuratie wordt nog niet gegenereerd. Het dat dus echt om een beginnetje.

Mogelijk in watchOS 5

Mogelijk zien we ondersteuning voor wijzerplaten van derden in watchOS 5, dat in juni tijdens WWDC 2018 aangekondigd wordt. Onlangs bleek ook al dat in de volgende versie van het besturingssysteem voor de Apple Watch mogelijk ondersteuning voor het streamen van audio zit. Spotify zou op StreamKit willen inhaken en een Apple Watch-app willen uitbrengen.

Apple Watch wijzerplaten
Het tabblad Wijzerplaten in de Apple Watch-app voor iOS zou een geschikte plaats voor externe watchfaces zijn – Klik/tap voor groter.

9to5Mac

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb gehoord dat peuters op het kinderdagverblijf hier in de buurt hun verzorgers hebben uitgelachen toen ze indruk probeerde te maken met hun Mickey Mouse wijzerplaat op het werk.

   

  Kan niet wachten op de 3 miljoen 1,- wijzerplaat apps voor Apple Watch. Als de honden bij Apple ook ergens 30 cent ruiken dan gaan ze los.

   

   

 • Profielfoto
  Dashter

  Dit is de eerstvolgende functie waarop ik wacht, zonder lacherig te willen doen.

  Uiteindelijk heb je op dit moment maar 1 echt analoog design. Je kan variëren in complicaties / achtergrond en zichtbare tijdsindeling, maar je wijzers hebben altijd hetzelfde design.

  Altijd die witte wijzers met exact dezelfde ronde contouren en een gekleurde streep-secondenwijzer. Ik ben ondertussen wel toe aan eens een ander design.

  (Ik reken het enige echt andere wijzerplaatdesign, Mickey Mouse, om overduidelijke redenen niet mee:P )

 • Profielfoto
  leavestone

  Wijzerplaten waren altijd free option op pebble. Goed nieuws wellicht eens mijn pebble vervangen voor een Apple Watch. Wanneer Sketchy Weather beschikbaar is ben ik om. My goodness hoeveel jaar hebben we hierop moeten wachten.