Zo download je eenvoudig je gebruikersdata van Instagram

Nadat het Cambridge Analytica privacy schandaal de wereld (wederom) wakker schudde over hoe je persoonlijke gebruikersdata in de verkeerde handen kan vallen, voegde Facebook de ‘download your data‘ functie toe aan hun platform. Instagram, wat natuurlijk bij Facebook hoort, is ondertussen gevolgd, om te voorkomen dat men het sociale medium zou verlaten.

De tool binnen de site of app, simpelweg Gegevensdownload genoemd, verzamelt al je gebruiksgegevens en downloadt deze data naar je Mac, iPad of iPhone. Geen gezeur met Google Chrome extensies en schimmige websites zijn niet nodig, de functie is gemakkelijk te vinden in het tabblad ‘Privacy en beveiliging’ binnen je profielpagina. Hieronder vertellen wij hoe.

Download alle herinneringen

Je downloadt niet alleen je foto’s. Bijgevoegd zijn alle handelingen die je hebt verricht op het social media platform. Bijvoorbeeld: gebruik je direct message vaak om andere Instagram-gebruikers te berichten? Dan kun je deze conversaties terugvinden als een JSON-bestand. Ook download je al je likes, reacties, Instagram-story teksten, captions onder een bericht, connecties,  zoekopdrachten, instellingen en je huidige biografie.

Instagram, data, downloaden

Het kan echter maximaal 48 uur duren voor de gegevens naar je opgegeven mailadres zijn verzonden. Wij namen de proef op de som en binnen enkele minuten kwam de bevestigingsmail binnen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het bij iedereen zo snel zal gaan.

Verzamel Instagram-data in 7 simpele stappen

  1. Het maakt niet uit of je op een iOS-device werkt of op een Mac, je begint bij je profiel.
    (Voorheen kon dit wel alleen via een iMac.)
  2. Klik/tik op het instellingen-icoon (het tandwiel), of navigeer naar de profiel instellingen in de app.
  3. Selecteer Privacy en beveiliging.
  4. Scroll naar beneden en klik/tik op Gegevensdownload en verleen toestemming door middel van je gebruikersnaam en wachtwoord.
  5. Vul het gewenste mailadres in. Dit adres hoeft niet gekoppeld te zijn aan je Instagram-profiel. (Sommige berichtgevingen beweren van wel, maar dat klopt niet of niet meer.)
  6. Na het ontvangen van de mail, kun je middels de aangeleverde link inloggen.
  7. Klik/tik nu op gegevens downloaden en je data wordt in een zip-bestandje naar je device gedownload.
Reageer op artikel:
Zo download je eenvoudig je gebruikersdata van Instagram
Sluiten