‘Apple werkt aan contactloze bediening voor iPhone’

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Apple werkt aan een nieuwe manier om de iPhone te bedienen. Dit zou geheel contactloos gaan op een manier die aan Xbox Kincect doet denken. Volgens Bloomberg gaat het om een project dat nog volop in ontwikkeling is.

Naast contactloze bediening werkt Apple volgens reporter Mark Gurman aan een gebogen OLED-scherm. Het zou om een subtiele kromming in het scherm gaan. Wat Apple daar precies mee wil bereiken wordt niet duidelijk. We moesten meteen denken aan de LG G Flex, die nooit echt een succes is geworden.

Bediening met gebaren

Interessanter is de bediening met gebaren. Dat zou simpelweg werken door je vingers op een kleine afstand van het scherm te bewegen. Aanraken is niet nodig. Dit is ongeveer het tegenovergestelde van 3D Touch, waarbij je juist harder op het scherm moet drukken. Apple wil naar verluidt een geavanceerde camera inzetten om bewegingen rond het scherm te analyseren.

Samsung heeft ooit gepoogd een vergelijkbaar iets te maken. Je kon met de Galaxy S4 je hand boven het scherm houden om een gesprek op te nemen. Je vinger boven een notificatie houden was ook genoeg om de inhoud te zien. Uiteindelijk is deze functie een stille dood gestorven, want het werkte niet bepaald goed. Je vinger boven het scherm houden kost ook meer energie dan ‘m direct op het scherm leggen. Aan een traditionele interface zal contactloze bediening dus niet veel toevoegen.

Nuttig bij augmented reality op iPhone

Anno 2018 zijn er wel genoeg interessanten toepassingen voor contactloze bediening te bedenken. Wij denken meteen een Augmented Reality. Dat wordt een stuk realistischer als je niet constant aan het scherm hoeft te zitten om in- en uit te zoomen of andere interacties te doen. Dat zorgt er ook voor dat het venster op de virtuele wereld op een iPhone niet door je vinger afgedekt wordt.

iPhone AR
Klik/tap voor groter.

Wanneer de iPhones met contactloze bediening gaan zien is nog onduidelijk. Gurman benadrukt dat de projecten zich in een vroege, experimentele fase bevinden.

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    JeroenVanGastel1985

    Net als Stephen Hawking , met de ogen . RIP?

  • Profielfoto
    GT1988

    Dit lijkt me eerder iets wat ze voor een VR bril gebruiken.