Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 april 2018

#ByeByeFacebook? Waarom je beter nog even kunt wachten

Presentator Arjen Lubach riep in zijn programma Zondag met Lubach op om te stoppen met Facebook. Hij organiseerde er zelfs een Facebook-evenement voor, genaamd #ByeByeFacebook.

Volgens Lubach is dit de beste bescherming van je privacy. Daar zijn we het mee eens, want ook als je Facebook niet actief gebruikt, wordt je door het sociale netwerk op het web gevolgd. Het is echter beter om nog even te wachten met het verwijderen van je Facebook-profiel.

Facebook verwijderen na 25 mei

Je kunt je profiel het beste pas na 25 mei verwijderen. Dan is namelijk de nieuwe Europese privacywet (GDPR) in werking getreden en die schrijft voor dat bedrijven je gegevens ook echt moeten verwijderen als je daarom vraagt. Als je momenteel je profiel verwijderd, kan Facebook je data nog steeds bewaren en heb je straks geen manier meer om dit makkelijk te regelen.

GDPR is de algemene naam voor de Europese privacywet. In goed Nederlands noemen we het de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Een van de nieuwigheden in de wet is het recht om vergeten te worden, oftewel het recht op vergetelheid. Hierdoor kun je bedrijven vragen je gegevens volledig te verwijderen. Nu hoeven organisaties alleen nog feitelijk onjuiste gegevens te verwijderen, dat heet het recht op correctie en verwijdering.

Facebook gaat zich aan Europese wet houden

Mark Zuckerberg heeft onlangs al gezegd dat Facebook zich volledig aan de nieuwe Europese privacywet zal houden. Je kunt straks bij het verwijderen van je Facebook-account dus ook meteen vragen om alle van jou bij Facebook bekende gegevens te verwijderen. Het sociale netwerk is wettelijk verplicht die optie aan te bieden en het is straks waarschijnlijk een kwestie van een vinkje extra zetten. Nu dus even geduld, straks alles meteen goed geregeld.

Het item uit Zondag Met Lubach is hieronder te bekijken. Lees ook vijf opmerkelijke uitspraken van Mark Zuckerberg tijdens de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat op dinsdag.

Reageer op artikel:
#ByeByeFacebook? Waarom je beter nog even kunt wachten
Sluiten