Robert
Robert Nieuws 4 april 2018

Apple Watch is sleutelbewijs in moordzaak

Een Apple Watch koop je vast niet met criminele bedoelingen. Toch was het juist Apple’s wearable die de sleutel vormde tot de oplossing van een Australische moordzaak. Ook blijkt dat Apple-apparaten regelmatig door de politie worden gebruikt voor het oplossen van misdrijven.

De zaak gaat om Myrna Nilsson, de schoonmoeder van Caroline Nilsson. Ze werd dood aangetroffen en bleek bruut aangevallen. Volgens Nilsson kreeg een man in een sportauto ruzie met haar schoonmoeder. De oude dame werd vervolgens geboeid achtergelaten. Nadat ze zich had losgemaakt was ze, gekneveld en wel, naar buiten gerend. Daar vond een buurman haar rond 10 uur ’s avonds. Hij heeft direct de politie gebeld.

Data uit Apple Watch

Toen de politie nader onderzoek deed waren er al snel twijfels over het verhaal van Caroline. Er was namelijk geen ruzie gehoord en ook de sportwagen was door niemand genoeg gezien. Reden genoeg om een verder onderzoek in te stellen. Men besloot de Apple Watch van het slachtoffer uit te lezen.

apple watch hartslagsensor 16x9
Klik/tap voor groter.

De hartslagmeter wees uit dat het slachtoffer al rond 18.38 was aangevallen en rond 18.45 was overleden. Dit was ruim 3 uur eerder dan Nilsson beweerde. Welk belang had zij om het tijdstip van de moord te verdoezelen? De antwoorden die de politie naar aanleiding van deze vraag vond waren aanleiding om haar aan te klagen voor moord op haar schoonmoeder.

Privacy voor de doden?

De Apple Watch wordt inderdaad vaker gebruikt. Ook andere devices, zoals de iPhone zijn dankbare hulpmiddelen bij opsporing. Zo werd onlangs bekend dat de politie in de VS vingers van overledenen gebruikt om hun apparaten te ontgrendelen. Privacy voor de doden is daarmee verleden tijd.

Reageer op artikel:
Apple Watch is sleutelbewijs in moordzaak
Sluiten