Apple’s overname Shazam wordt op ‘hold’ gezet

Door: Rajno van Wilgenburg - 10 reacties
Shazam overname op hold Apple

Op maandag 23 april kondigde de Europese Commissie aan ze een Anti-Trust onderzoek zijn gestart naar Apple’s overname van Shazam. De EU is bezorgd om de monopoliepositie die Apple voor zichzelf zou kunnen creëeren. Dit onderzoek kan de overname maanden uitstellen. In een persbericht verkondigde de Europese Commissie het volgende: 

The proposed transaction involves Apple’s acquisition of Shazam. It would combine two significant and well known players in the digital music industry that are mainly active in complementary business areas. In particular, Apple offers the music streaming service “Apple Music”, which in the last three years has become the second largest music streaming service provider in Europe. Shazam offers the leading music recognition app for mobile devices in the European Economic Area (EEA) and worldwide. Music recognition applications allow consumers to recognise music based on a short audio sample by using microphones built into their mobile devices.

Apple Music op nummer 2

De EU gaf dit statement af omdat zij bang zijn dat de overname Apple in staat zou stellen om op een grotere schaal gebruikersdata zou kunnen vergaren. Shazam kan deze data gebruiken om doelgerichte advertenties te versturen aan de gebruikers. Zo zouden gebruikers van Shazam geprikkeld worden om over te stappen op Apple Music.

Apple Music is momenteel de tweede grootste muziek streamingdienst in Europa. Als zij Shazam overkopen kan Apple Music gekoppeld worden aan Shazam, waardoor je het gevonden liedje direct via Apple’s eigen muziekplatform kan beluisteren. Dit zet Spotify en Deezer buitenspel, wat zeer gunstig is voor Apple omdat het marktaandeel groter wordt.

Tegengas

Het lijkt wellicht dat de Europese Commissie meer ernst in de zaak ziet dan nodig. In februari 2018 hebben Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Ierland, Noorwegen, Zweden en Spanje echter aangeboden om een bijdrage te gaan leveren aan het onderzoek naar Apple’s acquisitie. Dit kan de overname potentieel met 90 werkdagen uitstellen. De deadline van de Europese Commissie staat op 4 september. Daarna wordt er besloten of Apple’s aankoop door mag gaan.

 

 

GizmodoEuropese Commissie

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Wat een bullshit.

  Facebook (eigenlijk het énige social Network) mag whatsapp (leading messenger), instagram (leading social foto) én oculus (leading VR) overnemen maar o wee als Apple een app over wil nemen/integeren waarmee je muziek kunt herkennen :S

  Verplicht Apple gewoon de app te houden los van de dienst die ze op willen nemen in het OS (wat trouwens als zo is en voor geen meter werkt).

 • Profielfoto
  Fixdeman

   

  xaddict op 24 april 2018 13:05

  Wat een bullshit.

  Facebook (eigenlijk het énige social Network) mag whatsapp (leading messenger), instagram (leading social foto) én oculus (leading VR) overnemen maar o wee als Apple een app over wil nemen/integeren waarmee je muziek kunt herkennen :S

  Verplicht Apple gewoon de app te houden los van de dienst die ze op willen nemen in het OS (wat trouwens als zo is en voor geen meter werkt).

  Zou het kunnen dat ze er juist door Facebook zo scherp op zitten?

  Al ben ik het wel met je eens; Apple pretendeert althans altijd een voorvechter te zijn van de privacy van de gebruikers. Ik denk dan ook niet dat dit onderzoek (op de lange termijn) de overname in de weg zal zitten.

 • Profielfoto
  sciletto

  Dit riekt naar angst vanuit ”kamp” spotify. Shazam wordt denk ik merendeels overgekocht voor het gebruik (patent) op de werking van de software die erin zit.

  xaddict op 24 april 2018 13:05
  Wat een bullshit.

  Facebook (eigenlijk het énige social Network) mag whatsapp (leading messenger), instagram (leading social foto) én oculus (leading VR) overnemen maar o wee als Apple een app over wil nemen/integeren waarmee je muziek kunt herkennen :S

  Verplicht Apple gewoon de app te houden los van de dienst die ze op willen nemen in het OS (wat trouwens als zo is en voor geen meter werkt).

  Hier ben ik het zeker mee eens. Misschien komt het wel door de overname van Facebook dat ze er zo bovenop zitten maar mocht dat niet het geval zijn. Op welke manier sluit facebook niet andere messenger diensten buiten door de #1 gebruikte app over te kopen????

   

 • Profielfoto
  dushi

  Echt belachelijk van de europese commisie, waar gaan we naar toe…

 • Profielfoto
  Pjotr

  Ben eigenlijk wel blij met onderzoek betreffende monopolie posities.

  Zowel van Facebook als van Apple Google Microsoft en Amazon. Wanneer die 5 gaan samenwerken heeft de EU niets meer te vertellen en kunnen we onze belasting meteen betalen aan dat conglomeraat.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @dushi:

  Echt belachelijk van de europese commisie, waar gaan we naar toe…

  Je zou zo een actie van de Europese Commissie beter toejuichen i.p.v. te doen alsof het jou een reet kan schelen. Als er niks aan de hand is, gaat de verkoop gewoon door.

 • Profielfoto
  wensink

  Wat nou Apple gewoon zelf zo’n stukje software schrijft?

 • Profielfoto
  csteelooper

  xaddict op 24 april 2018 13:05
  (…)  de dienst die ze op willen nemen in het OS (wat trouwens al zo is en voor geen meter werkt).

  Huh? Werkt goed hoor… Alleen geen geschiedenis, maar verder nooit problemen mee gehad.

  Het gebrek aan het kunnen terugkijken naar eerdere ‘shazams’ is echter wel de reden dat ik meestal de app blijf gebruiken. Maar de geïntegreerde Shazam-service werkt voor mij qua resultaten verder bijna net zo goed als het origineel (lees: de app). Dat zou eigenlijk ook moeten, aangezien het dezelfde database is waar ze gebruik van maken…

 • Profielfoto
  maconly

  Pjotr op 24 april 2018 15:30
  Ben eigenlijk wel blij met onderzoek betreffende monopolie posities.

  Zowel van Facebook als van Apple Google Microsoft en Amazon. Wanneer die 5 gaan samenwerken heeft de EU niets meer te vertellen en kunnen we onze belasting meteen betalen aan dat conglomeraat.

  De eu is een grote poppenkast, die moeilijk doet over shazam wat niets voorstelt en aan de andere kant de non tax paying multinationals weg laten komen met het niet betalen van belasting.

  google is het meest bizar die ontnemen de staatskas zoveel geld.

   

 • Profielfoto
  ControlAltDelete

   

  Huh? Werkt goed hoor… Alleen geen geschiedenis, maar verder nooit problemen mee gehad.

  De geschiedenis kun je wel degelijk terugvinden, dit bevindt zich in de iTunes Store app. Klik op het menu rechtsboven en selecteer het middelste tabje ‘Siri’. Overigens kun je hier ook je beluisterde previews terugvinden.