Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Nieuws 24 april 2018
Leestijd: 2 minuten

Apple’s overname Shazam wordt op ‘hold’ gezet

Op maandag 23 april kondigde de Europese Commissie aan ze een Anti-Trust onderzoek zijn gestart naar Apple’s overname van Shazam. De EU is bezorgd om de monopoliepositie die Apple voor zichzelf zou kunnen creëeren. Dit onderzoek kan de overname maanden uitstellen. In een persbericht verkondigde de Europese Commissie het volgende: 

The proposed transaction involves Apple’s acquisition of Shazam. It would combine two significant and well known players in the digital music industry that are mainly active in complementary business areas. In particular, Apple offers the music streaming service “Apple Music”, which in the last three years has become the second largest music streaming service provider in Europe. Shazam offers the leading music recognition app for mobile devices in the European Economic Area (EEA) and worldwide. Music recognition applications allow consumers to recognise music based on a short audio sample by using microphones built into their mobile devices.

Apple Music op nummer 2

De EU gaf dit statement af omdat zij bang zijn dat de overname Apple in staat zou stellen om op een grotere schaal gebruikersdata zou kunnen vergaren. Shazam kan deze data gebruiken om doelgerichte advertenties te versturen aan de gebruikers. Zo zouden gebruikers van Shazam geprikkeld worden om over te stappen op Apple Music.

Apple Music is momenteel de tweede grootste muziek streamingdienst in Europa. Als zij Shazam overkopen kan Apple Music gekoppeld worden aan Shazam, waardoor je het gevonden liedje direct via Apple’s eigen muziekplatform kan beluisteren. Dit zet Spotify en Deezer buitenspel, wat zeer gunstig is voor Apple omdat het marktaandeel groter wordt.

Tegengas

Het lijkt wellicht dat de Europese Commissie meer ernst in de zaak ziet dan nodig. In februari 2018 hebben Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Ierland, Noorwegen, Zweden en Spanje echter aangeboden om een bijdrage te gaan leveren aan het onderzoek naar Apple’s acquisitie. Dit kan de overname potentieel met 90 werkdagen uitstellen. De deadline van de Europese Commissie staat op 4 september. Daarna wordt er besloten of Apple’s aankoop door mag gaan.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.