Apple’s nieuwste recycle-robot staat in Nederland

Door: Raymon Mens - 7 reacties

De iPhone is niet erg gemakkelijk te repareren, dus bereikt Apple zijn groene visie op een andere manier. Door defecte of oude toestellen heel goed te recyclen bijvoorbeeld. Daar heeft de iPhone-maker nu een nieuwe werknemer voor. Het is een robotische iPhone-sloper, genaamd Daisy.

Daisy is niet de eerste recycle-robot van Apple, want in 2016 onthulde het bedrijf Liam, de voorloper van Daisy. Om te laten zien dat recycling geen nakomertje is, bevat Daisy een groot aantal gerecyclede onderdelen van Liam.

200 iPhones per uur

De robot kan 200 iPhones per uur verwerken en ondersteunt 9 modellen die tot het laatste schroefje uit elkaar worden gehaald. Dat komt omdat de robot precies weet hoe een iPhone in elkaar zit en waar het laatste microscopische onderdeel zit. Dit is dus veel nauwkeuriger dan handmatige recycling door een mens en stelt Apple bovendien in staat om meer onderdelen te hergebruiken.

Recycle-robot Daisy werkt ook in Nederland

Daisy haalt 200 iPhones per uur uit elkaar. Dat is een verdubbeling van het aantal apparaten dat voorloper Liam kon verwerken. Voorlopig heeft Apple twee recycle-robots die 24/7 operationeel zijn. Een in de VS (Austin, Texas) en een in Nederland, bij de fabriek van Pegatron in Breda. Daar worden veel defecte iPhones gerepareerd en verwerkt, dus het is een logische keuze.

Daisy robot 002
Klik/tap voor groter.
Apple Daisy robot 001
Klik/tap voor groter.
recycle Daisy Apple 003
Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Gurney

  Daisy zou ook wel eens in Tsjechie kunnen staan… https://www.volkskrant.nl/economie/apple-leverancier-sluit-deuren-in-breda-vijfhonderd-werknemers-op-straat~a4255660/

 • Profielfoto
  polansky

  Volgens mij heeft de schrijver van dit artikel een foutje gemaakt.
  Pegatron is grotendeels verhuist naar Tsjechie en heeft daar zijn hoofdkantoor. De kans is dus vrij groot dat die robot daarmee niet in Nederland staat te slopen, maar in een ander land zijn werk doet.

   

 • Profielfoto
  sciletto

  Grappig eigenlijk dat 1 iPhone waarschijnlijk 3x wordt verkocht op deze manier.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Die Tsjechen kunnen goed repareren een after sales bedrijf zend ook al zijn telefoons naar daar om kosten te besparen.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Maar iPhones en andere apple producten worden nog naar Breda gestuurd voor reparatie. Kan nu even niet op de naam van het bedrijf komen.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Tsjechen zijn meer technisch, repareren van alles daar.
  Hier in Nederland wordt er geen moeite gedaan en leven wij in een weggooi maatschappij.
  communicatief zijn ze minder sterk en laten ze meer over hun heen lopen.
  Nederlanders komen sneller in opstand en dat vinden ze bij Penistront niet zo fijn natuurlijk.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Pegatron zit in Tsjechië inderdaad.