Apple heeft een nieuwe software-topman

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Als het om software gaat, zijn er twee topmannen die er bij Apple toe doen. Eddy Cue gaat over internetdiensten en iTunes, terwijl Craig Federighi zich om iOS, macOS en alle andere besturingssystemen bekommert. Vandaag komt daar echter een derde topman bij, namelijk Jon McCormack.

Apple heeft tegenover Bloomberg bevestigd dat McCormack Vice President of Software wordt. Wat die rol precies inhoud, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat er iets aan het veranderen is binnen Apple’s software-teams.

Lange staat van dienst

Met Jon McCormack heeft Apple een veteraan in de wereld van technologie aan de haak geslagen. Hij was voorheen verantwoordelijk voor alle software van HP en gaf bij Google leiding aan de Advanced Technology and Products group. Daarvoor was het manager op de Kindle-afdeling bij Amazon.

Jon McCormack
Klik/tap voor groter.

Veranderingen binnen Apple’s software-teams

McCormack is de tweede, grote naam die Apple binnen een week aan weet te trekken. Enkele dagen geleden werd bekend dat Google’s artificial intelligence-chef over is gestapt naar het bedrijf uit Cupertino. Daarmee hebben Apple’s AI-projecten nu een duidelijke verantwoordelijke.

Eerder bleek ook dat Apple stevig aan de rem heeft getrokken. Nieuwe functies in iOS 12 zijn naar verluidt geschrapt in een focus op stabiliteit en kwaliteit. De afgelopen maanden waren er veel klachten over Apple’s software-kwaliteit van had de iPhone-maker te maken met een aantal beschamende bugs in iOS en macOS.

Naast meer tijd voor het ontwikkelen van nieuwe functies, worden er ook meer mensen aan boord gebracht. Een signaal dat de klachten serieus worden genomen.

Eddy Cue en Craig Federighi topman
Eddy Cue (links) en Craig Federighi (rechts) blijven natuurlijk aan boord – Klik/tap voor groter.

Bedankt voor de tip, Fabian!

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Alle Software van HP… nou, ik weet niet of dat nou zo goed is voor Apple..

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Als je iOS en macos programma’s wilt laten uitwisselen, is er misschien nog wel meer werk nodig dan van OS 9 naar OS X.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Zou het? Ik hoor geruchten over project Marzipan, waarmee zowel macOS als iOS apps gemaakt kunnen worden. Apple heeft volgens mij zelf ook programma’s van iOS naar macOS gebracht, iWorks en iPhoto. Misschien gaan we er wat van zien bij WWDC.

 • Profielfoto
  paulb

  Steeds meer of andere “topmannen” betekent dat Apple zijn organisatie niet meer kan managen. Daar maak je de organisatie onnodig zwaar mee (zeker geld te veel). Dat lost de verminderde software-kwaliteit en bugs bij Apple niet mee op. Daar heb je werkvolk voor nodig.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Wat een negatieve reacties weer. Als je het beter weet waarom dan niet bij Apple solliciteren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Een Vice President staat volgens mij boven Eddy en Craig. Hij is zeg maar de leidinggevende van die twee kneuzen.

  Dit soort dingen worden meestal niet gedaan wanneer het allemaal goed gaat. Er moet wel sprake zijn van miscommunicatie en/of niet je targets halen anders maak je niet deze beslissing. Er gaat geen bedrijf in de wereld zomaar een VP ergens boven zetten wanneer alles op rolletjes draait.

  Alle problemen met updates de laatste tijd zou dit gewoon verklaren.

   

 • Profielfoto
  Yogarine

  Jan-Burger TROOST op 8 april 2018 10:15
  Als je iOS en macos programma’s wilt laten uitwisselen, is er misschien nog wel meer werk nodig dan van OS 9 naar OS X.

  Eigenlijk: Nee

  1) Als je een beetje kennis hebt van OS 9 en ook Macs gebruikte tijdens de vroege dagen van OS X, weet je dat de migratie van OS 9 naar OS X vergelijkbaar is met een migratie rechtstreeks van Windows 3.11 naar Windows Vista. (Maar dan dus zonder de tussenstappen 95, 98, ME en XP)

  OS 9 was een extreem arcaische OS dat zijn oorsprong had in de originele OS van de Macintosh uit 1984.

  OS X is oorspronkelijk geschreven door NEXT als NEXTStep voor hun zware workstations op de basis van BSD en de Mach kernel.

  OS 9 en NEXTStep hadden letterlijk helemaal niets met elkaar overeen en toen Apple besloot NEXT te kopen en NEXTStep te gebruiken als de basis voor OS X moesten ze een virtualisatielaag schrijven om de volledige OS 9 binnen OS X te draaien wanneer een OS 9 app gestart werd.

  Daarnaast ontwikkelden ze een speciale library genaamd Carbon dat het voor developers makkelijker maakte om hun OS 9 apps te porten naar OS X. Anders zouden ze hun hele code weg moeten gooien en de hele applicatie opnieuw moeten schrijven voor OS X.

  FUN FACT: iTunes maakte voor een hele lange tijd (misschien nog steeds?) gebruik van Carbon omdat het teveel werk was om de applicatie te herschrijven met de OS X UI libraries.

  2) iOS en macOS delen een groot gedeelte van hun codebase. Achter de schermen zijn ze bijna hetzelfde. Dezelfde kernel, userland en standard libraries…

  Het is dan ook vrij makkelijk een app te porten tussen de twee OSs. Je hoeft eigenlijk alleen de voorkant (de UI) opnieuw te maken maar de rest van de app kan je grotendeels hergebruiken.

  Als Apple een compatibiliteitslaag toevoegt aan macOS die het mogelijk maakt om de UI van een iOS app in een venster te tonen, en een extra ARM processor toevoegt of emuleert, dan zijn ze er al voor 99%.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Er mag wel wat meer jong bloed in die boardroom. Senioriteit is goed, maar werkelijk iedereen boven Apple’s glazen plafond is far and beyond Space Gray.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Shmoo op 8 april 2018 13:17
  Een Vice President staat volgens mij boven Eddy en Craig. Hij is zeg maar de leidinggevende van die twee kneuzen.

   

  Vergeet het maar. Die twee heren zijn beide Senior Vice President.

   

  https://www.apple.com/leadership/

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Die HP achtergrond is niet echt een pré. De aansturing en kwaliteitscontrole moet wel beter.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik heb in mijn werk wel eens te maken gehad met helpdesk software van HP (de naam heb ik verdrongen), wat een bagger was dat. Totaal niet gebruikersvriendelijk. Als iemand die daar verantwoordelijk voor was het nu bij Apple voor het zeggen krijgt kan het met Apple software alleen maar nog slechter worden dan het de afgelopen paar jaar is gegaan.