Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 28 april 2018
Leestijd: 2 minuten

Apple komt niet zo eenvoudig van Qualcomm af

De problemen voor Apple blijven aanhouden. In eerdere berichtgeving ging het om de tegenvallende verkoopcijfers wat betreft de iPhone X en de problematiek rondom de afnemende vraag naar OLED-displays. Nu blijkt dat de toch al stroeve relatie met Qualcomm voorlopig nog niet kan worden beëindigd.

Omdat er geen zicht is op verbetering van de relatie met Qualcomm , wil Apple volledig afstand nemen van de chipmaker als toeleverancier voor de iPhone toestellen. Een nieuw rapport van Fast Company van vandaag zegt echter dat Apple de relatie met Qualcomm dit jaar nog niet kan beëindigen.

Rapport van Fast Company

Het rapport, wat naar eigen zeggen is gebasseerd op informatie uit een betrouwbare bron, zegt dat Apple momenteel van plan is om Intel in te schakelen als vervangende leverancier. Intel zou in die plannen zeker 70 procent van de modems leveren welke nodig zijn voor de nieuwe iPhone-modellen dit jaar. Qualcomm zou de resterende 30 procent voor haar rekening nemen. Sinds de iPhone 7 het levenslicht zag, hebben zowel Qualcomm als Intel gefungeert als leveranciers van iPhone-modem.  Qualcomm name hierbij het leeuwendeel van de leveringen voor haar rekening.

Productieproblemen bij Intel

Intel is naar verluidt geconfronteerd met enkele problemen bij de productie van de modems. Fast Company weet te melden dat “slechts iets meer dan de helft” van de geproduceerde modems voldoet aan de kwaliteitseisen van Apple. Intel heeft echter laten weten dat de huidige problemen nog deze zomer zouden zijn opgelost. Het rapport van Fast Company maakt daarnaast melding van een mogelijke grotere productafname door Apple als de productieproblemen tot het verleden gaan behoren.

De andere visie

Het bijzondere aan de rapportage van Fast Company is dat de conclusie niet worden onderschreven door andere bronnen. Zo weet The Wall Street Journal te melden dat Apple Qualcomm in de steek wil laten in het voordeel van MediaTek en Intel, hoewel het rapport van vandaag MediaTek niet vermeld als een mogelijk nieuwe partner voor Apple.

Bovendien rapporteerde betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities oorspronkelijk hetzelfde als Fast Company in november, en zei Apple dat Qualcomm 30 procent van de modembestellingen zou geven. In februari veranderde KGI echter van koers en zei dat de 2018-iPhones exclusief gebruik zouden maken van Intel-modems.

Rechtszaken

De relatie tussen Qualcomm en Apple is steeds meer gespannen geraakt door de diverse juridische problemen en de daaraan gekoppelde rechtszaken. Eerder deze maand werd er al melding gemaakt van een ware ontslaggolf bij de fabrikant. Qualcomm zou meer dan 1.000 werknemers hebben ontslagen als onderdeel van kostenbesparende maatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple komt niet zo eenvoudig van Qualcomm af
Sluiten