Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 april 2018

‘Apple vervangt Intel CPU’s vanaf 2020 door eigen chips’

Apple is een ster in het maken van eigen chips. De iPhone, iPad en Apple Watch hebben een ARM-chip die door Apple zelf gemaakt is. In de Mac worden echter nog Intel-chips gebruikt, maar daar zou vanaf 2020 verandering in kunnen komen.

Volgens de doorgaans goed ingelichte Bloomberg-reporter Mark Gurman wil Apple dan de eerste MacBook voorzien van een eigen chip. Intern wordt naar verluidt naar een deadline gestreefd, maar het project zou nog in de kinderschoenen staan.

Project Kalamata

Het is niet de eerste keer dat we horen over door Apple zelf gemaakte ARM-chips voor de Mac. Toch is dit gerucht aannemelijk, en niet alleen omdat het van scooptijger Gurman komt. Het project heeft ook een naam en wordt intern “Project Kalamata” genoemd. Het doel zou zijn om verschillende Apple-apparaten dichter bij elkaar te brengen, ongeacht hun besturingssysteem.

Klik/tap voor groter.

Apple zou eerst een laptop van een eigen chip willen voorzien. Mogelijk de 12-inch MacBook. Bedenk je goed dat het overstappen naar een compleet nieuwe chip met andere architectuur niet zomaar is gedaan. Vooral aan de kant van macOS en applicaties van derden is er veel te doen. Ze moeten gaan werken met de ARM-architectuur in plaats van het Intel X86-platform.

Tegen 2020 zal het Marzipan-project, dat een gezamenlijk framework voor iOS- en Mac-apps biedt echter breed beschikbaar zijn. We zouden tijdens WWDC 2018 de eerste universele apps al zien.

Mac heeft al een ARM-chip

Een Mac met ARM-chip is niet nieuw. De MacBook Pro kreeg in 2016 al een T1-chip die door Apple zelf is gemaakt. Deze werkt echter als aanvulling op de Intel-chip en zorgt onder andere voor Touch ID en webcam-controller. Met de iMac Pro in 2017 zette Apple een tweede stap. De T2-chip is niet alleen verantwoordelijk voor de ingebouwde webcam, maar regelt ook het opstarten van het systeem en handelt de versleuteling van bestanden af.

T2-chip MacBook Pro 2018
De T2-chip in de iMac Pro. Nu nog gebroederlijk naast de Intel-chip (links) – Klik/tap voor groter.

De laatste grote transitie die de Mac doormaakte dateert van juni 2005. Toen kondigde Steve Jobs de overstap van PowerPC naar Intel aan. Dat legde Apple geen windeieren, want sindsdien doet de Mac het erg goed.

Reageer op artikel:
‘Apple vervangt Intel CPU’s vanaf 2020 door eigen chips’
Sluiten