‘Apple vervangt Intel CPU’s vanaf 2020 door eigen chips’

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Apple is een ster in het maken van eigen chips. De iPhone, iPad en Apple Watch hebben een ARM-chip die door Apple zelf gemaakt is. In de Mac worden echter nog Intel-chips gebruikt, maar daar zou vanaf 2020 verandering in kunnen komen.

Volgens de doorgaans goed ingelichte Bloomberg-reporter Mark Gurman wil Apple dan de eerste MacBook voorzien van een eigen chip. Intern wordt naar verluidt naar een deadline gestreefd, maar het project zou nog in de kinderschoenen staan.

Project Kalamata

Het is niet de eerste keer dat we horen over door Apple zelf gemaakte ARM-chips voor de Mac. Toch is dit gerucht aannemelijk, en niet alleen omdat het van scooptijger Gurman komt. Het project heeft ook een naam en wordt intern “Project Kalamata” genoemd. Het doel zou zijn om verschillende Apple-apparaten dichter bij elkaar te brengen, ongeacht hun besturingssysteem.

12-inch MacBook
Klik/tap voor groter.

Apple zou eerst een laptop van een eigen chip willen voorzien. Mogelijk de 12-inch MacBook. Bedenk je goed dat het overstappen naar een compleet nieuwe chip met andere architectuur niet zomaar is gedaan. Vooral aan de kant van macOS en applicaties van derden is er veel te doen. Ze moeten gaan werken met de ARM-architectuur in plaats van het Intel X86-platform.

Tegen 2020 zal het Marzipan-project, dat een gezamenlijk framework voor iOS- en Mac-apps biedt echter breed beschikbaar zijn. We zouden tijdens WWDC 2018 de eerste universele apps al zien.

Mac heeft al een ARM-chip

Een Mac met ARM-chip is niet nieuw. De MacBook Pro kreeg in 2016 al een T1-chip die door Apple zelf is gemaakt. Deze werkt echter als aanvulling op de Intel-chip en zorgt onder andere voor Touch ID en webcam-controller. Met de iMac Pro in 2017 zette Apple een tweede stap. De T2-chip is niet alleen verantwoordelijk voor de ingebouwde webcam, maar regelt ook het opstarten van het systeem en handelt de versleuteling van bestanden af.

iMac Pro T2 chip
De T2-chip in de iMac Pro. Nu nog gebroederlijk naast de Intel-chip (links) – Klik/tap voor groter.

De laatste grote transitie die de Mac doormaakte dateert van juni 2005. Toen kondigde Steve Jobs de overstap van PowerPC naar Intel aan. Dat legde Apple geen windeieren, want sindsdien doet de Mac het erg goed.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Zou je dan weer net zo’n overgangsperiode krijgen waarin x86 wel werkt maar via iets als Rosetta een stuk trager totdat het na een jaar of twee helemaal niet meer werkt en je een Arm-compatibele versie moet hebben? Dat gaat weer veel nuttige apps die desondanks niet goed meer onderhouden worden, achterlaten.

  Eerst maar eens zien wat er gebeurt bij de overgang naar 64-bit

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  2020 lijkt me ambitieus gezien de tijd die het kost om AirPlay 2 werkend te krijgen.

 • Profielfoto
  djneo

  Kan dit gerucht niet eens sterven, elke keer is het een Mac met ARM. Dit word nooit een ding een RISC instructie set is altijd trager dan de CISC van de intel chips.

  Een betere co processor setup zoals de iMac pro heeft zie ik eerder gebeuren

 • Profielfoto
  goulashkanone

  ^^ zoals hierboven.

  Het lijkt logischer dat ze steeds meer met eigen ARM processoren gaan werken naast de Intel processoren, om IOS-apps op een goede manier te integreren in MacOS.

 • Profielfoto
  Animotion

  Deze energiezuinige chips zullen weinig uithalen v.w.b. de performance van video en 3D programma’s. De nieuwe Mac computers zijn nog steeds niet wezenlijk sneller dan de voorgangers. De snelste/krachtigste Mac op dit moment is een geupgrade MacPro5,1 uit 2012 (of een Hackintosch). Jammer dat Apple creatieven die een modulaire computer nodig hebben niet serieus neemt.
  (Prijs van de iMac Pro is niet het probleem, dat alles vast gesoldeerd zit wel.)