De positieve impact van Apple op de maatschappij

Door: Jan de Raab - 6 reacties

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is al langer een hot item. Voor ondernemingen wordt de noodzaak om goed te scoren op dit vlak aanmerkelijk belangrijk. Consumenten laten zich niet meer gedwee meeslepen in hetgeen hen wordt voorgeschoteld, maar bepalen zelf welke onderneming hun gunst verdient. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat juist Apple veel te winnen heeft als het gaat om de gunst van de consument.

Welk bedrijf heeft de grootste impact volgens Amerikanen

Uit een nieuw gezamenlijk onderzoek door Recode en SurveyMonkey naar de vraag welke technologiebedrijven, volgens de Amerikaanse bevolking, de grootste (positieve) impact op de samenleving hebben, kwamen een aantal verrassende conclusies naar voren. Verrassend genoeg stond Amazon bovenaan het lijstje van menig deelnemer aan het onderzoek.

Apple iPhone 8

Het bedrijf van Jeff Bezos werd door ruim 20 procent van de ondervraagden genoemd. Google is een goede tweede met ruim 15 procent van de vermeldingen. Apple is de hekkensluiter van de top 3, met een schamele 11 procent van de stemmen. Overigens wist 20 procent van de deelnemers aan het onderzoek de top 3 niet op te noemen en koos men voor andere ondernemingen zoals Microsoft, Uber en Tesla.

De negatieve score van Facebook

Een andere opvallende vermelding gaat naar Facebook. De onderneming van Mark Zuckerberg heeft blijkbaar weinig te verduren gehad van de crisis rondom Cambridge Analytica. Dat kan twee redenen hebben. Ten eerste is het mogelijk dat de Facebook-gebruikers een duidelijk onderscheid maken tussen Facebook als bedrijf zijnde en de maatschappelijke impact van het concern, anderzijds ziet men de perikelen rondom het privacy schandaal niet als iets dramatisch en beschouwt men het als een incident waar Facebook lering uit heeft getrokken.

Dat er een heleboel af te dingen valt op de onderzoeksresultaten wordt duidelijk als we een ander onderzoek in herinnering brengen. Onderzoeker Tavis McGinn hield niet zo lang een vergelijkbaar onderzoek waarbij Facebook volgens 32 procent van de ondervraagden een negatieve impact heeft op de samenleving.

Op de vraag welke CEO de meeste impact heeft op ons dagelijks leven werd geen verrassend antwoord gegeven, al langer wordt Amazon genoemd als invloedrijke organisatie en dus werd Jeff Bezos met 22 procent van de stemmen de afgetekende winnaar.

Apple lags behind Amazon & Google in ‘positive impact on society’ survey

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Wimusia

  Jeetje, die plaatsvervangende redacteur behoeft toch een inburgeringscursus!

  Wat een grammaticale blunder van de allerergste soort!

  Hij schrijft: “Welke onderneming hun gunst verdienD, NEE verdienT!

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Het bedrijf van Jeff Bezos werd door ruim 20 procent van de ondervraagden genoemd. Google is een goede tweede met ruim 15% van de vermeldingen. Apple is de hekkensluiter van de top 3, met een schamele 11 procent van de stemmen.

  De laatste zin leest wat eigenaardig t.o.v. de kwalificatie die de 2e plaats van Google wordt toegediend.

  Maar we moeten lief zijn, hebben we Raymon beloofd.

 • Profielfoto
  SvS

  Graag inhoudelijk reageren. Pff dat tekst-geneuzel…

  Jammer dat FB het privacy-schandaal met gemak overleefd heeft.

 • Profielfoto
  KR1275

  Een Amerikaans onderzoek… Amerikanen kijken zelden over de grens. Dus het zal wel om de Amerikaanse maatschappij gaan en geen enkel onderzoek is daar vrij van vooroordelen, voorkeuren en belangen. Dus gauw vergeten dit onderzoek. Heeft geen enkele waarde. Het zou hetzelfde zijn als Albert Heijn, Unilever en Philips in de Nederlandse top 3 staan. Reken maar dat Unilever meer impact op de maatschappij heeft dan menig electronicamerk.

 • Profielfoto
  KR1275

  En waar blijft de correctiefunctie op OMT…

  AH en Unilever zijn geen technologiebedrijven. Als voorbeeld voldoet het prima.

  Niets anders dan MTV’s best artist…

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Misschien snap ik het niet helemaal, maar wat is nu de exacte positieve impact van Apple op de maatschappij?

  ik denk een positief artikel te gaan lezen over Apple, en krijg vervolgens te lezen wat Apple nog te winnen heeft.

  tevens wordt mij voorgeschoteld welke andere bedrijven een positieve impact zouden hebben, maar wat deze impact nu precies is wordt mij niet duidelijk.

  Ook is deze positieve impact op de AMERIKAANSE maatschappij, en is daarom niet geheel objectief.

  Al met al een beetje een misleidende titel als je het mij vraagt;)