Apple kaapt Google’s artificial intelligence-chef weg

Door: Raymon Mens - 2 reacties
John Giannandrea

Apple zet serieus in op het ontwikkelen van betere artificial intelligence (AI). De iPhone-maker heeft een nieuwe AI-chef aangesteld die direct aan Tim Cook rapporteert. Het gaat om John Giannandrea, die bij Google verantwoordelijk was voor search en AI.

Tim Cook bevestigt de overstap van Giannandrea tegenover The New York Times. De voormalig Google-chef gaat zich bij Apple op strategisch niveau bezighouden met machine learning en AI. Hij rapporteert als een van de 16 belangrijkste topmannen direct aan Tim Cook.

John Giannandrea heeft een indrukwekkend CV

Dit is een kleine overwinning voor Apple, want de Giannandrea mag zich een zwaargewicht op het gebied van kunstmatige intelligentie noemen. Hij bracht meer dan tien jaar bij Google door en leidde de ontwikkeling van Gmail en Google Assistant. Tim Cook is enthousiast: “Onze technologie moet doordrenkt zijn met de waarden die we allemaal hoog in het vaandel hebben staan. John deelt onze kijk op privacy en doordachte aanpak. We willen computers nog slimmer en persoonlijker maken.”

Google Assistant
John Giannandre was onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Google Assistant – Klik/tap voor groter.

Apple heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie wat in te halen. Hoewel Siri al jaren bestaat, wordt de assistent vaak als minder slim gezien dan Amazon Alexa of Google Assistant. Ook kunnen ontwikkelaars moeilijker inhaken op Apple’s assistent.

Privacy vs. artificial intelligence

Google wordt vaak als boegbeeld van kunstmatige intelligentie gezien. Zo sorteert Gmail automatisch je e-mail op basis van de inhoud. Dat gaat wel ten koste van je privacy, want om AI op grote schaal toe te passen is veel data-analyse nodig. Apple brandt daar zijn vingers niet aan en doet vrijwel alleen lokale dataverwerking op iOS-apparaten en Macs. Dat zal voor Giannandrea ongetwijfeld even wennen worden. Hoe dan ook, het is goed om te zien dat kunstmatige intelligentie door Apple steeds serieuzer wordt genomen.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  ArMac

  Ja, jullie pakken een mooi punt in het artikel. Mensen klagen over Siri, vinden idd dat Apple achterloopt op het gebied van AI. Ondertussen wordt er ook geklaagd dat Google alles van je wilt weten, dat overal je data voor gebruiken.

  Maar men vergeet dat data nodig is om apparaten steeds slimmer te laten werken. Waar ligt de grens? Welke consessies wil je doen?

 • Profielfoto
  Chytin

  Ik vind het mooi dat Apple privacy hoog in de vaandel heeft staan maar al dat gekokketeer van Tim Cook begin ik echt irritant te vinden. Na het updaten van mijn iPhone kwam ik ook al een tekst tegen, zoiets als privacy, fundamentele mensenrecht bla bla…

  Tim Cook is nu lang aan het roer, het is tijd om hem inhoudelijke vragen te stellen. Ik herinner mij de interviews van Walt Mossberg met Steve Jobs, waarin Steve ook weleens over privacy had, maar vooral had over producten, van AAC, MP3, H264, Flash tot aan product demo’s. Het wordt tijd dat hij iets meer over inhoudelijke dingen heeft en wat minder over mensenrechten. Anders moet hij maar een gooi doen aan het presidentschap van USA, dan kan je nog meer verschil maken.

  O ja, goede aanwinst deze gast van Google. Zelfs een John Gruber is er blij mee.