Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 4 april 2018
Leestijd: 2 minuten

Apple kaapt Google’s artificial intelligence-chef weg

Apple zet serieus in op het ontwikkelen van betere artificial intelligence (AI). De iPhone-maker heeft een nieuwe AI-chef aangesteld die direct aan Tim Cook rapporteert. Het gaat om John Giannandrea, die bij Google verantwoordelijk was voor search en AI.

Tim Cook bevestigt de overstap van Giannandrea tegenover The New York Times. De voormalig Google-chef gaat zich bij Apple op strategisch niveau bezighouden met machine learning en AI. Hij rapporteert als een van de 16 belangrijkste topmannen direct aan Tim Cook.

John Giannandrea heeft een indrukwekkend CV

Dit is een kleine overwinning voor Apple, want de Giannandrea mag zich een zwaargewicht op het gebied van kunstmatige intelligentie noemen. Hij bracht meer dan tien jaar bij Google door en leidde de ontwikkeling van Gmail en Google Assistant. Tim Cook is enthousiast: “Onze technologie moet doordrenkt zijn met de waarden die we allemaal hoog in het vaandel hebben staan. John deelt onze kijk op privacy en doordachte aanpak. We willen computers nog slimmer en persoonlijker maken.”

Google Assistant
John Giannandre was onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Google Assistant – Klik/tap voor groter.

Apple heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie wat in te halen. Hoewel Siri al jaren bestaat, wordt de assistent vaak als minder slim gezien dan Amazon Alexa of Google Assistant. Ook kunnen ontwikkelaars moeilijker inhaken op Apple’s assistent.

Privacy vs. artificial intelligence

Google wordt vaak als boegbeeld van kunstmatige intelligentie gezien. Zo sorteert Gmail automatisch je e-mail op basis van de inhoud. Dat gaat wel ten koste van je privacy, want om AI op grote schaal toe te passen is veel data-analyse nodig. Apple brandt daar zijn vingers niet aan en doet vrijwel alleen lokale dataverwerking op iOS-apparaten en Macs. Dat zal voor Giannandrea ongetwijfeld even wennen worden. Hoe dan ook, het is goed om te zien dat kunstmatige intelligentie door Apple steeds serieuzer wordt genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple kaapt Google’s artificial intelligence-chef weg
Sluiten