Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 28 april 2018

‘Apple slaat nieuwe weg in met namen nieuwe iPhones’

De kans dat de volgende iPhone, een naam als “iPhone XI” of “iPhone XX” gaat dragen,  is minimaal. De manier waarop Apple de iPhone-generaties gaat benoemen gaat op de schop. Dat beweert Robert Cihra, de analist van Guggenheim.

Apple volgde altijd een redelijk vast patroon met het benoemen van de diverse iPhone-generaties. Als eerste was er uiteraard de iPhone, vervolgens de iPhone 3G,  en vervolgens de 4, 5, 6, 7 en 8. Bij sommige uitvoeringen werd er een S achter geplakt, eventueel aangevuld met de term ‘Plus’.

Kortom, je kon van te voren raden hoe de volgende generatie iPhone zou gaan heten. Met de komst van de iPhone X werd die serie doorbroken. Geen iPhone 9 en ook geen iPhone 10. Dat verschillende analisten op basis hiervan dus menen te weten dat er iets heel anders gaat gebeuren is logisch. Wellicht wordt de nummering vanaf volgend jaar wel volledig losgelaten, aldus de analist van Guggenheim.

De volgende iPhone heet wellicht gewoon “iPhone”

De verandering in de nummering werd duidelijk toen er geen iPhone 7S verscheen. Dit werd gewoon de iPhone 8.  De introductie van de iPhone X, kan leiden tot “potentieel eenvoudiger branding” voor de populaire smartphones, schrijft Cihra in een beleggersnota aan AppleInsider. Een verandering in de manier waarop Apple de opeenvolgende productreleases benoemt, is geen nieuw idee.

Als we kijken naar de wijze waarop Apple omging met het benoemen van de opeenvolgende iPad-generaties, wordt het mogelijk duidelijk welke kant het op kan gaan met het benoemen van de volgende iPhone-generaties. In de eerste instantie was er de iPad, vervolgens de iPad 2 om daarna terug te gaan naar de basic term iPad. Vervolgens was er de iPad Air en nu dus weer de iPad.

Verwarring & identificatie

De gedachte om de naam eenvoudig te houden, gewoon iPhone dus, kan tot verwarring leiden bij consumenten. De naam iPhone mag dan snel geassocieerd worden met alles wat positief is, het is juist de benaming wat zorgt voor identificatie bij het grote publiek. Geheel zonder risico is het dus voor Apple.

Reageer op artikel:
‘Apple slaat nieuwe weg in met namen nieuwe iPhones’
Sluiten