‘Apple slaat nieuwe weg in met namen nieuwe iPhones’

Door: Jan de Raab - 28 reacties
iPhone X

De kans dat de volgende iPhone, een naam als “iPhone XI” of “iPhone XX” gaat dragen,  is minimaal. De manier waarop Apple de iPhone-generaties gaat benoemen gaat op de schop. Dat beweert Robert Cihra, de analist van Guggenheim.

Apple volgde altijd een redelijk vast patroon met het benoemen van de diverse iPhone-generaties. Als eerste was er uiteraard de iPhone, vervolgens de iPhone 3G,  en vervolgens de 4, 5, 6, 7 en 8. Bij sommige uitvoeringen werd er een S achter geplakt, eventueel aangevuld met de term ‘Plus’.

Kortom, je kon van te voren raden hoe de volgende generatie iPhone zou gaan heten. Met de komst van de iPhone X werd die serie doorbroken. Geen iPhone 9 en ook geen iPhone 10. Dat verschillende analisten op basis hiervan dus menen te weten dat er iets heel anders gaat gebeuren is logisch. Wellicht wordt de nummering vanaf volgend jaar wel volledig losgelaten, aldus de analist van Guggenheim.

De volgende iPhone heet wellicht gewoon “iPhone”

De verandering in de nummering werd duidelijk toen er geen iPhone 7S verscheen. Dit werd gewoon de iPhone 8.  De introductie van de iPhone X, kan leiden tot “potentieel eenvoudiger branding” voor de populaire smartphones, schrijft Cihra in een beleggersnota aan AppleInsider. Een verandering in de manier waarop Apple de opeenvolgende productreleases benoemt, is geen nieuw idee.

Als we kijken naar de wijze waarop Apple omging met het benoemen van de opeenvolgende iPad-generaties, wordt het mogelijk duidelijk welke kant het op kan gaan met het benoemen van de volgende iPhone-generaties. In de eerste instantie was er de iPad, vervolgens de iPad 2 om daarna terug te gaan naar de basic term iPad. Vervolgens was er de iPad Air en nu dus weer de iPad.

Verwarring & identificatie

De gedachte om de naam eenvoudig te houden, gewoon iPhone dus, kan tot verwarring leiden bij consumenten. De naam iPhone mag dan snel geassocieerd worden met alles wat positief is, het is juist de benaming wat zorgt voor identificatie bij het grote publiek. Geheel zonder risico is het dus voor Apple.

Apple looking to simplify iPhone branding for 2018 releases, analyst predicts

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Geheel zonder risico is het dus niet voor Apple.

 • Profielfoto
  Night

  28 artikelen per dag voor 3 verschillende sites in elkaar rammelen? Dan mag je een foutje maken hoor;-)

 • Profielfoto
  Willem

  Handig met accessoires;-)

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Alleen iPhone kan niet als je 8 verschillende modellen verkoopt. BIj de iPad vervangt het nieuwe model het oude geheel (de Pro lijn wordt nog onderverdeeld in 10,5 inch en 12,9 inch). Bij de iPhone is dat traditioneel niet zo, daar blijft het oude topmodel beschikbaar tegen gereduceerde prijs. Het managen van de voorraad van een veelverkocht topmodel naar nul op precies het goede moment (de introductie van de nieuwe iPhone) is iets wat je liefst wilt vermijden, nog afgezien van dat je dan bij een onverwacht probleem met dat nieuwe toestel direct helemaal droogstaat. Gevoelsmatig is het voor iPhone bezitters ook prettiger om ook na 1 of 2 jaar nog een ‘courant’ model te hebben, al is dat geen zwaarwegend punt.

  Ik kan me wel iets als SE, iPhone (Plus), iPhone Pro (Plus) voorstellen, maar er zijn dus nadelen aan verbonden.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Echt heel fijn voor klanten en winkeliers, zoals @Willem ook al aangeeft, en ook op de Marketingafdeling zullen ze wel in polonaise door de kantoortuin hossen. “Nu te koop! De iPhone!” (— “Uh… big deal”.) Een goede productnaam is een verkoopinstrument, en zo goed gaat het helemaal niet met de jongste iPhones.
  Ik merk de verwarring zelf al bij de Ipad, waar je het moest doen met dat vage “xde generatie”. Ik weet nooit welke of wat ik moet kopen. Uiteindelijk hebben we dus nog steeds een 2de generatie (mijn vrouw) en ik iets laters, maar dan tweedehands.
  Misschien heeft nog iemand in de niet-vliegende schotel zijn verstand bewaard en wordt dit onzinnige idee afgeschoten, en misschien is het ook wel een canard van die analist.
  Leuk overigens dat jullie nu ook in het weekend updates hebben.

 • Profielfoto
  Joid

  Een foutieve conclusie trekken op basis van een gecopy-pasted vermoeden?

  Misschien moet je er dan voor kiezen om elke dag wat minder artikelen over te schrijven.

  Maar ja, “Content is King” blijkbaar.

 • Profielfoto
  proXify

  aangezien je nu nog de iPad mini, iPad en iPad pro hebt, denk ik dat het als volgt zou uit zien.
  * iPhone SE (2018) -instapmodel-
  * iPhone (de gewone 4,7‑inch, dat lijkt op de x, maar met een gewoon LED)
  * iPhone plus (5,5‑inch versie)
  én * iPhone X (2018) en iPhone X plus

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Als ze er op uit waren het voor de klanten zo wazig mogelijk te maken dan zijn ze daar aardig in geslaagd. Petje af hoor.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  iPhone X “Panther”

 • Profielfoto
  Dashter

  Volledig akkoord met EGrafland. Hoe dan ook heb je als consument/verkoper/journalist/… een manier nodig om het specifieke product te onderscheiden van de rest.

  Verschillende fysieke producten onder de noemer ‘iPhone’ scharen is een verschrikkelijk idee, dat heeft de iPad-lijn wel bewezen. We moeten het daar doen met die obscure referenties als ‘generatie x’ of ‘met die A-chip’,…

  Je kan gewoon niet ontkennen dat we er geraken met een generieke term voor verschillende modellen.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ze kunnen naar kleding kijken…

  iPhone M (4″), iPhone L (4,7″), iPhone XL (5,5″) en de iPhone $$$;-)

 • Profielfoto
  SvS

  Blijf nou consequent… het ging al fout bij SE en X, toen ontstond er al versplintering aan type-namen. SE2 klinkt ook voor geen meter. 6+ of 6s+ dat was nog te volgen. Bij de iPad’s inderdaad ook. iPad Pro 9, 10 of 12, iPad 2018, iPad Air 2…

  Dus (na de X) iPhone 11S (ipv SE2), iPhone 11M, iPhone 11X, ik mag gaan voorspellen dat de X voortaan in 2 maten zal zijn en de iPhone 8-model met bezels komt te vervallen in volgende generatie. En elk jaar 1 optellen in modelnaam.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Henk Jan de Bruijn op 29 april 2018 12:15
  iPhone X “Panther”

  Ik stem voor ‘Tiger”;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Night op 28 april 2018 21:44
  28 artikelen per dag voor 3 verschillende sites in elkaar rammelen? Dan mag je een foutje maken hoor;-)

  Zeg ik dat het niet mag?
  b.t.w.: Mag het dan uiteraard ook NIET. . ;)

 • Profielfoto
  vuurvreter

  edbdgsk op 29 april 2018 12:03
  Als ze er op uit waren het voor de klanten zo wazig mogelijk te maken dan zijn ze daar aardig in geslaagd. Petje af hoor.

  Het is net de belasting dienst, moeilijker kunnen we het niet maken, leuker trouwens ook niet.

 • Profielfoto
  koen

  Gewoon net als Ikea: iPhone Billy, etc.

 • Profielfoto
  recoiller

  Wellicht wordt de nummering vanaf volgend wel volledig losgelaten

  Volgens mij minst er op zijn minst een woord.

  Verder mis ik de nieuwswaarde nogal, eigenlijk staat er nieus nieuws zoals ze zelf ook al zeggen:

  Een verandering in de manier waarop Apple de opeenvolgende productreleases benoemt, is geen nieuw idee.

 • Profielfoto
  Nikita

  Ze lopen wel het ernstige risico dat de namen ‘iPhone’ en ‘iPad’ synoniem worden voor de productsoort. Net als dat iedereen Spa Rood besteld en dan dus ook een ander bruisend water kan krijgen. Voor de iPad geldt dit al voor een groot deel (uit ervaring van een paar jaar geleden toen ik in een computerzaak werkte, kwamen er genoeg mensen langs met een iPad van Samsung zeg maar). Voor de iPhone geldt dit op dit moment nog niet zo erg, maar als je al je modellen simpelweg ‘iPhone’ gaat noemen, dan kan dat zo maar gebeuren.

 • Profielfoto
  kasuja

  Ik denk dat de naam niet uit maakt als het ontwerp en de functies onderscheidend genoeg zijn ten opzichte van het vorig jaar model.

 • Profielfoto
  macha

  jammer hoopte toch echt op de IPhone 35 over 25 jaar.

 • Profielfoto
  yellow

  iPhone SE – iPhone – iPhone Pro
  iMac SE – iMac – iMac Pro
  MacBook SE – MacBook – MacBook Pro
  iPad SE – iPad – iPad Pro

 • Profielfoto
  zulu

  Denk dat het te maken heeft met het feit dat na de iphone6 geen grote verbeteringen zijn en de concurrent ook dezelfde nummering volgde als Apple.

  Ik vond de benamingen van de MacOS versies erg irritant, daar miste ik al snel de simpele nummers. Dus hoop dat het wel te onderscheiden blijft welk artikel je koopt, bij de macbooks is het ook al niet te doen welke versies er zijn en van welk jaar.

  Ze kunnen toch na X opnieuw met 1 beginnen?

 • Profielfoto
  kasuja

  Wat Yellow zegt zou zo maar eens kunnen.

  Het smaken spectrum is dan wel duidelijk.
  Om aan te duiden welke je dan specifiek hebt kan door het jaar er bij te noemen als iemand er om vraagt.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Ze kunnen ook hondenrassen gaan gebruiken (i.p.v. grote katten).

  De iPhone wordt dan b.v. iPhone Pinscher

  De iPhone Plus dan een iPhone Dobermann

  En de SE een dan een iPhone Min Pin

  Kan niet wachten op de iPhone Chihuahua.:-)

 • Profielfoto
  Johnyw

  Ze beginnen bij Apple te beseffen dat het verhaal “Iphone” voorbij is. Ze zijn aan het zoeken om het kind een andere naam te geven blijkbaar, iets in de aard van ” Dreft: nieuwe formule” terwijl het compleet hetzelfde is.

  De realiteit is dat hun strategie, die erop gericht is om zo veel mogelijk winst te maken, zich tegen Apple aan het keren is.

  Ik heb een Huawei P9, moet in niks onderdoen voor welke Iphone dan ook, maar  kost een flink stuk minder !!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ze beginnen bij Apple te beseffen dat het verhaal “Iphone” voorbij is. Ze zijn aan het zoeken om het kind een andere naam te geven blijkbaar, iets in de aard van ” Dreft: nieuwe formule” terwijl het compleet hetzelfde is.

  Wie zegt dat?  Dit artikel is gebaseerd op de luchtfietserij van een analist.

  We zien het wel in september wat de aanduiding van de nieuwe iPhone zal worden. De iPhone is het belangrijkste product van Apple, men zal daar best goed over nadenken in Cupertino.

 • Profielfoto
  Koezel

  Ehhh, het gaat hier om de bewering van een analist. Misschien maar afwachten?

 • Profielfoto
  Joid

  Sommigen blijven uit de lucht gegrepen onderbouwingen zoeken voor het feit dat ze geen geld hebben voor een iPhone en dus nu maar met een matige kopie rondlopen, waar de Xi Jinping en zijn vriendjes vrolijk in mee snuffelen.

  Zijn eigenlijk net vegetariërs. Die hebben ook de behoefte om continu, en vooral op de meest irrelevante momenten, hun gedachtensprongen te delen.