Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 10 april 2018

Belofte waargemaakt: Apple draait nu volledig op groene stroom


Twee jaar geleden beloofde Apple werk te maken van groene energie. Dat is gelukt, want het bedrijf laat vandaag weten volledig op hernieuwbare energie te draaien. Dat geldt niet alleen voor kantoren, maar ook voor winkels, datacenters en gedeelde kantoren in 43 landen.

Apple gaat ook een stapje verder en spoort productiepartners aan om over te stappen op groene stroom. 14 leveranciers doen dat al, maar Apple heeft er nog eens 9 overgehaald. De bekendste zijn Pegatron, dat op grote schaal iPhones produceert in China en Quanta Computer, dat op diverse plaatsen in Azië Macs assembleert.

Groene projecten

Het bekendste groene project is ongetwijfeld Apple’s nieuwe hoofdkwartier Apple Park. Dit voor 100 procent op hernieuwbare energie uit diverse bronnen, waaronder zonnepanelen op het dak met een vermogen van 17 megawatt plus brandstofcellen op biogas die goed zijn voor nog eens 4 megawatt. Wanneer het rustig op kantoor is, wordt groene stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Zonnecellen op het dak van Apple Park – Klik/tap voor groter.

Natuurlijk heeft Apple niet overal de luxe van een nieuwbouwproject, maar er zijn genoeg creatieve oplossingen. In Singapore bijvoorbeeld, waar grond schaars is, heeft Apple op meer dan 800 daken zonnepanelen laten installeren. Dit soort projecten worden geleid door Lisa Jackson, de voorheen leiding gaf aan de Amerikaanse Environmental Protection Agency.

Weinig ruimte? In Singapore liet Apple een aantal daken voorzien van zonnepanelen – Klik/tap voor groter.

Europese datacenters

Alle datacenters van Apple draaien sinds 2014 op 100 procent hernieuwbare energie. Binnenkort worden de eerste twee Europese datacenters geopend en ook die krijgen alleen maar groene stroom. Dankzij de overstap op hernieuwbare energie heeft Apple sinds 2011 de uitstoot van broeikasgassen (CO2) van al zijn gebouwen wereldwijd met 58 procent teruggebracht.

Niet ieder gebouw hoeft overigens direct op zonnepanelen of een andere bron van groene stroom aangesloten te zijn. Apple levert op sommige plaatsen groene stroom terug aan het energienet om het gebruik van gebouwen te compenseren.

Reageer op artikel:
Belofte waargemaakt: Apple draait nu volledig op groene stroom
Sluiten