Belofte waargemaakt: Apple draait nu volledig op groene stroom

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Twee jaar geleden beloofde Apple werk te maken van groene energie. Dat is gelukt, want het bedrijf laat vandaag weten volledig op hernieuwbare energie te draaien. Dat geldt niet alleen voor kantoren, maar ook voor winkels, datacenters en gedeelde kantoren in 43 landen.

Apple gaat ook een stapje verder en spoort productiepartners aan om over te stappen op groene stroom. 14 leveranciers doen dat al, maar Apple heeft er nog eens 9 overgehaald. De bekendste zijn Pegatron, dat op grote schaal iPhones produceert in China en Quanta Computer, dat op diverse plaatsen in Azië Macs assembleert.

Groene projecten

Het bekendste groene project is ongetwijfeld Apple’s nieuwe hoofdkwartier Apple Park. Dit voor 100 procent op hernieuwbare energie uit diverse bronnen, waaronder zonnepanelen op het dak met een vermogen van 17 megawatt plus brandstofcellen op biogas die goed zijn voor nog eens 4 megawatt. Wanneer het rustig op kantoor is, wordt groene stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Zonnecellen Apple Park
Zonnecellen op het dak van Apple Park – Klik/tap voor groter.

Natuurlijk heeft Apple niet overal de luxe van een nieuwbouwproject, maar er zijn genoeg creatieve oplossingen. In Singapore bijvoorbeeld, waar grond schaars is, heeft Apple op meer dan 800 daken zonnepanelen laten installeren. Dit soort projecten worden geleid door Lisa Jackson, de voorheen leiding gaf aan de Amerikaanse Environmental Protection Agency.

Apple Energie Singapore
Weinig ruimte? In Singapore liet Apple een aantal daken voorzien van zonnepanelen – Klik/tap voor groter.

Europese datacenters

Alle datacenters van Apple draaien sinds 2014 op 100 procent hernieuwbare energie. Binnenkort worden de eerste twee Europese datacenters geopend en ook die krijgen alleen maar groene stroom. Dankzij de overstap op hernieuwbare energie heeft Apple sinds 2011 de uitstoot van broeikasgassen (CO2) van al zijn gebouwen wereldwijd met 58 procent teruggebracht.

Niet ieder gebouw hoeft overigens direct op zonnepanelen of een andere bron van groene stroom aangesloten te zijn. Apple levert op sommige plaatsen groene stroom terug aan het energienet om het gebruik van gebouwen te compenseren.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Wat ik niet snap is waarom de zonnecellen (vrijwel) horizontaal geplaatst lijken te zijn? Zo’n slechte oriëntatie zorgt toch voor serieus rendementsverlies?

  Op die nieuwe Apple Campus OK, we weten allemaal dat alles moet wijken voor het design daarvan. Maar op die wolkenkrabbers?

  Of zie ik iets over het hoofd?

 • Profielfoto
  xaddict

  @Dashter voorzover ik weet (en dat zegt redelijk weinig) is een zo goed als horizontaal geplaatste zonnecel op een plat dak beter dan één richting op om door de dag heen een zo hoog mogelijk rendement te halen ipv zoals bij een schuin dak binnen een bepaald aantal uur een zo hoog mogelijk rendement (en de rest van de dag is dan pech gehad)

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Dashter: Singapore ligt dichter bij de evenaar waar de zon rond het middaguur loodrecht op de daken staat ? Of vertel ik nu onzin ?

 • Profielfoto
  bartvdv

  Toch even opgezocht voor alle zekerheid: “[De zon draait recht boven de evenaar, hierdoor komen de stralen van de zon het grootste deel van het jaar loodrecht naar beneden op de evenaar]”. Daarom dat de zonnepanelen zo goed als plat neerliggen op de daken in deze gebieden.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Goed bezig

 • Profielfoto
  Vilscon

  Om door te gaan op hierboven.. Veel zonnepanelen hebben toch ook een ‘efficiency sensor’ met scharnier, waardoor het paneel altijd in de meest optimale hoek gedraaid wordt? Dan kan ‘ie ’s ochtends naar links wijzen, het middaguur plat en einde van de middag juist naar rechts?:)

 • Profielfoto
  sjoerdrei

  Er kunnen op deze manier ook meer panelen op een dak. Dan is het rendement per paneel lager maar het totaal opgewekte KWh op een dag is dan hoger. Dit kan doordat de prijs per paneel steeds lager komt te liggen dus het rendement per paneel niet optimaal hoeft te zijn

 • Profielfoto
  Dashter

  bartvdv op 10 april 2018 11:45
  Toch even opgezocht voor alle zekerheid: “[De zon draait recht boven de evenaar, hierdoor komen de stralen van de zon het grootste deel van het jaar loodrecht naar beneden op de evenaar]”. Daarom dat de zonnepanelen zo goed als plat neerliggen op de daken in deze gebieden.

  Dus ik zag iets over het hoofd, duidelijk:P Thanks!

 • Profielfoto
  Q-collective

  In het artikel wordt wel gesproken over de leveranciers, maar niet over andere partners. Dat vertekend het beeld wat. Het zijn namelijk niet alleen maar fabrikanten die samenwerken met Apple, maar ook bedrijven die de service doen voor Apple. Wat te denken bijvoorbeeld van de call centers die AppleCare voorhanden nemen (die zijn dus uitbesteed)? Dat is grotendeels “onzichtbaar”, maar maken wel degelijk uit van Apple’s infrastructuur.