Het aantal beschikbare iOS-apps is gelukkig gedaald

Door: Robert - 1 reactie

Uit nieuwe cijfers van AppFigures¬†blijkt dat het aantal beschikbare iOS-apps het afgelopen jaar voor het eerst gedaald is. De daling bedroeg zo’n 5 procent en het aantal beschikbare apps in de App Store daalde van 2,2 naar 2,1 miljoen apps.

Wie denkt dat deze daling reden is tot zorg is te pessimistisch. Sterker nog, de daling is grotendeels te wijten aan de kwaliteitsslag die Apple maakt. Daarmee kiest de iPhone-maker voor kwaliteit boven kwantiteit en dat komt de iOS-gebruiker alleen maar ten goede.

Kwaliteitsslag in iOS-apps

De kwaliteitsslag om iOS-apps te verbeteren heeft Apple ingezet door haar review-instructies strenger toe te passen. Ook de eis dat apps 64-bits moeten zijn, heeft ertoe geleid dat veel verouderde apps zijn verdwenen. Hierdoor blijven moderne, goed werkende apps over die voldoen aan de eisen van Apple.

Totaal aantal apps in de App Store
Totaal aantal apps in de App Store – Klik/tap voor groter.

Apple’s strengere eisen zorgen er ook voor dat minder apps van twijfelachtige kwaliteit in de App Store terecht komen. Zo verschenen in 2017 liefst 29% minder nieuwe apps in de App Store. Dat het aantal nieuwe apps daalt is voor het eerst sinds iOS-apps beschikbaar zijn.

Minder apps van Android naar iOS

Deze kwaliteitsslag is ook te zien als je vergelijkt hoeveel Android-apps naar iOS worden geport. Zo werden er in 2017 haast 17.000 iOS-apps naar Android gebracht, terwijl er omgekeerd minder dan 7.000 Android-apps ook op iOS werden gelanceerd. Bovendien is maar 8,5% van de apps beschikbaar op beide platformen.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste apps nog steeds in de Verenigde Staten worden ontwikkeld. Opvallend is dat China, de nummer twee, de helft minder apps produceert. Heel wat meer voorspelbaar is dat de meeste apps spelletjes zijn. Daarbij zijn Cordova en Unity de frameworks die ontwikkelaars het vaakst gebruiken.

Aantal nieuwe apps in app store
Aantal nieuwe apps in de App Store – Klik/tap voor groter.

In het volledige rapport van Appfigures staat nog veel meer interessanten informatie over de staat van apps.

Reacties

1 reactie