Raymon Mens
Raymon Mens App Store 13 april 2018

De 5 beste podcast-apps voor Apple Watch

De Apple Watch is ideaal tijdens het sporten, zeker in combinatie met Bluetooth-oordopjes. Je kunt zonder je iPhone op zak muziek of podcasts luisteren. Een goede podcast-app voor de Apple Watch vinden is echter een uitdaging, want er zijn veel beperkingen in watchOS.

Hier zijn de vijf beste Podcast-apps voor de Apple Watch. Ze hebben allemaal hun eigen plus- en minpunten.

1) Outcast: de meeste complete podcast-app

Outcast (€ 1,09) is de meeste complete podcast-app voor Apple Watch. De app heeft een iPhone-component, maar werkt eigenlijk helemaal standalone. Je kunt je direct vanaf je Apple Watch op podcasts abonneren of je abonnementen uit andere apps zoals Pocket Casts of Overcast exporteren in OPML-formaat. Zoeken is een beetje omslachtig, want dat kan alleen door de naam van een podcast te dicteren of door de directory te browsen.

Outcast toont al je podcasts op de Apple Watch in een lijst. Om er een af te spelen tik je er gewoon op en vervolgens op de download-knop naast de aflevering. De podcast zal dan gedownload worden, maar dat gaat traag. De podcast moet via je iPhone gedownload worden en naar de Apple Watch worden verstuurd. De Apple Watch met 4G kan dit over het mobiele netwerk, maar dat hebben we in Nederland en België (nog) niet. De app is redelijk stabiel, maar niet erg snel.

Klik/tap voor groter.

2) MiniCast: de meest simpele app

MiniCast (€ 4,99) is juist weer erg simpel. Het is niet meer dan een speler op de Apple Watch die zich in het deel-menu van iOS nestelt. Je kunt je favoriete podcasts-app blijven gebruiken en via het deel-menu van iOS podcasts naar de Apple Watch sturen. MiniCast zorgt voor de overdracht, maar ook bij deze app gaat het traag. Je dient bovendien te zorgen dat de app actief blijft en je scherm niet uitgeschakeld wordt, want dan worden alle apps op de Apple Watch afgesloten. Dit is een beperking in watchOS die alle podcasts-apps treft.

Op de Apple Watch zelf krijg je een simpele speler met de mogelijkheid om met een stevige druk (force touch) snel door een aflevering scrubben.

Klik/tap voor groter.

3) Podface: speciaal voor sporters

Podface (gratis) werkt zowel op iPhone als Apple Watch. Je kunt direct vanuit de app naar podcasts zoeken en die op je iPhone afspelen of naar de Apple Watch sturen. Achter iedere aflevering verschijnen twee iconen: een iPhone en Apple Watch. Bij een tik op de eerste zal de podcast op je iPhone spelen, de tweede stuurt de aflevering naar de Apple Watch. De app toont accuraat de voortgang tijdens het sturen van een podcast naar de Watch.

Klik/tap voor groter.

Op de Apple Watch ziet de app er prima uit. Je ziet een nette lijst met podcasts die je snel kunt afspelen. Met Force Touch is het mogelijk om de aflevering te verwijderen of een minuut door te spoelen. Vanuit de speler kun je steeds vijf seconden voor- of achteruitspoelen. Tijdens het afspelen van een podcast, wordt meteen een work-out gestart en bewaard in de gezondheid-applicatie. Ideaal voor sporters dus.

Klik/tap voor groter.

4) WatchPlayer: compleet maar zonder work-outs

WatchPlayer (gratis) is vergelijkbaar met Podface, maar heeft geen work-outs. Je kunt via de iPhone-app podcasts zoeken en naar de Watch sturen. De app wint geen schoonheidsprijs, maar heeft wel een aantal handige functies. Zo kun je podcasts naar 64kbits AAC converteren voordat ze naar de Watch gestuurd worden. Dat zorgt voor kleinere bestanden, terwijl de kwaliteit goed genoeg is voor spraak. Helaas zie je tijdens het overdragen van bestanden niet hoe ver dit al gevorderd is.

Klik/tap voor groter.

Je kunt ook naar podcasts op de Apple Watch zelf zoeken, maar dat werkt erg omslachtig. Wat wel handig is, zijn de aanpasbare knoppen voor terug en vooruit. Je kunt zelf bepalen of ze 5, 15 of 30 seconden vooruit- of terugspoelen. De app gebruikt geen 3D Touch, maar toont gewoon alle knoppen op één pagina.

Klik/tap voor groter.

5) Workouts++: Workout-app met podcast-functies

Fitness-app Workouts++ (gratis) is in eerste instantie vooral gemaakt voor work-outs, maar heeft ook een ingebouwde podcasts-functie. Je kunt je abonneren op podcasts en ze snel naar de Apple Watch sturen. De app toont tijdens het overdragen van de podcast de status, wat een pluspunt is. Wat ons opviel is dat veel Nederlandse podcasts niet gevonden kunnen worden in de app. Er is geen mogelijkheid om handmatig een RSS-feed in te voeren.

Klik/tap voor groter.

In Workouts++ kun je op de Apple Watch alleen naar een podcast luisteren als je een work-out start. De app is dus alleen nuttig voor sporters. De interface op de Watch zelf is erg overzichtelijk en je kunt de snelheid simpel aanpassen en snel scrubben.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
De 5 beste podcast-apps voor Apple Watch
Sluiten