Robert
Robert Nieuws 10 april 2018

Apple zonder updates; 5 producten die om vernieuwing schreeuwen

Men zegt weleens dat computers en gadgets al verouderd zijn als je er de winkel mee uitloopt. Een aantal Apple-producten zijn echter al zo oud dat ze al in verouderde staat in de winkel staan. En toch blijft Apple ze verkopen.

Natuurlijk kennen we Apple allemaal van de iPhone en die krijgt die ieder jaar een update. Het bedrijf uit Cupertino maakt echter ook veel randapparatuur en daar gaat het vaak fout. Deze producten zijn drie tot zes jaar niet vernieuwd en voor allemaal geldt: als je ze niet écht nodig hebt, kopen afgeraden.

1) Airport Extreme (laatste vernieuwing: 2013)

De Airport Extreme. De Airport Extreme is Apple’s versie van een wifirouter. De laatste vernieuwing was in 2013. De minder krachtige Airport Express, met aansluiting voor een speaker is zelfs sinds 2012 niet meer geüpdatet. Is er toekomst voor de AirPort? Apple verkoopt inmiddels het Linksys Velop Mash WiFi-systeem, maar zei in januari van dit jaar nog dat de AirPort in het assortiment blijft. Over updates werd niet gesproken, maar een nieuwe versie wordt wel noodzakelijk. Er komt namelijk een nieuwe Wi-Fi-standaard aan.

Nostalgie: oude MacBook Air, oude AirPort Extreme, oude OMT-site.

2) Mac Mini (laatste vernieuwing: 2014)

Volgende week is het precies 3,5 jaar geleden sinds de laatste update van deze kleine desktop. Met een Intel-processor van de vierde generatie (terwijl generatie 8 al is uitgebracht), is de vraag hoe populair de Mac Mini nog is. Toch houdt Apple, zonder updates aan te kondigen, vol dat de kleinste Mac nog steeds een belangrijk onderdeel van zijn assortiment is.

Klik/tap voor groter.

3) iPod touch (laatste vernieuwing: 2015)

Na jaarlijkse updates werd het drie jaar geleden stil rond de iPod touch. Tot op heden blijft ook dit product van Apple zonder updates. De muziekspeler met touchscreen heeft een A8-chip uit 2014, terwijl de A12-chip eraan komt. Dit is de enige iPod-variant die nog verkocht wordt en bijna alles kan wat een iPhone ook kan. Daarom worden updates nog wel verwacht, maar niet op hoog tempo.

Klik/tap voor groter.

4) MacBook Air

Deze notebook heeft al drie jaar geen updates gehad, maar is nog steeds een van Apple’s bestsellers. Dat komt vooral door de prijs, want de Intel-chip van de vijfde generatie is niets om enthousiast van te worden. In 2017 kreeg de MacBook Air overigens een soort-van-update, toen werd de chip vervangen door een iets sneller model, maar nog steeds van de vijfde generaite. Er gaan geruchten over een nieuwe, goedkopere MacBook die later dit jaar uit moet komen. Of dat een MacBook Air wordt of variant op de 12-inch Retina MacBook is nog niet bekend.

Klik/tap voor groter.

5) iPad mini

Deze kleine tablet is na de introductie op het ‘Hey Siri’ event in 2015 nooit meer aangeraakt. Zelfs nu de 9.7-inch tablet ondersteuning voor de Apple Pencil heeft, blijft de iPad mini achter. De 7,9-inch tablet gebruikt dezelfde A8-chip als de iPod touch en HomePod, dus de productie van die chip stopt voorlopig niet. Dit geeft Apple nog alle tijd om de iPad mini te vernieuwen of er voorlopig niet aan te denken.

Klik/tap voor groter.

Mac Pro, vreemde eend

Sinds kort kan er één van het lijstje af, want Apple kondigde voor 2019 een herziene versie van de Mac Pro aan. Dit na vier jaar zonder updates. Hoe de nieuwe Mac Pro eruit gaat zien is nog niet bekend, maar in 2019 gaat het gebeuren. Tot die tijd is er de iMac Pro.

Reageer op artikel:
Apple zonder updates; 5 producten die om vernieuwing schreeuwen
Sluiten