Apple zonder updates; 5 producten die om vernieuwing schreeuwen

Door: Robert - 15 reacties
Tim Cook schreeuw

Men zegt weleens dat computers en gadgets al verouderd zijn als je er de winkel mee uitloopt. Een aantal Apple-producten zijn echter al zo oud dat ze al in verouderde staat in de winkel staan. En toch blijft Apple ze verkopen.

Natuurlijk kennen we Apple allemaal van de iPhone en die krijgt die ieder jaar een update. Het bedrijf uit Cupertino maakt echter ook veel randapparatuur en daar gaat het vaak fout. Deze producten zijn drie tot zes jaar niet vernieuwd en voor allemaal geldt: als je ze niet écht nodig hebt, kopen afgeraden.

1) Airport Extreme (laatste vernieuwing: 2013)

De Airport Extreme. De Airport Extreme is Apple’s versie van een wifirouter. De laatste vernieuwing was in 2013. De minder krachtige Airport Express, met aansluiting voor een speaker is zelfs sinds 2012 niet meer geüpdatet. Is er toekomst voor de AirPort? Apple verkoopt inmiddels het Linksys Velop Mash WiFi-systeem, maar zei in januari van dit jaar nog dat de AirPort in het assortiment blijft. Over updates werd niet gesproken, maar een nieuwe versie wordt wel noodzakelijk. Er komt namelijk een nieuwe Wi-Fi-standaard aan.

Nostalgie: oude MacBook Air, oude AirPort Extreme, oude OMT-site.

2) Mac Mini (laatste vernieuwing: 2014)

Volgende week is het precies 3,5 jaar geleden sinds de laatste update van deze kleine desktop. Met een Intel-processor van de vierde generatie (terwijl generatie 8 al is uitgebracht), is de vraag hoe populair de Mac Mini nog is. Toch houdt Apple, zonder updates aan te kondigen, vol dat de kleinste Mac nog steeds een belangrijk onderdeel van zijn assortiment is.

Mac mini
Klik/tap voor groter.

3) iPod touch (laatste vernieuwing: 2015)

Na jaarlijkse updates werd het drie jaar geleden stil rond de iPod touch. Tot op heden blijft ook dit product van Apple zonder updates. De muziekspeler met touchscreen heeft een A8-chip uit 2014, terwijl de A12-chip eraan komt. Dit is de enige iPod-variant die nog verkocht wordt en bijna alles kan wat een iPhone ook kan. Daarom worden updates nog wel verwacht, maar niet op hoog tempo.

iPod Touch
Klik/tap voor groter.

4) MacBook Air

Deze notebook heeft al drie jaar geen updates gehad, maar is nog steeds een van Apple’s bestsellers. Dat komt vooral door de prijs, want de Intel-chip van de vijfde generatie is niets om enthousiast van te worden. In 2017 kreeg de MacBook Air overigens een soort-van-update, toen werd de chip vervangen door een iets sneller model, maar nog steeds van de vijfde generaite. Er gaan geruchten over een nieuwe, goedkopere MacBook die later dit jaar uit moet komen. Of dat een MacBook Air wordt of variant op de 12-inch Retina MacBook is nog niet bekend.

MacBook Air
Klik/tap voor groter.

5) iPad mini

Deze kleine tablet is na de introductie op het ‘Hey Siri’ event in 2015 nooit meer aangeraakt. Zelfs nu de 9.7-inch tablet ondersteuning voor de Apple Pencil heeft, blijft de iPad mini achter. De 7,9-inch tablet gebruikt dezelfde A8-chip als de iPod touch en HomePod, dus de productie van die chip stopt voorlopig niet. Dit geeft Apple nog alle tijd om de iPad mini te vernieuwen of er voorlopig niet aan te denken.

iPad mini
Klik/tap voor groter.

Mac Pro, vreemde eend

Sinds kort kan er één van het lijstje af, want Apple kondigde voor 2019 een herziene versie van de Mac Pro aan. Dit na vier jaar zonder updates. Hoe de nieuwe Mac Pro eruit gaat zien is nog niet bekend, maar in 2019 gaat het gebeuren. Tot die tijd is er de iMac Pro.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  1b) Airport Time Capsule

  Ik gebruik b.t.w. nog steeds de 2010(?) versie tot volle tevredenheid.

 • Profielfoto
  SvS

  MB Air uit 2015 bevalt erg goed, geeft mij niet gevoel van: “whoeps, wat een oud model”. Neemt niet weg dat de beide Mini’s best een grote update mag krijgen.

 • Profielfoto
  imathijs

  KarelWillem op 10 april 2018 14:11
  1b) Airport Time Capsule

  Ik gebruik b.t.w. nog steeds de 2010(?) versie tot volle tevredenheid.

  Hoe zat dat nou ook alweer? Dit product was discontinued, maar toch weer niet?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik weet het niet. Maar hij staat gewoon op de website van Apple. En het is exact hetzelfde model als de Airport Extreme 2013, die dus ook verouderd is.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  De kracht van producten die jaren lang dienst doen en zeker niet achterlopen op veel van de moderne concurrentie (lees : zeer veel waar voor je geld) word nu uitgelegd als zwakte?

  Stuk voor stuk zijn de apparaten die genoemd worden perfect voor de gemiddelde gebruiker, ik zie het zelf als prettig dat producten een lifespan hebben die langer is dan een gemiddelde tijd tussen twee tech bijeenkomsten.

  Die macmini hebben mijn ouders in gebruik, weliswaar met een ssd drive er in maar dat machientje is vliegensvlug, ook de airport werkt prima want het grootste deel van gebruikers gebruikt de wifi ac standaard nog niet eens, laat staan dat ze dan ineens over gaan naar nog iets nieuwers en de macbook air is ook een vliegensvlugge consumenten laptop voor een gunstige prijs.

   

  vind het toch kort door de bocht om te zeggen dat ze per definitie aan vervanging toe zijn, de laatste tijd begint er een beetje klad in de hardware snelheid verdubbeling te zitten dus ik vind het zelf nog steeds mooie en prima producten.

 • Profielfoto
  ElCapitan

  Wow, dit artikel is een regelrechte kopie van dit MacRumours artikel wat 4 dagen geleden uitkwam…

  Lekker origineel!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  demandiebakt op 10 april 2018 16:11
  De kracht van producten die jaren lang dienst doen en zeker niet achterlopen op veel van de moderne concurrentie (lees : zeer veel waar voor je geld) word nu uitgelegd als zwakte?

  Stuk voor stuk zijn de apparaten die genoemd worden perfect voor de gemiddelde gebruiker, ik zie het zelf als prettig dat producten een lifespan hebben die langer is dan een gemiddelde tijd tussen twee tech bijeenkomsten.

  Die macmini hebben mijn ouders in gebruik, weliswaar met een ssd drive er in maar dat machientje is vliegensvlug, ook de airport werkt prima want het grootste deel van gebruikers gebruikt de wifi ac standaard nog niet eens, laat staan dat ze dan ineens over gaan naar nog iets nieuwers en de macbook air is ook een vliegensvlugge consumenten laptop voor een gunstige prijs.

   

  vind het toch kort door de bocht om te zeggen dat ze per definitie aan vervanging toe zijn, de laatste tijd begint er een beetje klad in de hardware snelheid verdubbeling te zitten dus ik vind het zelf nog steeds mooie en prima producten.

  Klopt, maar Apple verkoopt die oude apparaten voor de hoofdprijs. Daarnaast gaan de nieuwe technologieen zo snel. Krijg je wel Airplay 2 op je Airport Express? Door die producten niet geregeld een kleine update te geven of de aandacht te geven, durf ik er nu geen geld aan uit te geven.

   

 • Profielfoto
  Spinozo

  @iamrenzo Ja, in iOS 11.4 beta wordt de AirPort Express herkend als AirPlay 2 speaker in Homekit voor een multiroom audiosetup.

 • Profielfoto
  App69

  Alles waar mini achterstaat is afgelopen bij .

  Er dient nu Pro achter te staan. Voor diegenen die dit nog niet door hadden slaap verder.

 • Profielfoto
  T-sec

  imathijs op 10 april 2018 14:41

  KarelWillem op 10 april 2018 14:11
  1b) Airport Time Capsule

  Ik gebruik b.t.w. nog steeds de 2010(?) versie tot volle tevredenheid.

  Hoe zat dat nou ook alweer? Dit product was discontinued, maar toch weer niet?

  Heb in 2017 nog een ATC gekocht, gewoon voorradig en enkele maanden geleden was er zelfs een onverwachte firmware update voor.

  De (Wifi) techniek in de ATC is nog steeds de techniek van nu en hoeft daarom niet zo zeer een verandering.

  Neemt niet weg dat ik een nieuwe ATC of AE zou schuwen.

 • Profielfoto
  MevalonicAcid

  KarelWillem op 10 april 2018 14:11
  1b) Airport Time Capsule

  Ik gebruik b.t.w. nog steeds de 2010(?) versie tot volle tevredenheid.

  Mijn 2010 Time Capsule heeft vorige maand de geest gegeven… zeer tevreden geweest van dit toestel!

  MVa

 • Profielfoto
  polansky

  Voor wat betreft de Airport – No problem vooral niet updaten!!!
  Niets dan ellende mee gehad.

  De iPad Touch lijkt mij geen markt meer voor.

  iPad Mini en Macbook Air – Natuurlijk moet dat niet te lang meer gaan duren. Ze mogen best weer eens een beetje gemoderniseerd worden.

  Ik verwacht echter alleen dat een nieuwe MB Air het eerste apparaat gaat worden dat volledig zal draaien op Apple’s eigen ARM processor.

   

 • Profielfoto
  polansky

  Uiteraard bedoel ik de eerste laptop met ‘apparaat’;)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ben gekke henkie niet met dat wachten op een 17” MacBook Pro dus uiteindelijk een 15” gekocht. Als 17” nog eens komt, met een normaal toetsenbord (sorry voor dat stokpaardje) zet ik die 15” meteen bij het grofvuil. Als er een 15” met normaal toetsenbord komt, ook trouwens. Ook zoiets voor macmini: die is vervangen door een iMac. Bizar dat Apple dit zo laat gebeuren.

  Offtopic: goede foto van Tim bij dit artikel!

 • Profielfoto
  Sarcas

  Wacht met smart op een nieuwe mini. Heb een nieuwe tv en m’n oude mini uit 2012 haalt geen 4k en de smart tv apps zijn te mager. Qua snelheid doet hij het prima, als Plex server bijvoorbeeld, maar ik kan hem niet meer als speler gebruiken.