YouTube-app moet greenscreens overbodig maken

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Om jezelf in een andere ruimte te projecteren was vroeger een dure studio met veel licht en een greenscreen nodig, maar binnenkort is een goede smartphonecamera genoeg. YouTube werkt aan een functie die greenscreens overbodig moet maken.

Door diepte-informatie uit de camera van een smartphone te gebruiken, moeten gebruikers zichzelf in iedere omgeving kunnen plaatsen. De technologie werkt (natuurlijk) met machine learning en is vooralsnog beperkt beschikbaar.

Getest in YouTube Stories

Het virtuele geenscreen wordt momenteel door een klein aantal creators getest in YouTube Reels, de tegenhanger van Snapchat Stories. Daarmee kunnen gebruikers korte filmpjes maken die vanzelf verdwijnen. De kwaliteit speelt daar een minder grote rol en het is dus de uitgelezen plaats voor een dergelijk experiment.

YouTube realtime groenscreen
De techniek in actie – Klik/tap voor groter.

De techniek is nog verre van perfect. Omdat nog maar weinig smartphone¬≠camera’s diepte-informatie opslaan, moet YouTube een algoritme gebruiken dat een analyse op alle frames uitvoert en de achtergrond wegknipt. Dat lijdt soms nog tot vreemde randjes rondom personen, maar het algoritme moet beter worden naarmate meer video wordt verwerkt. De functie is op moment van schrijven voor een beperkt aantal gebruikers beschikbaar, maar moet nog dit jaar naar de YouTube-app komen. In een blogpost wordt de werking van het algoritme toegelicht.

YouTube Groenscreen algortime
De werking van het achterliggende algoritme – Klik/tap voor groter.

Apple doet iets vergelijkbaars in Clips-app

Bezitters van een iPhone X kunnen al aan de slag met een virtueel greenscreen, maar dan in de Clips-app van Apple. Sinds november heeft de video-app van Apple ondersteuning voor zogenaamde selfie scenes waarmee je real-time in een andere omgeving kunt stappen. Van een drukke stad tot de millennium falcon. Dit werkt alleen met de iPhone X omdat diepte-informatie van het Face ID-systeem gebruikt wordt.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Leuk leuk leuk

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij heb ik een klik met het meisje hierboven. Als ik terug -knipoog naar haar, kan ze haar lach bijna niet inhouden. Da’s positief.

  Ik denk dat ik ga vragen of ze een keertje met mij wilt midgetgolfen. Dan tik haar in minder dan 26 slagen van het parcours af zodat we binnen 40 minuten weer thuis zijn. #GoedeEersteIndruk

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat grapje kennen we toch al jaren in Apples eigen Photo Booth?

 • Profielfoto
  csteelooper

  KarelWillem op 5 maart 2018 14:23
  Dat grapje kennen we toch al jaren in Apples eigen Photo Booth?

  Mijn gedacht!

 • Profielfoto
  cmug

  Alle voorbeelden hebben de modellen stijl haar ; Tja da’s niet realistische. Met mijn piekhaar zal strakke randlijnen stuk lastiger worden.

 • Profielfoto
  xaddict

  @cmug. Dat lost Google nog wel op als ze met de Google Stijltang komen

 • Profielfoto
  Yogarine

  KarelWillem op 5 maart 2018 14:23
  Dat grapje kennen we toch al jaren in Apples eigen Photo Booth?

  csteelooper op 5 maart 2018 16:13
   
  Mijn gedacht!

  I’m Photo Booth wordt een simpele difference key gebruikt, wat een heel andere methode is die veel minder goed werkt.

  Je moet eerst buiten beeld staan zodat Photo Booth de achtergrond kan bekijken en vervolgens filtert hij dat er uit als je weer voor de camera staat. De camera moet volledig stil staan want bij het geringste beweging van de achtergrond werkt het al niet goed meer. Daarnaast zorgen schaduwen en verandering van lichtomstandigheden vaak er ook voor dat de key niet meer klopt en je je omgeving blijft zien.

  Totaal niet te vergelijken dus.

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wat goed! Dan kan Halbe toch bij Poetin in zijn Datcha worden geprojecteerd! Al dat AR is wel leuk maar ik merk als consument nog maar weinig meerwaarde. Wel zie ik als een berg op tegen het nepnieuws dat allerlei huiskamerkoekenbakkers zullen maken als volleerde scriptkiddies.