Raymon Mens
Raymon Mens App Store 5 maart 2018

YouTube-app moet greenscreens overbodig maken

Om jezelf in een andere ruimte te projecteren was vroeger een dure studio met veel licht en een greenscreen nodig, maar binnenkort is een goede smartphonecamera genoeg. YouTube werkt aan een functie die greenscreens overbodig moet maken.

Door diepte-informatie uit de camera van een smartphone te gebruiken, moeten gebruikers zichzelf in iedere omgeving kunnen plaatsen. De technologie werkt (natuurlijk) met machine learning en is vooralsnog beperkt beschikbaar.

Getest in YouTube Stories

Het virtuele geenscreen wordt momenteel door een klein aantal creators getest in YouTube Reels, de tegenhanger van Snapchat Stories. Daarmee kunnen gebruikers korte filmpjes maken die vanzelf verdwijnen. De kwaliteit speelt daar een minder grote rol en het is dus de uitgelezen plaats voor een dergelijk experiment.

De techniek in actie – Klik/tap voor groter.

De techniek is nog verre van perfect. Omdat nog maar weinig smartphone­camera’s diepte-informatie opslaan, moet YouTube een algoritme gebruiken dat een analyse op alle frames uitvoert en de achtergrond wegknipt. Dat lijdt soms nog tot vreemde randjes rondom personen, maar het algoritme moet beter worden naarmate meer video wordt verwerkt. De functie is op moment van schrijven voor een beperkt aantal gebruikers beschikbaar, maar moet nog dit jaar naar de YouTube-app komen. In een blogpost wordt de werking van het algoritme toegelicht.

De werking van het achterliggende algoritme – Klik/tap voor groter.

Apple doet iets vergelijkbaars in Clips-app

Bezitters van een iPhone X kunnen al aan de slag met een virtueel greenscreen, maar dan in de Clips-app van Apple. Sinds november heeft de video-app van Apple ondersteuning voor zogenaamde selfie scenes waarmee je real-time in een andere omgeving kunt stappen. Van een drukke stad tot de millennium falcon. Dit werkt alleen met de iPhone X omdat diepte-informatie van het Face ID-systeem gebruikt wordt.

Reageer op artikel:
YouTube-app moet greenscreens overbodig maken
Sluiten