YouTube-app voorzien van donkere modus

Door: Raymon Mens - 8 reacties
YouTube Night 16x9

Kijk je graag iets op YouTube voor het slapen gaan? Dan hebben we goed nieuws. De iOS-app van de videodienst is voorzien van een donkere modus. Dat is in de avond een stuk prettiger voor de ogen.

De donkere modus is te vinden onder het account-icoon rechtsboven. Kies daar voor Instellingen en zet vervolgens Donker Thema aan. Je moet helaas steeds handmatig schakelen, want een automatische switch op basis van tijd of omgevingslicht is niet ingebouwd.

Gefaseerde uitrol

Als de nieuwe schakelaar niet wordt getoond, kan het helpen om de app volledig af te sluiten. Zie je ‘m dan nog steeds niet? Dan is het een kwestie van geduld hebben. De functie wordt centraal uitgerold en is vroeg of laat automatisch voor alle gebruikers van de iOS-app beschikbaar.

De website van YouTube had al een tijdje een donkere modus. In dit artikel lees je hoe je die inschakelt.

Donkere modus bespaart accu op iPhone X

Een donkere modus is niet alleen prettig voor je ogen, maar ook voor de accu van je telefoon. Als je tenminste een toestel met OLED-schermt hebt, zoals de iPhone X. Omdat volledig zwarte pixels op OLED-schermen niet ingeschakeld hoeven te worden, heeft een overwegend donkere app een positief effect op de accuduur. Zelfs een volledig zwarte achtergrond voor je home- en vergrendelscherm is bij dagelijks gebruik al positief merkbaar.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Het verneukeratieve van alle koekel apps is dat het altijd heen en weer gaat met hun vormgeving. De ene dag is de banier bovenaan kotsrood, de andere dag is die fel wit. Ook als je een video afgekeken hebt. Moet je dan de ene dag naar de zijkanten swipen, de andere dag moet het weer omlaag. De ene dag is dit er, de andere dag zit die verscholen achter vijftig gore hamburgermenu’s. Ik snap hier echt geen zak van terwijl ik alles up-to-date hebt.

 • Profielfoto
  sanderman

  Je moet helaas steeds handmatig schakelen,

  Dat is al niet waar.

  Een donkere modus is niet alleen prettig voor je ogen, maar ook voor de accu van je telefoon. Als je tenminste een toestel met OLED-schermt hebt, zoals de iPhone X.

  Beetje jammer dat de ‘dark mode’ gewoon volledig grijs is en niet zwart. Dit is wellicht prettig om naar te kijken in bed (boeie, je kijkt tijdens de filmpjes toch naar een lichtgevend scherm dus is het nog steeds even slecht voor je ogen en slaap), maar hier heeft het ook nog eens geen toegevoegde waarde voor je accu dus. Elke pixel staat aan namelijk.

 • Profielfoto
  Danner001

  sanderman op 14 maart 2018 08:50

  Je moet helaas steeds handmatig schakelen,

  Dat is al niet waar.

   

  Ik zie anders geen optie om automatisch te laten schakelen?

 • Profielfoto
  sanderman

  Ah, ik zie dat ik het verkeerd gelezen heb, excuus! Ik dacht dat de schrijver bedoelde dat je bij opnieuw opstarten van de Youtube app elke keer de dark mode moest inschakelen. Maar er werd gedoeld op automatisch schakelen op basis van omgevingslicht of tijdstip (wat ik persoonlijk overigens niet eens zou willen).

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ha. Ik was al druk aan het testen met de lichtsensor bedekken en de tijd verzetten, maar het bleek niet automatisch te gaan. Zal in het artikel nog wat ophelderen dat het niet automatisch aan de hand van het omgevingslicht of tijdstip is.

 • Profielfoto
  ¿`„

  IcyDragon68 op 13 maart 2018 23:23
  Het verneukeratieve van alle koekel apps is dat het altijd heen en weer gaat met hun vormgeving. De ene dag is de banier bovenaan kotsrood, de andere dag is die fel wit. Ook als je een video afgekeken hebt. Moet je dan de ene dag naar de zijkanten swipen, de andere dag moet het weer omlaag. De ene dag is dit er, de andere dag zit die verscholen achter vijftig gore hamburgermenu’s. Ik snap hier echt geen zak van terwijl ik alles up-to-date hebt.

  Verneukeratief,  kots rood, Gore hamburgermenu’s…….

  Jij hebt een zwaar leven. Sterkte!

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Wat fijn dit! Heb de site al sinds het mogelijk is op donker staan, maar nu ook de iPhone en iPad.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Ik had liever gezien dat er in ge app een volume regelaar zit ipv dit via de taskbar of de toetsen te doen. Dat zwart is wel leuk, maar ik kijk videos meestal full screen. Dus dan maakt de kleur van de app weinig uit