Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 22 maart 2018

YouTube: meer advertenties bij muziekvideo’s

Slecht nieuws voor iedereen die graag muziek luistert via YouTube. De videosite van Google gaat het aantal advertenties dat tussen muziekvideo’s zit flink opvoeren. Dat moet het minder aantrekkelijk maken om de site op de achtergrond aan te laten staan als vervanger voor een muziekdienst.

Lyor Cohen, manager muziek bij de videosite, zegt dat meer advertenties het eindeloos spelen van muziek moeten ontmoedigen. De videodienst komt binnenkort met een nieuw abonnement dat gericht is op het luisteren van muziek.

Nieuw abonnement voor muziekliefhebbers

Het is niet duidelijk wanneer het nieuwe abonnement voor muziek beschikbaar zal zijn. Voor Nederlandse en Belgische gebruikers is er voorlopig ook geen enkele manier om met advertenties af te rekenen. In de VS kan dat door een abonnement op YouTube RED te nemen. Dat maakt het ook mogelijk om muziek op de achtergrond door te laten spelen in de YouTube-app. Die dienst is echter niet in Nederland beschikbaar.

Hoe het nieuwe abonnement voor muziekliefhebbers verschilt van RED is niet duidelijk. Bij het RED-abonnement wordt een app geleverd die ‘YouTube Music’ heet. Mogelijk wordt YouTube Music een losse dienst die goedkoper is dan RED (€ 9,99 per maand).

Gebruikers frustreren en verleiden

Op de achtergrond speelt ook mee dat platenmaatschappijen niet altijd even blij zijn met YouTube. De site heeft weliswaar overeenkomsten voor het gebruik van muziek, maar betaalt zeer lage vergoedingen. Dat komt omdat muziek niet het primaire Spotify en Apple Music dragen als pure muziekstreamingdiensten veel meer royalties af.

Met het nieuwe beleid wil Google naar eigen zeggen gebruikers “frustreren en verleiden om een betaald abonnement te nemen.” Het idee komt van Lyor Cohen, die na een lange carrière in de muziekindustrie sinds 2016 verantwoordelijk is voor muziek op de YouTube.

Lyor Cohen – Foto via: Wikimedia – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
YouTube: meer advertenties bij muziekvideo’s
Sluiten