YouTube: meer advertenties bij muziekvideo’s

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Slecht nieuws voor iedereen die graag muziek luistert via YouTube. De videosite van Google gaat het aantal advertenties dat tussen muziekvideo’s zit flink opvoeren. Dat moet het minder aantrekkelijk maken om de site op de achtergrond aan te laten staan als vervanger voor een muziekdienst.

Lyor Cohen, manager muziek bij de videosite, zegt dat meer advertenties het eindeloos spelen van muziek moeten ontmoedigen. De videodienst komt binnenkort met een nieuw abonnement dat gericht is op het luisteren van muziek.

Nieuw abonnement voor muziekliefhebbers

Het is niet duidelijk wanneer het nieuwe abonnement voor muziek beschikbaar zal zijn. Voor Nederlandse en Belgische gebruikers is er voorlopig ook geen enkele manier om met advertenties af te rekenen. In de VS kan dat door een abonnement op YouTube RED te nemen. Dat maakt het ook mogelijk om muziek op de achtergrond door te laten spelen in de YouTube-app. Die dienst is echter niet in Nederland beschikbaar.

YouTube Music

Hoe het nieuwe abonnement voor muziekliefhebbers verschilt van RED is niet duidelijk. Bij het RED-abonnement wordt een app geleverd die ‘YouTube Music’ heet. Mogelijk wordt YouTube Music een losse dienst die goedkoper is dan RED (€ 9,99 per maand).

Gebruikers frustreren en verleiden

Op de achtergrond speelt ook mee dat platenmaatschappijen niet altijd even blij zijn met YouTube. De site heeft weliswaar overeenkomsten voor het gebruik van muziek, maar betaalt zeer lage vergoedingen. Dat komt omdat muziek niet het primaire Spotify en Apple Music dragen als pure muziekstreamingdiensten veel meer royalties af.

Met het nieuwe beleid wil Google naar eigen zeggen gebruikers “frustreren en verleiden om een betaald abonnement te nemen.” Het idee komt van Lyor Cohen, die na een lange carrière in de muziekindustrie sinds 2016 verantwoordelijk is voor muziek op de YouTube.

Lyor Cohen
Lyor Cohen – Foto via: Wikimedia – Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Gebruikers opzettelijk “frustreren”, dan ben je gewoon een klootzak klaar.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat komt omdat muziek niet het primaire … … Spotify en Apple Music dragen als pure muziekstreamingdiensten veel meer royalties af.

  Er mist een stukje zin denk ik?

 • Profielfoto
  SvS

  Maikelw op 22 maart 2018 11:30
  Gebruikers opzettelijk “frustreren”, dan ben je gewoon een klootzak klaar.

  Sorry hoor, maar ik vind het eerlijk gezegd meer dan terecht. Naast dat artiesten hiermee ook hun brood verdienen, zou het onfair zijn voor mensen die abonnement hebben bij Spotify of Apple Music, als jongelui gewoon via YT alles gratis zit te kijken. Dus wil je gratis kijken, dan hoort daar als tegenprestatie reclame kijken bij.

 • Profielfoto
  csteelooper

  SvS op 22 maart 2018 13:36

  Maikelw op 22 maart 2018 11:30
  Gebruikers opzettelijk “frustreren”, dan ben je gewoon een klootzak klaar.

  Sorry hoor, maar ik vind het eerlijk gezegd meer dan terecht. Naast dat artiesten hiermee ook hun brood verdienen, zou het onfair zijn voor mensen die abonnement hebben bij Spotify of Apple Music, als jongelui gewoon via YT alles gratis zit te kijken. Dus wil je gratis kijken, dan hoort daar als tegenprestatie reclame kijken bij.

  @SvS Het kan dan wel zijn dat je het eens bent met het feit dat er (meer) advertenties komen bij muziekvideo’s; dat is je goed recht, en in mij heb je een medestander. Maar de formulering dat Cohen “Gebruikers wil frustreren en verleiden” is op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Daarin moet ik dan weer zeggen dat @Maikelw een punt heeft… Frustreren is niet iets wat je opzettelijk behoort te doen; net als saboteren…

 • Profielfoto
  sedikit

  En beetje vreemd? Youtube is van Google. Google Chrome is ook van Google. En Google Chrome heeft een extensie om advertenties op YouTube te blokkeren! Adblock voor YouTube:

  https://chrome.google.com/webstore/detail/adblock-for-youtube/cmedhionkhpnakcndndgjdbohmhepckk?hl=nl

 • Profielfoto
  SvS

  @Csteelooper daar heb je gelijk in.
  Manier waarop het neergezet wordt is niet zo heel fatsoenlijk, nee.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik wil best reclame kijken op zijn tijd hoor, dat vindt ik geen probleem. Voor niets gaat alleen de zon op. Maar frustratie creëren om een andere dienst te verkopen, dat is gewoon pesten en iemand die pest vind ik een […].