Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 maart 2018

Windows 10 krijgt ondersteuning voor HEIF-foto’s iPhone

Goed nieuws voor iPhone-gebruikers met een Windows-computer. De volgende versie van Windows 10 krijgt ondersteuning voor HEIF. Dat is het nieuwe formaat voor foto’s dat Apple sinds iOS 11 gebruikt. Je kunt het zien als de opvolger van JPG.

Volgens Windows-blogger Paul Thurrott zit ondersteuning voor afbeeldingen in HEIF-formaat in de Spring Creators Update van Windows 10. Die moet zoals de naam al zegt in de lente uitkomen en is nu als betaversie beschikbaar.

Steeds meer animo voor JPG-opvolger HEIF

Sinds iOS 11 gebruikt Apple het HEIF-formaat (High Efficiency Image File Format) om foto’s op te slaan. Dit nieuwe formaat past een veel efficiëntere compressie toe dan JPG. De kwaliteit blijft goed, maar bestanden worden kleiner. Dat is geen overbodige luxe met camera’s die foto’s een steeds hogere resolutie vastleggen en HDR-plaatjes schieten.

Apple was met iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra een van de eerste technologiebedrijven die HEIF omarmde als nieuwe standaard. Android P ondersteunt de opvolger van JPG inmiddels ook en Microsoft is binnenkort ook aan boord.

Klik/tap voor groter.

iPhone en Windows 10

Microsoft is de laatste tijd bezig om Windows een stuk iPhone-vriendelijker te maken. Zo is er sinds kort een tool die snel foto’s van iPhone naar PC kan overzetten. Straks kan dat dus ook zonder kwaliteitsverlies in HEIF-formaat. Ondersteuning voor video in het HEIC-formaat (h.265) staat bij Microsoft nog niet op de planning. Apple gebruikt dat sinds iOS 11 voor video die met iPhone en iPad gefilmd is. Het bespaart veel ruimte, vooral bij 4K-video.

Reageer op artikel:
Windows 10 krijgt ondersteuning voor HEIF-foto’s iPhone
Sluiten