Weekend poll: #deletefacebook of #keepfacebook

Door: Raymon Mens - 64 reacties

Afgelopen week kwam Facebook zwaar onder vuur te liggen. Door een API van het platform was het mogelijk om data van miljoenen gebruikers buit te maken. Die werd gebruikt om politici te helpen bij hun verkiezingscampagne.

De PR-machine van het sociale netwerk draait op volle toeren, maar steeds meer mensen zijn er klaar mee en zijn de #deletefacebook campagne gestart. Ben jij van plan te stoppen met Facebook, of doet het schandaal je niets? Stem in onze weekend poll!

Reacties

64 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  #deletefacebook

 • Profielfoto
  madcat

  #NeverHadFacebook

 • Profielfoto
  Hydræ

  Veel media en bedrijven zijn afhankelijk van het platform (geworden). Hoeveel mensen hun account hebben opgezegd is nog niet duidelijk. Als veel mensen daadwerkelijk vertrekken dan wordt het marketingplatform en psychologische experimentensite niet meer aantrekkelijk voor adverteerders en bedrijven.

  Maar heeft het zin? Wanneer deze gebruikers diensten als WhatsApp en Instagram afnemen komt het geld gewoon via een ander kanaal binnen.

  Het doet me denken aan de grote storing met WhatsApp. Gebruikers stapten massaal over naar Telegram maar kwamen korte tijd later weer netjes terug naar hun meester. Ander voorbeeld is de grote ontevredenheid bij YouTube. Vindt er een overstap plaats? Niet echt.

  Facebook is een bedrijf van 500 miljard dollar. Het heeft enorm veel macht en gaat niet zomaar op de fles door een paar tweets. Zuck zegt sorry we doen een plas en alles blijft zoals het was.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hydræ op 24 maart 2018 13:24
  Zuck zegt sorry we doen een plas en alles blijft zoals het was.

  Uiteraard is dat precies wat het is. Een bruikbaar alternatief is er niet, en elk ander groot bedrijf heeft al eens gelekt. What’s new?

  Ik heb wel afscheid genomen van een aantal groepen waar ik beheerder was, maar dat had een andere oorzaak.

  Verder gaan we gewoon enthousiast verder met dit platform.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  B.t.w., ben ik wel verbaasd over bijna een kwart van de stemmers die dit roepen.

  Gebruik ik Facebook bewust minder

  Je denkt dat je gegevens dan minder snel op straat komen te liggen of zo? Wees dan flink, en nok er helemaal mee.

 • Profielfoto
  Jesper

  Even off topic, dat poll systeem dat jullie gebruiken is echt waardeloos. Het werkt echt nooit bij mij.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Jesper op 24 maart 2018 13:48
  Even off topic, dat poll systeem dat jullie gebruiken is echt waardeloos. Het werkt echt nooit bij mij.

  Check je Firefox instellingen! Dat komt door de auto. HTML-fixer in Firefox, die sloopt de poll. Moeten de Firefox des oplossen in komende updates.

   

   

   

 • Profielfoto
  sciletto

  Om de één of andere manipulatieve redenen blijven mensen Facebook, WhatsApp en Instagram gebruiken maar ja, niet gek dat Facebook die verkocht heeft want het zijn bijna de 3 meest gebruikte apps van de doorsnee mens.

  Waar is de tijd gebleven dat we om de 4 jaar ofzo wisselde van websites? Facebook en Whatsapp blijven maar aanhouden en waarom? Gewoontedieren?

 • Profielfoto
  sciletto

  gekocht moet het zijn

 • Profielfoto
  sunapple

  Facebook had ik een jaar geleden al gedeactiveerd en nu geheel verwijderd. Toen ik even terug was om het te verwijderen zag ik dat ik niks gemist had. Nu met het recente schandaal genoeg reden om het weg te gooien.

   

  Bij het deactiveren heb ik ook alle apps en diensten van derden ontmanteld. Je komt veel troep tegen waar je je gegevens hebt achtergelaten! Lekker gevoel dat het weg is. Hopelijk binnenkort ook van hun servers…

 • Profielfoto
  Vilscon

  Waar is de optie ‘wist hier niks van’. Eventueel direct ook de optie ‘wist hier niks van en het maakt mij ook niks uit’.

 • Profielfoto
  steveb

  # welk internet bedrijf kan bewijzen dat zijn gegevens veilig zijn?
  dat zij de gegevens niet misbruiken
  en dat geen enkel bedrijf hun gegevens misbruikt

 • Profielfoto
  KarelWillem

  sciletto op 24 maart 2018 15:03
  Om de één of andere manipulatieve redenen blijven mensen Facebook, WhatsApp en Instagram gebruiken…

  Het zijn tools. En bijvoorbeeld voor verenigingen veel effectiever dan een nieuwbrief rondsturen o.i.d. ‘We’ (ik spreek nu even over mijn ervaringen) kunnen zo live leden bijeenroepen, ouders informeren over vertrek- en aankomsttijden, tijdens wedstrijden de thuisblijvers op de hoogte houden, etc.

  Heeft niets te maken met manipulatie, maar met het gebruiken van de tools die voorhanden zijn.

 • Profielfoto
  monty python

  Account verwijderd omdat ik nu pas ontdek dat deactivatie niet voldoende is. Valt me ook op dat 3/10 hier geen account had. Dat gaan er meer worden, en dat ondergraaft het enige nut, het beheer van groepen. Ik antwoordde nu altijd dat ik geen Facebook wenste te gebruiken en daar was altijd veel begrip voor. Meer nog, meestal volgden er een aantal die hetzelfde gingen doen. En dit zoveelste schandaal gaat dit nog versterken. Eens de sneeuwbal rolt en je een significante minderheid hebt die dit soort zaken continu afblokt kan het snel gaan. Want nu moet elke beheerder van een groep altijd rekening gaan houden met een aantal niet Facebookers.
  Het verslavende heb ik nooit aangevoeld trouwens. Het zevergehalte werd zo groot dat het snel erg saai werd. Ik miste het geen seconde, je kan perfect zonder.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Even een weekje paniek, wat mensen die hun account verwijdern (en 75% is na een week terug) en dan is iedereen het weer vergeten. Ik blijf, en iedereen die dat niet wil doen moet helemaal stoppen met internet.

 • Profielfoto
  aartstrik

  Waarom moeilijk doen. Je hoeft niets te delen en kunt ook alleen bij interessante groepen meelezen.

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  Is dat laatste niet wat kort door de bocht Pete? Er is nog wel een verschil tussen het internet gebruiken en op sites als die van fb geheel vrijwillig je hele hebben en houden vrijwillig overhandigen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Het is zo dom dat mensen hierom Facebook verwijderen.
  Alsof er andere bedrijven als Snapchat of Twitter het beter zou doen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  En mensen, het gaat om een ander bedrijf die de gegevens misbruikte. En het was in 2015. Er zijn al dingen veranderd die het voorkomen dat gegevens ongewenst worden

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik had Facebook al in december verwijdert

 • Profielfoto
  Shmoo

  Pete.Z op 24 maart 2018 19:48
  Even een weekje paniek, wat mensen die hun account verwijdern (en 75% is na een week terug) en dan is iedereen het weer vergeten. Ik blijf.

  +1

  Er is niets gevaarlijker dan mensen die niet zelfstandig kunnen nadenken en een hashtag of doelgroep nodig hebben om tot actie over te gaan. Waarschijnlijk zal Facebook die gasten, die nu opdoeken, koppelen en profilen op de achtergrond voor het geval dat ze terugkomen en zich weer aanmelden. Op dat moment krijgen ze waarschijnlijk vooral reclames over brandnetelzalf en droge plekken in de vaginale schimmelzone te zien.

  Of Skechers schoenen. Als je van je familie afwilt moet je ze een paar van die schoenen kopen. Worden ze vast en zeker aangereden.

   

 • Profielfoto
  SvS

  Sketchers schoenen. Wat is daar mis mee? (Normale toonzetting) ik heb het zelf niet, maar draag zelf liever (suede) leren schoenen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  monty python op 24 maart 2018 19:42
  …dat ondergraaft het enige nut, het beheer van groepen…. Eens de sneeuwbal rolt en je een significante minderheid hebt die dit soort zaken continu afblokt kan het snel gaan. Want nu moet elke beheerder van een groep altijd rekening gaan houden met een aantal niet Facebookers….

  Nou nee. Dat is niet hoe het in de praktijk werkt. We hebben zat mensen die Facebook niet gebruiken, wiens account volledig geblokkeerd staat, maar die wel een bericht van onze groepen krijgen. En degeen die er helemaal niet aan wil, wordt door kennis of vriend op de hoogte gehouden.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ik blijf het gewon zoals voorheen gebruiken.

  Vetrouwelijke dingen plaats ik toch nooit op Facebook, het beetje dat ik op FB plaats mag van mijn part heel de wereld weten.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Mijn account was een paar jaar gedeactiveerd. Nu ook definitief verwijderd. En nog steeds mis ik niks.

  Als we eens beginnen om in het dagelijkse leven meer in echt liken. Meer persoonlijke interactie. Zoals in de reclame van HollandsNieuwe. Die vind ik echt goed.

 • Profielfoto
  Ziegler

  iDeMi op 25 maart 2018 06:39
  Mijn account was een paar jaar gedeactiveerd. Nu ook definitief verwijderd. En nog steeds mis ik niks.

  Heb ik een aantal jaren ook gedaan. Toen was er nog geen onderscheid tussen deactiveren en verwijderen als ik me dat goed herinner. Wel gaf FB je inderdaad nog twee weken (ouzo) bedenktijd, voordat ze hem werkelijk gingen verwijderen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iDeMi op 25 maart 2018 06:39
  …Als we eens beginnen om in het dagelijkse leven meer in echt liken. Meer persoonlijke interactie….

  Het een sluit het andere gelukkig niet uit. Integendeel zelfs. Naast het feit dat ik veel Facebook-vrienden ook in het dagelijks leven zie en spreek, zijn er ook een flink aantal bij gekomen die ik zonder Facebook niet zo snel (meer) had gesproken. Ontmoetingen online die zijn opgevolgd door ontmoetingen in real life. Een vriendin die ik 25 jaar geleden voor het laatst had gezien bijvoorbeeld, en die ik nu meerdere keren per jaar weer in het ‘echie’ zie.

  En een neef en nicht die ik al jaren niet echt meer had gesproken, maar waar ik nu door gesprekken via Facebook zeer regelmatig mee afspreek. Een Duitser die ik ooit in 1983 heb ontmoet, en nu met dank aan Facebook minstens drie keer per jaar weer zie. Enzovoorts. Sociaal gezien ben ik er persoonlijk zeker op vooruit gegaan door Facebook.

  Wat niet wegneemt dat er bij zijn die Facebook gebruiken als het kleurboek van een kleuter.

 • Profielfoto
  monty python

  Tuurlijk heeft het sociaal voordelen gehad (met de nadruk op had), in het begin was het leuk oude vrienden terug te horen. Maar dat eindigt natuurlijk snel. Nu is het voor 80% onbeschrijfelijk oppervlakkige zever gepost door 5% van je vrienden en 20% (en groeiend) advertentiegerichte spam. En ik weet nog altijd niet waarom ‘gerichte’ reclame minder irritant zou zijn dan andere. Wel integendeel, ik denk altijd, hoe weten die dat nu weer ? Of alsof ik zonder Facebook of Google die ene advertentie of promotie zou missen… de ganse dag 25/24 uur word ik bestookt.
  Nee, het is zijn nut voorbij en als een bedrijf denkt dat het er voor altijd zal zijn en ongenaakbaar is, is het begin van het einde ingezet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  monty python op 25 maart 2018 09:07
  …in het begin was het leuk oude vrienden terug te horen. Maar dat eindigt natuurlijk snel…

  Ik zou niet weten waarom dat snel zou moeten eindigen. Dat is helemaal aan jezelf. En je bent gelukkig niet verplicht al dat gezever van ‘vrienden’ te volgen. Ik heb er een hele zwik uit staan, omdat ik wéét dat die niet zo heel veel hoogstaands te brengen hebben op Facebook. Blijven de vrienden, pagina’s en groepen over die ik wel graag volg. De rest zie je dus gewoon niet. Ofwel: hoe die tijdlijn er uitziet bepaal je grotendeels zelf.

   

 • Profielfoto
  Jopie Huizinga

  Had m er al eerder afgegooid, als app. Net als Twitter en LinkedIn overigens. Whatsapp is next 😁, en dan zijn we weer waar we waren toen de iPhone werd gelanceerd in 2007…

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke
 • Profielfoto
  Ome Kor

  Net zoals KW ben ik op Facebook (en Instagram) vanwege mijn familie en enkele groepen. Er zitten een aantal familieleden in het buitenland en op deze manier heb ik toch regelmatig contact met ze. Voor de rest staat mijn account dicht. Op mijn telefoon heb ik alleen WhatsApp, omdat ze op het werk deze app gebruiken om mededelingen te doen en voor familieleden en vrienden.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Exact. De drempel tot ‘contact houden’ is gewoon bijzonder laag. Je gaat niet elke keer een uitgebreide brief aan je familie sturen, of een telefoongesprek met Australië houden.

  Functies zoals o.a. hieronder zijn ideaal. En bepalen in zeer sterke mate wat jij te zien krijgt op Facebook.

 • Profielfoto
  monty python

  KarelWillem op 25 maart 2018 10:24

  monty python op 25 maart 2018 09:07
  …in het begin was het leuk oude vrienden terug te horen. Maar dat eindigt natuurlijk snel…

  Ik zou niet weten waarom dat snel zou moeten eindigen. Dat is helemaal aan jezelf. En je bent gelukkig niet verplicht al dat gezever van ‘vrienden’ te volgen. Ik heb er een hele zwik uit staan, omdat ik wéét dat die niet zo heel veel hoogstaands te brengen hebben op Facebook. Blijven de vrienden, pagina’s en groepen over die ik wel graag volg. De rest zie je dus gewoon niet. Ofwel: hoe die tijdlijn er uitziet bepaal je grotendeels zelf.

   

  Vond het toch veel minder ‘controleerbaar’ dan twitter. Voor commerciële doeleinden wordt je bereik ook beperkt door Facebook (om betalingen te eisen natuurlijk). Mijn vrouw heeft een winkel, dat wordt momenteel nog sociaal ‘verplicht’ op Facebook te zitten. Ik vind dat je er te weinig vat op hebt, geen  overzicht meer en vertrouw het dan ook niet meer, zeker niet meer na al die schandalen. Ik begrijp dat het zijn nut kan hebben voor bepaalde zaken maar ook daar zijn stilaan alternatieven genoeg.

  En waarom het eindigt, dat verhaal van oude vrienden ? Onmogelijk nog ‘oude’ vrienden in huidige tijden uit het oog te verliezen. Dus die geraken vanzelf op …:-)

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Vooral WhatsApp (ook van Facebook.inc) heeft -denk ik- de functie en status wat telefoneren de decennia vanaf WWII tot voor kort had. Een onmisbare dienst om elkaar te spreken en informeren.

   

  Wat ik dan niet begrijp is dat de overheid bij zo’n belangrijke ‘nuts’ dienst niet veel meer controleert en reguleert, zoals men dat ook met de telecom deed en doet, bv door de OPTA. Niks mis mee: eisen stellen aan service, privacy, kosten (ook al is het z.g. gratis), transparantie, etc.

   

  Het wordt tijd dat de overheid gaat acteren in deze nieuwe omgeving, en het niet overlaat aan bedrijven, of zelfs enkele personen (Zuck!).

 • Profielfoto
  Ziegler

  KarelWillem op 25 maart 2018 11:41
  Exact. De drempel tot ‘contact houden’ is gewoon bijzonder laag. Je gaat niet elke keer een uitgebreide brief aan je familie sturen, of een telefoongesprek met Australië houden.

  Functies zoals o.a. hieronder zijn ideaal. En bepalen in zeer sterke mate wat jij te zien krijgt op Facebook.

  Ik denk niet dat je ons het nut van fb hoeft uit te leggen. Dat begrijpt iedereen wel denk ik.

  Wat goeiedag zegt: het ontbreekt aan controle. De macht van dit type netwerken werd / wordt onderschat.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wel van de week verwijderd, maar niet door dit specifieke data-schandaal, had meer te maken met het niet gebruiken van.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ziegler op 25 maart 2018 12:26
  Wat goeiedag zegt: het ontbreekt aan controle. De macht van dit type netwerken werd / wordt onderschat.

  Niet alleen macht, het ontbreek daar ook aan fatsoen en respect voor hun gebruikers. In het verleden heeft FB bijv. geëxperimenteerd met hun gebruikers:

  https://tweakers.net/nieuws/96978/facebook-onderzocht-humeur-gebruikers-door-experiment-met-nieuwsfeed.html

  Ook in hun honger naar data hebben ze ook regels van de Appstore aan hun laars gelapt om hun app actief te houden.

  https://www.macstories.net/linked/the-background-data-and-battery-usage-of-facebooks-ios-app/

  FB houdt zich ook bezig met het ontwikkelen van een AI, ik vrees het ergste voor de toekomst;-)

 • Profielfoto
  Ziegler

  Tsja franke mac, ik denk dat je van dit soort bedrijven geen fatsoen hoeft te verwachten. Dat vind ik wat naïef. Ze verdienen geld met jouw data. Hoe meer data jij deelt, hoe beter voor hun portemonnee. Iedereen heeft de beurswaarde van fb toch kunnen volgen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom is dit altijd meteen fout?

   

  Ik bedoel als een bedrijf op een manier zou kunnen uitvinden dat jij honger begint te krijgen en het toont dan een reclame van een hamburger of een salade dicht bij jou in de buurt – wat is daar zo ongelofelijk fout aan?

  We lopen altijd te zeiken als we Samsung reclames op OMT zien of zorgverzekeraars en al dat soort dingen die niet passen bij het onderwerp OMT maar als bedrijven serieus passend reclame matchen dan voelen wij ons ineens in ons eer aangetast.  Het wat zeg. Facebook zou weten dat je honger of niet zo goed in je vel zit. Ik bedoel als jen iet goed in je vel zit, ga dan niet online maar ga in het park vogels proberen te vangen.

   

   

 • Profielfoto
  monty python

  De vraag is ook of die advertentie ook maar enig nut heeft. Wie honger heeft zal wel weten waar terecht te kunnen zeker ? Advertenties voor alsmaar meer consumptie vind ik wel degelijk schadelijk. We kopen met zijn allen al veel teveel dan goed is voor ons of voor het milieu, laat staan al die groeiende leveringen van alsmaar goedkopere rommel die niet langer meegaat dan dat je er heen kan kijken. Zonder enige advertentie zou ik veel minder en bewuster kopen, en alleen wat je echt nodig hebt. En ik probeer dan nog advertenties te mijden.

  Dus nee, dit bedrijf is voor mij compleet en volledig overbodig. En schadelijk. Ik heb mij ooit een account gemaakt voor mijn vrienden, niet voor nog meer reclame. Gericht of niet. Facebook liegt ook (gebruik WhatsApp data) en bedriegt (dit schandaal en wat we nog allemaal niet eens weten). Ik vind daar héél veel mis mee.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  monty python op 25 maart 2018 17:10
  De vraag is ook of die advertentie ook maar enig nut heeft.  … … Ik heb mij ooit een account gemaakt voor mijn vrienden, niet voor nog meer reclame…

  Ik heb de hele dag nog geen reclame gezien op Facebook. En het was hier een drukke dag mag ik wel zeggen. Misschien ben ik zo blind dat ik ze niet meer zie, dus ik heb net mijn tijdlijn nog eens even vele tientallen berichten naar beneden gesleept. Maar die veelvoud aan advertenties kan ik niet zo een-twee-drie ontdekken. (Lees: ik heb er vandaan dus inderdaad niet één gezien).

   

  Als ik hier de straat in fiets heb ik in 3 minuten al meer reclame gezien als in een hele week Facebook.

 • Profielfoto
  monty python

  Ja dat is het net natuurlijk, je ziet ze niet OP Facebook maar je krijgt ze overal elders te zien door Facebook. Dat is nog erger.

  Nu, iedereen doet wat hij wil, en totaal vermijden kan je het niet. Maar google en Facebook mijd ik toch waar het kan. En wonderwel lukt dat helemaal perfect zonder die “onmisbare” bedrijven.

   

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik weet niet precies hoe het werkt, maar is het niet zo dat fb data verkoopt aan andere partijen zodat ze beter reclame kunnen maken ook via andere kanalen dan enkel fb?

   

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  GoeieDag op 25 maart 2018 12:13
  Wat ik dan niet begrijp is dat de overheid bij zo’n belangrijke ‘nuts’ dienst niet veel meer controleert en reguleert

  Wat mij vooral opvalt is dat tegenwoordig al dit soort dingen ontwikkeld worden door bedrijven die op die manier een publiek aan zich binden, terwijl tot grofweg de eeuwwisseling dezelfde soort zaken geregeld werden met een protocol dat iedereen die dat wilde, kon implementeren in een programma.

  Volgens mij waren we vroeger beter af.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  monty python op 25 maart 2018 18:53
  Ja dat is het net natuurlijk, je ziet ze niet OP Facebook maar je krijgt ze overal elders te zien door Facebook. Dat is nog erger….

  Is dat zo? Kenden we dat systeem al niet via Google?;)
  What’s new. En hoe handig is zo’n Adblocker dan hè?

  Kortom; raak niet zo snel in de stress over je digitale wereld. Kun je dat niet verwerken, dan blijf je er gewoon weg. Zo simpel is het.

 • Profielfoto
  monty python

  Stress, stress. Ik wil gewoon gebruik maken van de digitale wereld zonder dat mijn privé gegevens overal verspreid worden. Waarom moet ik er helemaal moeten wegblijven ? De overheid moet er gewoon voor zorgen dat er toch een minimum aan regels gerespecteerd worden, dan kan dat gewoon. En nu zal dat geleidelijk aan gebeuren.

 • Profielfoto
  lekzicht

  Wel grappig hoevaak je je stem uit kan brengen , wat een poll even betrouwbaar maakt als Facebook, niet dus.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  sunapple op 24 maart 2018 15:23
  Lekker gevoel dat het weg is. Hopelijk binnenkort ook van hun servers…

  Ik denk niet dat dat ooit zal gaan gebeuren! Jouw gegevens blijven, de koppelingen met jouw (Facebook) vrienden ook!

 • Profielfoto
  WillemZ

  KarelWillem op 24 maart 2018 18:59

  sciletto op 24 maart 2018 15:03
  Om de één of andere manipulatieve redenen blijven mensen Facebook, WhatsApp en Instagram gebruiken…

  Het zijn tools. En bijvoorbeeld voor verenigingen veel effectiever dan een nieuwbrief rondsturen o.i.d. ‘We’ (ik spreek nu even over mijn ervaringen) kunnen zo live leden bijeenroepen, ouders informeren over vertrek- en aankomsttijden, tijdens wedstrijden de thuisblijvers op de hoogte houden, etc.

  Heeft niets te maken met manipulatie, maar met het gebruiken van de tools die voorhanden zijn.

  En je hebt bereik. Want iedereen zit er op.

  Met dit alles ben je afhankelijk geworden van Facebook. Gooi het weg en je mist iets dat je bij een ander niet vindt.
  Dat is een erg stevige basis onder Facebook. Het waait wel eens, maar de boom valt niet om.

 • Profielfoto
  SvS

  Bij sportverenigingen kun je per team whatsapp-groepje instellen, gerund door coaches/trainers. Heb je gelukkig helemaal geen FB voor nodig.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Had Facebook al toen iedereen in NL nog op Hyves zat. Was toen ook alleen maar Engelstalig. Helaas stom van me geweest om iedereen maar zo te accepteren als vriend, waardoor Facebook voor mij verworden was tot Hyves 2.0 of de Libelle/Margriet. Bijvoorbeeld met die stomme goed bedoelde life spreuken, die achterlijke filmpjes of (politieke) meningen die absoluut niet stroken met die van mij. Nu ruim 3 jaar gelden Facebook (en WhatsApp met die achterlijke groepsappjes) de deur uitgedaan, wat een verademing.  Heb alleen Twitter nog voor nieuws, de rest lees ik niet, want alleen maar klagen.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  UtregCity op 26 maart 2018 11:11
  Had Facebook al toen iedereen in NL nog op Hyves zat. Was toen ook alleen maar Engelstalig. Helaas stom van me geweest om iedereen maar zo te accepteren als vriend, waardoor Facebook voor mij verworden was tot Hyves 2.0 of de Libelle/Margriet.

  Je kunt “ontvrienden” of je “vrienden” op stil zetten, dan krijg je hun meuk niet op je tijdlijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  SvS op 26 maart 2018 10:30
  Bij sportverenigingen kun je per team whatsapp-groepje instellen, gerund door coaches/trainers. Heb je gelukkig helemaal geen FB voor nodig.

  Dat haalt het niet bij de mogelijkheden van Facebook. Na een evenement kunnen we direct foto-albums en films plaatsen bijvoorbeeld. Daarnaast kun je koppelen aan fans, familie, vrienden, ‘klanten’. Iets wat je met losse WhatsApp groepen uiteraard niet gaat (of wilt) doen.

 • Profielfoto
  SvS

  Ja, prima voor jullie. Het is ‘fijn’ te weten dat al die foto’s in USA opgeslagen zijn ipv op lokale server. Gelukkig doen onze sportclubs dat niet.

 • Profielfoto
  monty python

  Wie dat nog als sportclub doet en foto’s van kinderen daarop zet, is wel echt onverantwoordelijk bezig. Laatste vergadering was het protest tegen een dergelijk initiatief, zonder foto’s zelfs, erg groot. De tegenkanting van meer en meer mensen mag je niet onderschatten. En de ouders die niet op Facebook zitten moet je dan toch weer apart verwittigen (8 op 18 bij ons). Het kan perfect per mail (groepje aanmaken en hop), dat staat ook op ieders telefoon. Facebook is gewoon niet nodig. WhatsApp weiger ik ook steevast. En we leven ook nog altijd.

  Het is ook gemakkelijker mijn voordeur altijd open te laten maar daarom doe ik dat nog niet. Niet dat men dat nooit binnen kan breken maar ik moet het nu ook weer niet té makkelijk maken.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik blijf, en iedereen die dat niet wil doen moet helemaal stoppen met internet.

  Ik moet helemaal niks. Wat een stompzinnige opmerking.

 • Profielfoto
  monty python

  Het is in ieder geval een interessante oefening om zonder google en Facebook toch gebruik te maken van veel mogelijkheden op het internet. Ik doe dat al lang en het is perfect mogelijk, ook professioneel. Spreiding tussen derde partijen (en dus risico’s) is de boodschap. Uiteindelijk is het een evenwicht zoeken tussen veiligheid en gebruiksgemak. Beide zijn niet absoluut, maar ik neig meer naar de kant van de veiligheid. En het is zeker niet slecht dat het doorgeslagen technologie optimisme hier deels een halt wordt toegeroepen. Op een moment schaadt het meer dan het baat. Facebook is ver voorbij dat punt, voor mij. Vraag me ook af waarom ze hier zo makkelijk juridisch onderuit lijken te komen in “class-action”-land. Vergeleken met het batterij probleem voor Apple vind ik dit oneindig veel erger.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Weet je,… ik krijg ook folders van pizzarestaurants en messenslijpers in mijn brievenbus. Ook al heb ik een Nee-Nee sticker.
  Laten we het allemaal niet te veel opkloppen.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Wat moeten we niet opkloppen? Ik houdt het voor mogelijk dat bijvoorbeeld de brexit zonder het lek van fb nooit een meerderheid had gekregen. Die mensen hebben natuurlijk helemaal zelf dat referendum ingevuld, maar het is toch niet onbelangrijk hoe je in aanloop naar zo’n referendum geïnformeerd wordt.

 • Profielfoto
  len.iphone

  Hoi,
  Ik heb een verzoek, kan OMT een keer uitgebreid aandacht besteden aan hoe we het best onze privacy kunnen beschermen met gebruik van Whatsapp, Facebook en Google? Hoe we instellingen kunnen aanpassen of controleren zonder dat we een account hoeven op te zeggen?

  Dankjewel

  Len

 • Profielfoto
  recoiller

  KarelWillem op 24 maart 2018 13:33
  B.t.w., ben ik wel verbaasd over bijna een kwart van de stemmers die dit roepen.

  Gebruik ik Facebook bewust minder

  Je denkt dat je gegevens dan minder snel op straat komen te liggen of zo? Wees dan flink, en nok er helemaal mee.

  In de pol stond niet “ik gebruik Facebook bewust weinig”. Ik heb het puur omdat het heel af en toe handig is maar ik kom hooguit 1x per maand op mijn Facebook pagina en post al helemaal niets. Overigens is het een 35+ platform geworden. Onder gebruikers onder de 30 is het op zijn minst niet bepaald populair.

 • Profielfoto
  Brombeer

  monty python op 24 maart 2018 19:42
  Account verwijderd omdat ik nu pas ontdek dat deactivatie niet voldoende is. Valt me ook op dat 3/10 hier geen account had. Dat gaan er meer worden, en dat ondergraaft het enige nut, het beheer van groepen. Ik antwoordde nu altijd dat ik geen Facebook wenste te gebruiken en daar was altijd veel begrip voor. Meer nog, meestal volgden er een aantal die hetzelfde gingen doen. En dit zoveelste schandaal gaat dit nog versterken. Eens de sneeuwbal rolt en je een significante minderheid hebt die dit soort zaken continu afblokt kan het snel gaan. Want nu moet elke beheerder van een groep altijd rekening gaan houden met een aantal niet Facebookers.
  Het verslavende heb ik nooit aangevoeld trouwens. Het zevergehalte werd zo groot dat het snel erg saai werd. Ik miste het geen seconde, je kan perfect zonder.

  Er zijn genoeg facebookmijdende moeders die door de digibete school van hun kroost gedwongen worden er een account te nemen.

 • Profielfoto
  SvS

  Er zijn genoeg facebookmijdende moeders die door de digibete school van hun kroost gedwongen worden er een account te nemen.

  Yep, ik ken er een paar. En dat is ècht balen! Scholen hebben vaak ook afgeschermde deel van hun website waar je alleen als ouder(s) kunt inloggen.