USB-C-dock van Griffin moet het van zijn stroomtoevoer hebben

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Docks die Thunderbolt 3 of USB-C ondersteunen zijn vaak duur en beperkt tot het leveren van 60 watt stroom. Dat is niet genoeg om een 15-inch MacBook Pro op te laden en kan alleen een 13-inch MacBook Pro van stroom voorzien.

Griffin wil die twee problemen oplossen met zijn nieuwe Universal USB-C Docking Station. Het kleine doosje levert genoeg stroom om een 15-inch MacBook Pro op te laden (85 watt). Daarnaast zijn er vier USB 3.0-poorten, een 4K HDMI, Gigabit Ethernet en audio via minijack. Een kaartlezer ontbreekt.

Geen Thunderbolt 3

Met een prijs van 200 euro is het Dock nog steeds niet erg goedkoop, maar wel goedkoper dan vergelijkbare oplossingen van Belkin. Die kost namelijk 299 euro en levert slechts 60 watt. Helaas werkt het Griffin-dock niet met Thunderbolt 3 en is daardoor niet nuttig voor gebruikers die allerhoogste snelheid vereisen voor bijvoorbeeld video-apparatuur.

Griffin USB-C dock
Klik/tap voor groter.

Het Griffin Universal USB-C Docking Station komt eind maart op de markt voor 199 euro. Vooralsnog is bestellen alleen via de website van de fabrikant mogelijk, maar het apparaatje zal ook snel bij retailers verschijnen.

Steeds meer keuze en concurrentie

Apple was een van de eerste fabrikanten die USB-C gebruikte, maar de laatste tijd gebruiken ook steeds meer andere laptopmakers de nieuwe poort. Met een steeds grotere keuze aan docks wordt de droom van één kabel om je MacBook compleet te maken langzaam realiteit. Het is vooralsnog wel een dure droom, want verloopjes en docks zijn niet goedkoop.

Hoewel de prijzen nog niet zakken, is er wel steeds meer keuze. Het nieuwste Thunderbolt 3-dock van HP is bijvoorbeeld de moeite van het bekijken waard.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik steek nu 1 usb C kabel in mijn MacBook en heb alles geconnect: muis en toetsen draadloos en mijn muziek gear via USB aan de monitor. NAS loopt via WiFi. Werkt allemaal perfect.

 • Profielfoto
  xaddict

  Zo’n Dock zou in mijn geval ook DisplayPort moeten hebben. Bovendien heb ik nu een dongle met dezelfde functionaliteit voor €50,-

 • Profielfoto
  xaddict

  Momenteel dus twee dingen aan mijn MacBook hangen: een USB-c naar DisplayPort kabel en aan de andere kant een dongle met USB, stroom, ethernet

 • Profielfoto
  Berend

  Het Belkin-Dock levert 85watt en is dus ruim voldoende voor de nieuwste MBP!!!!