Nog meer tracking: kritiek op Facebook Protect neemt toe

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Onlangs kwam Facebook onder vuur te liggen door zijn Protect-dienst. Het sociale netwerk biedt een VPN-app aan die weliswaar voor extra bescherming zorgt, maar je ook buiten de Facebook-app om kan tracken. Maar dat is niet alles.

Uit een analyse van beveiligingsonderzoeker Will Strafach blijkt dat de Protect-app ook allerlei zaken die op je telefoon gebeuren monitort. Bijvoorbeeld of je scherm ingeschakeld is, hoe vaak je je telefoon gebruikt en meer.

VPN-app analyseert al je datagebruik

Facebook Protect is een VPN-app die aangeboden wordt vanuit de Facebook-app. De app zelf is gemaakt door Onavo, een bedrijf dat in 2013 door Facebook gekocht werd. Bij het gebruik van een VPN loopt gaat al je dataverkeer via de servers van de VPN-aanbieder (Facebook dus) het internet op.

Dat is veiliger omdat de verbinding gegarandeerd versleuteld is, maar dit maakt het voor de aanbieder van de VPN-verbinding ook mogelijk om al je datagebruik te analyseren. Zo kan Facebook praktisch alles dat je op je smartphone doet volgen, niet alleen je acties binnen de Facebook-apps.

Facebook protect
Klik/tap voor groter.

Meer tracking-code gevonden

Het blijft niet bij het analyseren van de data die over de VPN-verbinding gaat. Facebook Protect meet ook hoe vaak je je smartphone gebruikt, wie je provider is, in welk land je bent en welke iOS-versie je gebruikt. Daarnaast wordt bijgehouden hoeveel data je op 4G en WiFi gebruikt, zelfs als de VPN-verbinding niet actief is.

Al deze data wordt naar Facebook verzonden en het is onduidelijk hoe deze gebruikt wordt. Welke iOS-versie je gebruikt is te begrijpen, maar waarom een VPN-app moet weten hoe vaak je telefoon wordt ontgrendeld en gebruikt is niet direct duidelijk.

Facebook: “Wij doen niets fout”

Facebook zegt in een reactie tegen 9to5Mac niets te doen dat niet in de algemene voorwaarden staat. Verzamelde informatie wordt gebruikt om de diensten van Facebook te verbeteren, maar hoe precies wil het sociale netwerk niet zeggen.

Hoe dan ook, het gebruiken van Facebook Protect of Onavo VPN lijkt ons een bijzonder slecht idee. Als je behoefte hebt aan een VPN-verbinding, kun je het beste een provider gebruiken die expliciet belooft niets te loggen en verbindingsinformatie niet te analyseren.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  worden we eindelijk wakker ?!
  Met “We hebben niets te verbergen” types…. maar we zijn al te laat hoor…

  Door de nieuwe sleepnetwet is facebook niet onze grootste zorg, maar onze eigen staat. De belasting, fiod en iedereen bij de overheid kan ons verkeer aftappen. en meekijken.

  En de rechter…. die komt later pas aan te pas.

  forget facebook….:D

 • Profielfoto
  queenfan

  Bijna Iedereen zit op Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en ga zo maar door, alles zoeken we op via Google.nl

  En jij @MEEUW maakt zich druk om de sleepnetwet, waarbij de instanties niet zomaar dat mag doen wat beweerd wordt.

  Maar daar maken we ons druk om, maar wel alles op het www plempen………….

 • Profielfoto
  Ruwepit

  queenfan op 6 maart 2018 22:40
  Bijna Iedereen zit op Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en ga zo maar door, alles zoeken we op via Google.nl

  En jij @MEEUW maakt zich druk om de sleepnetwet, waarbij de instanties niet zomaar dat mag doen wat beweerd wordt.

  Maar daar maken we ons druk om, maar wel alles op het www plempen………….

  Beetje erg kort door de bocht. Niet iedereen plempt alles op het www.

 • Profielfoto
  xaddict

  De GDPR regeling zegt dat dit soort dingen in de toekomst véél duidelijker verwoord moet worden:

  “Facebook gebruikt je locatie om te bepalen waar winkels gebouwd moeten worden als FacebookMart van de grond komt, gebruikt je aankopen om te zien wanneer je vriendin ongesteld is zodat we haar filmpjes van puppies en reclames van chocola kunnen laten zien en analyseert de rest van de data omdat we je regeringen omver willen werpen, je vrienden van je willen vervreemden en een nieuwe era van anti-sociale teringzooi uit willen roepen. Weg met echte menselijke emotie, 👍🏼🔥😎”

  Duidelijk, lijkt me

 • Profielfoto
  csteelooper

  MEEUW op 6 maart 2018 22:31
  (…) Door de nieuwe sleepnetwet is facebook niet onze grootste zorg, maar onze eigen staat. De belasting, fiod en iedereen bij de overheid kan ons verkeer aftappen. en meekijken.

  En de rechter…. die komt later pas aan te pas.

  Ga jij je maar eens opnieuw inlezen in de WIV, want je praat (vogel)poep, @MEEUW… Doe je naam eer aan en take flight. Je wordt écht niet zomaar afgeluisterd; ook niet als WIV er is; je moet nog steeds ergens van verdacht worden en voordat de FIOD ergens bij komt kijken moet dat nog een behoorlijk groot (in dit geval financieel) delict zijn ook. Waar heb jij naar gekeken? Naar al die cowboy onzin die al een jaar lang rondwaart? Als je het mij vraagt wel. Zelfs ik, die over het algemeen politiek links georiënteerd ben en dus eigenlijk mordicus tégen de WIV had moeten zijn als je het gecreëerde beeld gelooft, zie er ook de voordelen wel van, nu ik me GOED ingelezen heb.

  Mensen die alleen op het, vooral in populistische media, gecreëerde beeld af gaan, hebben écht héél veel misinformatie gehad. Ik zou zeggen: ga je eerst eens écht inlezen in plaats van dit soort onzin te roepen!

  Ruwepit op 6 maart 2018 23:16

  queenfan op 6 maart 2018 22:40
  Bijna Iedereen zit op Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en ga zo maar door, alles zoeken we op via Google.nl

  En jij @MEEUW maakt zich druk om de sleepnetwet, waarbij de instanties niet zomaar dat mag doen wat beweerd wordt.

  Maar daar maken we ons druk om, maar wel alles op het www plempen………….

  Beetje erg kort door de bocht. Niet iedereen plempt alles op het www.

  Nou, nee. Dat klopt. Maar toch kom je wel genoeg dingen tegen waarvan ik denk: zou je dat daar wel neerzetten? Ook al deel je het alleen maar met je (Social Media-)vrienden? De helft van de mensen heeft op de diverse platforms ook “vrienden” met wie ze in real life nooit bevriend zouden raken. Iedereen die in díe categorie valt (mits van toepassing) krijgt ook toegang tot alles wat je op een van die platformen deelt…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @csteelooper Ik wordt gewoon een beetje erg flauw van het standaard gereutel alsof iedereen maar alles dumpt en deelt en daardoor niemand meer een afwijkende mening mag hebben, zijn mond maar moet houden en gelijk ergens de hoek in wordt gezet als dombo.

 • Profielfoto
  botoo

  As mensen uit eigen vrije wil dingen op het internet zetten dan kan je dat niet zo snugger vinden maar ze doen dat wel zelf (bij hun volle verstand?). Bedrijven die heimelijk veel van je bewegingen loggen is minder prettig en zou imho gewoon strafbaar moeten zijn.

  Wat je niet wilt wat voor iedereen te zien/lezen is moet je niet op het internet zetten en als je graag anoniem bezig bent op het grote web dan zo ik investeren in een onafhankelijke vpn https://www.privateinternetaccess.com is een prima keuze voor vier tientjes per jaar.

   

 • Profielfoto
  MEEUW

  @Ruwepit dank je voor de juiste woorden.

   

  @ csteelooper

  Als u zich goed had ingelezen zoals u dat van mij verwacht dan weet u ook dat er geen rechter aan te pas komt maar een commissie. Die moet toetsen en dan achteraf komt de rechter aan te pas.
  En wie er in die commissie zit… is best belangrijk.

  En als dat 2 rechters zijn en oud iemand van de aivd… die voorstander van de sleepwet zijn…. Wat is dan de (waarde) van toetsing….?!?!?!

  En als u zich goed had ingelezen gaat het met de sleepwet niet om persoon of individu, maar als er dreiging is, data af te tappen om de bron te zoeken.

  En als u zich zo goed had ingelezen zoals u van mij verwachte, dan gaat de de fiod meekijken. Dat betekend als ik perongelijk ergens op gezocht heb om de fiod te misleiden en toevallig met die sleepwet is wat mee gekomen van die zoekopdrachten (want er was immers al toestemming)….

  Even kort door de bocht maar denk dat u mij wel begrijp.

  En voor alle reacties hierboven die zeggen : Mensen zetten te veel op internet. Die begrijpen het verkeerd. Gaat niet wat je op internet zet, maar juist wat je niet op internet zet.(zoek opdrachten, berichten uitwissel) Of dan wel in openbaar niet op internet zet

  En natuurlijk zitten hier voordelen aan. Maar mijn privacy gaat volledig tot zero.

   

  Maargoed @csteelooper, zo te zien bent u te druk bezig om de media te volgen en daar kritiek op te leveren inplaats dat u zich werkelijk goed inlees.En belangrijker … er (goed) over  nadenk.

 • Profielfoto
  wouter57

  Een tip van mij die de wereld zal doen schokken. Gooi je oude iPhone niet weg. Maak een tweede Apple ID aan en gebruik daar dan facebook op. Gebruik de telefoon alleen voor facebook want je hebt toch een nieuwe waar jij je zaken op regeld.