Raymon Mens
Raymon Mens App Store 6 maart 2018

Nog meer tracking: kritiek op Facebook Protect neemt toe

Onlangs kwam Facebook onder vuur te liggen door zijn Protect-dienst. Het sociale netwerk biedt een VPN-app aan die weliswaar voor extra bescherming zorgt, maar je ook buiten de Facebook-app om kan tracken. Maar dat is niet alles.

Uit een analyse van beveiligingsonderzoeker Will Strafach blijkt dat de Protect-app ook allerlei zaken die op je telefoon gebeuren monitort. Bijvoorbeeld of je scherm ingeschakeld is, hoe vaak je je telefoon gebruikt en meer.

VPN-app analyseert al je datagebruik

Facebook Protect is een VPN-app die aangeboden wordt vanuit de Facebook-app. De app zelf is gemaakt door Onavo, een bedrijf dat in 2013 door Facebook gekocht werd. Bij het gebruik van een VPN loopt gaat al je dataverkeer via de servers van de VPN-aanbieder (Facebook dus) het internet op.

Dat is veiliger omdat de verbinding gegarandeerd versleuteld is, maar dit maakt het voor de aanbieder van de VPN-verbinding ook mogelijk om al je datagebruik te analyseren. Zo kan Facebook praktisch alles dat je op je smartphone doet volgen, niet alleen je acties binnen de Facebook-apps.

Klik/tap voor groter.

Meer tracking-code gevonden

Het blijft niet bij het analyseren van de data die over de VPN-verbinding gaat. Facebook Protect meet ook hoe vaak je je smartphone gebruikt, wie je provider is, in welk land je bent en welke iOS-versie je gebruikt. Daarnaast wordt bijgehouden hoeveel data je op 4G en WiFi gebruikt, zelfs als de VPN-verbinding niet actief is.

Al deze data wordt naar Facebook verzonden en het is onduidelijk hoe deze gebruikt wordt. Welke iOS-versie je gebruikt is te begrijpen, maar waarom een VPN-app moet weten hoe vaak je telefoon wordt ontgrendeld en gebruikt is niet direct duidelijk.

Facebook: “Wij doen niets fout”

Facebook zegt in een reactie tegen 9to5Mac niets te doen dat niet in de algemene voorwaarden staat. Verzamelde informatie wordt gebruikt om de diensten van Facebook te verbeteren, maar hoe precies wil het sociale netwerk niet zeggen.

Hoe dan ook, het gebruiken van Facebook Protect of Onavo VPN lijkt ons een bijzonder slecht idee. Als je behoefte hebt aan een VPN-verbinding, kun je het beste een provider gebruiken die expliciet belooft niets te loggen en verbindingsinformatie niet te analyseren.

Reageer op artikel:
Nog meer tracking: kritiek op Facebook Protect neemt toe
Sluiten