Raymon Mens
Raymon Mens App Store 20 maart 2018

Telegram moet encryptiesleutels afstaan aan Rusland

Slecht nieuws voor gebruikers van chat-app Telegram. Moedertje Rusland wil meekijken en heeft dat bij de rechter afgedwongen. Telegram moet een aantal encryptiesleutels afstaan aan de Federal Security Service (FSB). Dat is de Russische geheime dienst.

De FSB krijgt op deze manier toegang tot de inhoud van gesprekken die niet end-to-end versleuteld zijn. Telegram past deze versleuteling waarbij alleen de apparaten in een gesprek de sleutel hebben standaard niet toe. Alleen zogenaamde ‘geheime chats’ zijn volledig versleuteld.

Besloten door Hooggerechtshof

Gevolg is dat de Russische geheime dienst op verzoek met ieder gesprek dat geen geheime chat is mee kan lezen. De servers van Telegram maken in dat geval namelijk beveiligingssleutels aan en de FSB moet die op kunnen vragen. De Russische diensten moeten zonder tussenkomst van een rechter voorzien worden van die encryptiesleutels. Dat geldt ook voor buitenlandse accounts.

Hoofdkwartier van de Russische geheime dienst in Moskou – Klik/tap voor groter.

De beslissing werd vandaag genomen door het hooggerechtshof van Rusland. Telegram werd vorig jaar verzocht de beveiligingssleutels van een zestal gesprekken over te dragen, maar weigerde dat. Daardoor belandde de kwestie voor de rechter. Die veroordeelde Telegram tot meewerken en legde een boete van 800.000 roebels (ongeveer € 12.000) op.

Russische wet verplicht

De chatdienst lijkt niet aan het afstaan van de encryptiesleutels te ontkomen. Een nieuwe wet in Rusland die gericht is op het terugdringen van terrorisme verplicht dit bedrijven die in het land actief zijn namelijk.

De chat-app kan er ook nog voor kiezen om zich terug te trekken uit Rusland of volledig te switchen naar end-to-end-versleuteling. Dat laatste zou echter afbreuk doen aan de functionaliteit van de app. Het zit Telegram de laatste tijd niet erg mee. De chat-app werd onlangs ook tijdelijk uit de App Store gehaald omdat er in groepen kinderporno werd verspreid. WhatsApp en iMessage gebruiken bijvoorbeeld wel altijd end-to-end-versleutelig.

Reageer op artikel:
Telegram moet encryptiesleutels afstaan aan Rusland
Sluiten