Spotify schrapt twee geliefde functies uit zijn app

Door: Raymon Mens - 11 reacties
spotify family
Afbeelding: Spotify, montage: OMT

Spotify heeft een unique selling point minder. De streamingdienst heeft de optie om je muziekmix af te stemmen op je hardlooptempo geschrapt. De functie heette ‘Running‘ en werd eind 2015 geïntroduceerd.

Spotify Running werd vooral door fanatieke sporters gewaardeerd, maar is zonder aankondiging geschrapt. Ook de functie Touch Preview, die je gemakkelijk fragmenten van playlists liet beluisteren, is zonder aankondiging verdwenen.

Focus op nieuwe functies

Met de running-functie was het mogelijke om de muziek af te stemmen op je looptempo. Je geeft een gewenst tempo op (bijvoorbeeld: 150 stappen per minuut) en Spotify zocht er muziek bij die aansluit bij dat ritme. Het aantal stappen was tijdens het lopen steeds aan te passen. Ideaal voor serieuze hardlopers, maar nu geschrapt.

Spotify running
Klik/tap voor groter.

In een verklaring zegt de streamingdienst dat functies soms geschrapt worden om ruimte te maken voor nieuwe features. Sporters zouden gebruik kunnen maken van de vooraf gemaakte playlists voor een bepaald looptempo, maar die zijn vaak niet erg nauwkeurig en variëren van bijvoorbeeld 150 tot 165 stappen per minuut. Een wereld van verschil.

Ook Touch Preview geschrapt

Een andere functie die zonder aankondiging geschrapt is, is Touch Preview. iPhone-gebruikers konden hiermee direct korte stukjes van een playlist luisteren door lang te drukken of 3D Touch. Ook dit is zonder aankondiging verdwenen.

Onlangs staakte de dienst al ondersteuning voor een aantal draadloze speakers. Het is duidelijk dat Spotify grote technische opruiming aan het houden is en een aantal nieuwe projecten voorbereidt. De streamingdienst gaat binnenkort naar de beurs en werkt naar verluidt ook aan eigen hardware.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Jeroen-W

  Er vervelend dat de Running optie gestaakt is. De gebruikte ik meerdere keren per week. Kent iemand een alternatief hiervoor?

 • Profielfoto
  AlexLeon

  Touchpreview is al meerdere maanden weg

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Irritant zeg dat schrappen van features die gewoon volop gebruikt worden en gewaardeerd worden. Waarschijnlijk wordt t geld melkerij met een oogje op de beursgang; na beursgang een fancy Spotify Running app uitbrengen die een paar knaken kost zodat de aandeelhouders blij worden

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  ^^^^ Precies!!!

 • Profielfoto
  Webbiker

  Als Apple een running mode zou toevoegen aan hun app is dat voor mij genoeg reden om over te stappen. Ik gebruik die functie in Spotify regelmatig.

 • Profielfoto
  wacon

  Sonos maakt een nog veel gebruike controller met fysieke knoppen nutteloos, Spotify gooit boven vermelde functies eruit. Hoe betrouwbaar zijn dergelijke diensten en bedrijven? Ten meer dit zonder vooraankondigingen is gebeurd.

  Ben zelf het laatste jaar een beetje app moe geworden. Van alles via een app en draadloos terug naar fatsoenlijke versterker(receiver) met goede speakers via kabels aangesloten. Platenspeler erbij. En zeer zeker veel digitale muziek ook via ene MacMini of MacBook, maar via digitale kabel aangesloten. Fijn een fikse volume knop, geen app’s nodig om te bedienen. Hoewel iTunes wel via een app kan ook natuurlijk.

   

   

 • Profielfoto
  error

  Touch Preview was al langer verdwenen. Die Shuffle Play button in de iOS versis is mij ook al jaren een doorn in het oog. Net als de limiet van 10.000 nummers in Your Library — ik ben van die malle album-generatie, dus ik save volledige albums in mijn bibliotheek en moet inmiddels albums schrappen om nieuwe toe te voegen. Dat playlists een limiet hebben… okee, maar je ‘eigen’ bibliotheek? Wordt al jaren over geklaagd, boeit ze niet. Spotify wordt gemaakt voor de nieuwe single-track generatie die playlists afspelen.

  Helaas is Apple Music is nog geen alternatief, hoewel de playlist-limiet daar op 100.000 nummers staat.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik gebruik het niet, maar is Spotify niet sowieso maar een slap aftreksel van wat een muziekdienst zou moeten zijn? Ipv een soort vervanging van de radio voor je eigen “mood”?

 • Profielfoto
  xaddict

  En met “ik gebruik het niet” bedoel ik, ik heb nu al twee maanden die “drie maanden voor één euro” maar ik open het gewoon niet meer. Het is een verschrikkelijke app om te gebruiken (in elk scherm opnieuw kwijt waar je bent 👍🏼), playlists raken ondergesneeuwd en als je er een hele lading hebt vind de juist dan nog maar eens terug, en waarom tf hebben ze geen like/love/favorite knop zodat ik kan aangeven dat iets wát ik dan een keer tussendoor voorbij hoor komen (van mijn playlist, of een genre station) leuk vind en daar graag meer van zou horen?

 • Profielfoto
  Joid

  “Apple Music is nog geen alternatief”

  Hoezo dan niet?
  [/tevreden Apple Music gebruiker]

 • Profielfoto
  HappyGuy

  Joid op 5 maart 2018 18:52
  “Apple Music is nog geen alternatief”

  Hoezo dan niet?
  [/tevreden Apple Music gebruiker]

  [Offf topic] in Apple music ben ik ook nog steeds helemaal de weg kwijt.. de consequentheid in iPhone app, iPad app en iOS is ver te zoeken.. met name het zoeken naar muziek en vervolgens ‘klaar zetten’ als volgende vind ik een drama…[/off topic]