Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 maart 2018

Spotify boekt recordverlies, gaat naar de beurs

Het is een goed jaar voor beleggers die technisch onderlegd. Onlangs maakte Dropbox bekend naar de beurs te gaan en vandaag heeft Spotify zijn IPO aangekondigd. Bij een beursgang hoort ook transparantie. Uit de boeken van Spotify blijkt dat het aantal gebruikers stijgt, maar dat er ook een recordverlies is geleden.

Spotify heeft nu 159 miljoen maandelijkse gebruikers, waarvan 71 miljoen betalende abonnees. Begin januari waren dat er nog een miljoen minder. Bij de laatste meting had Apple Music 36 miljoen betalende gebruikers.

Recordverlies in 2017

Al die betalende gebruikers kunnen er echter niet voor zorgen dat Spotify winst maakt. In 2017 werd een verlies geleden van maar liefst 1,5 miljard dollar. In het laatste kwartaal van 2017 zorgde dat voor een verlies van 7,9 miljoen dollar per dag. Dat verlies kwam mede door een aflossing van een lening van een Chinese investeerder. Buiten die lening om verloor de streamingdienst $ 461,3 miljoen in 2017 en $ 425,9 miljoen in 2016. Het verlies loopt dus op en het maken van winst is nog een utopie.

Klik/tap voor groter.

Dat recordverlies houdt een beursgang niet tegen. Spotify zal worden vermeld onder de naam “SPOT” aan de New York Stock Exchange, vermoedelijk in maart. De streamingdienst hoopt met de beursgang een miljard dollar op te halen. Met de huidige financiële situatie kan het daar zo’n twee jaar op teren. In de tussentijd kan de dienst andere inkomstenbronnen aanboren, zoals eigen hardware. Die is naar verluidt al in ontwikkeling (Zie → ‘Spotify komt binnenkort met eigen speaker’)

Reageer op artikel:
Spotify boekt recordverlies, gaat naar de beurs
Sluiten