Spotify boekt recordverlies, gaat naar de beurs

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Het is een goed jaar voor beleggers die technisch onderlegd. Onlangs maakte Dropbox bekend naar de beurs te gaan en vandaag heeft Spotify zijn IPO aangekondigd. Bij een beursgang hoort ook transparantie. Uit de boeken van Spotify blijkt dat het aantal gebruikers stijgt, maar dat er ook een recordverlies is geleden.

Spotify heeft nu 159 miljoen maandelijkse gebruikers, waarvan 71 miljoen betalende abonnees. Begin januari waren dat er nog een miljoen minder. Bij de laatste meting had Apple Music 36 miljoen betalende gebruikers.

Recordverlies in 2017

Al die betalende gebruikers kunnen er echter niet voor zorgen dat Spotify winst maakt. In 2017 werd een verlies geleden van maar liefst 1,5 miljard dollar. In het laatste kwartaal van 2017 zorgde dat voor een verlies van 7,9 miljoen dollar per dag. Dat verlies kwam mede door een aflossing van een lening van een Chinese investeerder. Buiten die lening om verloor de streamingdienst $ 461,3 miljoen in 2017 en $ 425,9 miljoen in 2016. Het verlies loopt dus op en het maken van winst is nog een utopie.

Spotify Mac
Klik/tap voor groter.

Dat recordverlies houdt een beursgang niet tegen. Spotify zal worden vermeld onder de naam “SPOT” aan de New York Stock Exchange, vermoedelijk in maart. De streamingdienst hoopt met de beursgang een miljard dollar op te halen. Met de huidige financiële situatie kan het daar zo’n twee jaar op teren. In de tussentijd kan de dienst andere inkomstenbronnen aanboren, zoals eigen hardware. Die is naar verluidt al in ontwikkeling (Zie → ‘Spotify komt binnenkort met eigen speaker’)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Bman

  Een miljard dollar is niet veel hoe gek het ook klinkt. Spotify is zeker het dubbele waard. Ik zie kansen. Bij dit soort bedrijven speelt winst niet zo’n grote rol, kijk maar naar TSLA.

 • Profielfoto
  bassbug

  Noem mij maar gek, maar wie gaat in een verliesgevend bedrijf investeren? Idem met Uber

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dezelfden die investeren/investeerden in Amazon, Tesla, … zelfs in Apple (toen het bedrijf financieel stuk was). bitcoins, …

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Apple Music is ook niet winstgevend, maar Apple heeft 200-300 miljard cash reserves EN een mooie speaker die er al is… één van de twee moet een ander soort dienst aanbieden lijkt me

 • Profielfoto
  langbeest

  Bassbug….je vraagt erom dus..je bent gek..:-)
  Zonder gekheid
  Beleggen in verliesgevende producten is heel lucratief.
  Veel beleggings bedrijven zijn gespecialiseerd in dit type beleggingen, hoe slechter het gaaf hoe beter het uiteindelijke rendement.

  Te veel tekst om hier uit te leggen

 • Profielfoto
  Vandefilm

  langbeest op 1 maart 2018 14:41
  Bassbug….je vraagt erom dus..je bent gek..:-)
  Zonder gekheid
  Beleggen in verliesgevende producten is heel lucratief.
  Veel beleggings bedrijven zijn gespecialiseerd in dit type beleggingen, hoe slechter het gaaf hoe beter het uiteindelijke rendement.

  Te veel tekst om hier uit te leggen

  Nou ja, gespecialiseerd? Het is een vorm van gokken waarbij de winsten altijd worden bewaard en de verliezen worden weggemoffeld waardoor het lijkt alsof die bedrijven fantastische financiële instellingen lijken. De mensen die vroeg in zaken als Amazon en Apple hebben geïnvesteerd zijn over het algemeen gewoon heel gelukkige mensen, met de nadruk op geluk.

 • Profielfoto
  Di May

  Beleggen ? …

  Vandefilm heeft gelijk.

  Of je kent het bedrijf door en door, op basis van
  je eigen huiswerk, of met de hulp van een adviseur.

  Of je rekent op je geluk.
  En dat kan lukken …

  Zo nu en dan …

   

 • Profielfoto
  Elduderino

  Jullie krijgen allemaal van mij een fles Berenburg als dit bedrijf binnen 3 jaar niet is overgenomen. De beursgang zal dat alleen maar makkelijker maken.

  Dit is natuurlijk een geweldig hapklare brok voor bedrijven als Google of zelfs Microsoft. Uiteindelijk denk ik ook dat dit beter voor Spotify zal zijn.

 • Profielfoto
  wwgnr

  “De streamingdienst hoopt met de beursgang een miljard dollar op te halen.”

  Spotify geeft geen nieuwe aandelen uit. Er komt geen extra kapitaal binnen. Enkel bestaande aandelen worden geregistreerd, die door de registratie makkelijker verhandeld kunnen worden.

 • Profielfoto
  Jorik

  Lijkt mij een slechte timing. Nog geen maand geleden hebben ze een enorm hoeveelheid apparaten met Spotify Connect afgeschreven. Als ik zo’n apparaat had, zou ik wel 2x nadenken of ik een betalende gebruiker zou blijven bij Spotify.